Πανώλη: Πότε αναμένεται να ανοίξουν τα σφαγεία στο Ηράκλειο
Στα τέλη της εβδομάδας που διανύουμε είτε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας του Αυγούστου πρόκειται να ανοίξουν τα σφαγεία και στο Ηράκλειο σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Στρατάκος στον γενικό γραμματέα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Λευτέρη Τριανταφυλλάκη.
«Σε επικοινωνία που είχα με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου κ. Στρατάκο με διαβεβαίωσε ότι την επόμενη εβδομάδα ή το αργότερο μέχρι τέλος του μήνα θα ανοίξουν τα σφαγεία και στο Ηράκλειο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τριανταφυλλάκης.
Ακριβώς το ίδιο ζήτημα, το άνοιγμα δηλαδή των σφαγείων και για τα αιγοπρόβατα στο Ηράκλειο, αποτελεί προτεραιότητα πλέον και βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των επαφών και για τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας κ. Σταύρο Τζεδάκη.
Ειδικότερα ο ίδιος δήλωσε πως «το θέμα των σφαγείων του Ηρακλείου είναι το επόμενο βήμα στο οποίο στρέφονται όλα τα βλέμματα και οι ενέργειες από τη στιγμή που περνά το πρώτο 20ημερο επώασης της νόσου της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, όπως επίσης και να επιτραπούν οι μετακινήσεις των ζώων από τους ορεινούς όγκους προς τα πεδινά».
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το πρωί άνοιξαν τα σφαγεία στις καθαρές από πανώλη περιφερειακές ενότητες της Κρήτης, στα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Λασίθι. «Με ασφάλεια και πάντα σύμφωνα με τα πρωτόκολλα βιοασφάλειας άνοιξαν σήμερα τα σφαγεία έτσι ώστε να κινηθεί η οικονομία, η αγορά να καταναλώνει ξανά ντόπια κρέατα» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τζεδάκης.
Πάνω από 15.000 αμνοερίφια πρόκειται να οδηγηθούν στα σφαγεία σε Ρέθυμνο και Χανιά ωστόσο οι ποσότητες των σφαγμένων ζώων που θα κατευθυνθούν προς την αγορά του Ηρακλείου για να καλύψουν τις ανάγκες των καταναλωτών πρόκειται να οριστούν από την προσφορά και τη ζήτηση, είναι μία εσωτερική ρύθμιση της αγοράς, όπως εξηγεί ο κ. Τζεδάκης.
Από την άλλη πλευρά πολλές χιλιάδες είναι και τα ζώα που περιμένουν τη σειρά τους για σφαγή και στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου με τους κτηνοτρόφους όμως να εμφανίζονται κατευναστικοί και να περιμένουν τις εντολές του Υπουργείου.
«Είναι πρόβλημα αλλά δεν υπάρχει λύση γιατί αυτό συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα. Από τη στιγμή που οι νόμοι είναι ξεκάθαροι ότι πρέπει να περάσουν 21 μέρες θα ακολουθήσουμε τα πρωτόκολλα» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ηρακλείου.
Ο ίδιος θέτει επί τάπητος ένα ακόμα σοβαρό θέμα όπως είναι οι μετακινήσεις των ζώων και καλεί τους κτηνοτρόφους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. «Πλησιάζει ο καιρός για να ξεγεννήσουν τα ζώα. Είναι ένα πρόβλημα οι μετακινήσεις ώστε να πάνε οι κτηνοτρόφοι να ξεγεννήσουν τα ζώα τους και πρέπει οι μετακινήσεις αυτές να γίνουν υπό κατάλληλους όρους, σε ιδιαίτερα διαμορφωμένους χώρους».
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Κτηνοτρόφοι: Ποιες αποζημιώσεις θα λάβουν για τα ζώα που επλήγησαν από πανώλη και ευλογιά
- Τσιάρας: Στα 250 ευρώ η αποζημίωση για κάθε ζώο που θανατώθηκε λόγω πανώλης
- Τέλος η πανώλη των αιγοπροβάτων για την Κρήτη
- Ανοίγουν την Δευτέρα τα σφαγεία των Μοιρών
- Πανώλη : Τι αλλάζει σχετικά με τις μετακινήσεις ζώων - Τι ισχύει για την Κρήτη