Πανώλη αιγοπροβάτων: Ανησυχία για αυξήσεις τιμών σε τυρί και κρέας
Η πανώλη των αιγοπροβάτων, που πλήττει κτηνοτροφικές μονάδες σε όλο και περισσότερες περιφέρειες της χώρας, έχει εύλογα ανησυχήσει όχι μόνο κτηνοτρόφους, αλλά και τους καταναλωτές.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Κώστας Τσιάρας να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, αφού πρόκειται για ιό που δεν μεταφέρεται στον άνθρωπο, αλλά οι κτηνοτρόφοι ανησυχούν ότι το κλίμα φόβου μπορεί να πλήξει και την κατανάλωση.
Η πανώλη των αιγοπροβάτων «φουντώνει» τις ανησυχίες για ανατιμήσεις
Παράλληλα, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των ζώων που θανατώνονται, παράγοντες της αγοράς, ιδίως από τον κλάδο της γαλακτοκομίας-τυροκομίας, προβληματίζονται για τυχόν αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών, δηλαδή του αιγοπρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος, λόγω της μειωμένης προσφοράς.
Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο σύντομα θα ελεγχθεί το πρόβλημα, ώστε να περιοριστεί η μετάδοση της νόσου, και να σταματήσει η «σφαγή των αμνών». Αν υπάρξει αύξηση των τιμών, αυτό θα διαπιστωθεί τον Σεπτέμβριο, όταν ξεκινάει η περίοδος της λεγόμενης «εισκόμισης» του γάλακτος για την τυροκομία.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι τιμές σε δημοφιλή τυριά, όπως η φέτα και η γραβιέρα
Μέχρι χθες ο επίσημος αριθμός των ζώων που είχαν θανατωθεί είχε ξεπεράσει τις 13.500, ενώ εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) εκτιμούν ότι έχουν θανατωθεί πάνω από 15.000 αιγοπρόβατα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι τιμές σε δημοφιλή τυριά όπως η φέτα και η γραβιέρα, που παράγονται από αιγοπρόβειο γάλα. Ωστόσο και ο ίδιος συνδέει την πορεία των τιμών με την εξέλιξη της ζωονόσου και κατά πόσο θα αναχαιτιστεί εγκαίρως. Προς το παρόν δεν υπάρχουν έντονες συζητήσεις για τις τιμές των αμνοεριφίων, μολονότι τον 15Αύγουστο είναι η περιοδος που παραδοσιακά καταναλώνεται το κρέας τους. Πηγές των κρεοπωλων διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει επάρκεια, αφού έχουν ήδη γίνει σφαγές, και δεν τίθεται θέμα αυξήσεων. Η κατάσταση όμως παραμένει ρευστή
Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηνοτρόφων: Δεν υπάρχουν ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες
Αντίστοιχα οι ο κτηνοτρόφοι διαβεβαιώνουν, μέσω του ΣΕΚ, ότι προς το παρόν δεν τίθεται καμία συζήτηση για αύξηση τιμών στα τυριά, ούτε για επάρκεια. Επιπλέον είναι κατηγορηματικοί ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα για την υγιεινή και την ασφάλεια τόσο των τυροκομικών – γαλακτοκομικών προϊόντων, ούτε του κρέατος των αμνοεριφίων.
Όπως δηλώνει στο in o πρόεδρος του ΣΕΚ Παναγιώτης Πεβερέτος, η τυροκόμηση έχει ήδη γίνει από τον Ιούνιο και τώρα τα τυριά βρίσκονται σε στάδιο «ωρίμανσης», για περίπου δύο μήνες. Έχει προηγηθεί η ήπια θερμική επεξεργασία – παστερίωση του αιγοπρόβειου γάλακτος, που εξαλείφει κάθε τυχόν παθογόνο οργανισμό.
Αν τυχόν δούμε αυτή την περίοδο ανατιμήσεις στα γαλακτοκομικά, θα πρόκειται για αποτέλεσμα κερδοσκοπίας, λέει ο πρόεδρος του ΣΕΚ
«Στα γάλατα αυτή την εποχή έχουμε ξηρά περίοδο. Λίγες είναι οι μονάδες που αρμέγουν και το καλοκαίρι. Οι περισσότερες περιμένουν γέννες τον Αύγουστο. Τότε ξεκινάει και το άρμεγμα, και κλιμακώνεται τον Νοέμβριο. Δεν υπάρχει καμία έλλειψη ή πρόβλημα για την κατανάλωση», τονίζει.
Ο ίδιος δεν κρύβει ότι ανησυχεί για τυχόν μείωση της κατανάλωσης αιγοπρόβειου κρέατος και γαλακτοκομικών, λόγω έλλειψης σωστής πληροφόρησης του κοινού. «Η νόσος αυτή δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Ούτε από τα ζώα, ούτε από τα παράγωγα του ζώου. Δεν αρκεί που το λέει ο υπουργός Ανάπτυξης. Πρέπει να το επικοινωνήσει επίσημα η πολιτεία, να βγουν οι επιστήμονες και να το πουν, να ησυχάσει ο κόσμος», τονίζει.
Ο εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων επιμένει ότι αν τυχόν δούμε αυτή την περίοδο ανατιμήσεις στα γαλακτοκομικά, θα πρόκειται για αποτέλεσμα κερδοσκοπίας, και δεν θα προέρχεται από ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες εκ μέρους των παραγωγών.
Η μεγαλύτερη ζημιά έγινε με τον Ντάνιελ και τις φωτιές
«Τη μεγαλύτερη ζημιά με την απομείωση ζωϊκού κεφαλαίου, την πάθαμε πέρυσι με τον Ντάνιελ και τις πυρκαγιές. Η πολιτεία εκτιμά ότι χάθηκαν 85.000 αιγοπρόβατα, εμείς λέμε ότι ήταν πάνω από 100.000. Αρκετοί αναπληρώσαμε ένα μέρος τους, μολονότι δεν αποζημιωθήκαμε», μας λέει ο κ. Πεβερέτος.
Θεωρεί ότι τα 15.000 νεκρά ζώα δεν είναι αρκετά για να επηρεάσουν το σύνολο της αγοράς, που αποτελείται από περίπου 82.000 αιγοπροβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με 8 εκατομμύρια πρόβατα και 6 εκατομμύρια γίδια. Βεβαίως αναγνωρίζει ότι η καταστροφή είναι τεράστια για τους κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί, αφού ακόμα και ένα κρούσμα να βρεθεί, θανατώνεται όλο το κοπάδι.
Αναγνωρίζει ωστόσο ότι ενδέχεται να υπάρχει πρόβλημα έλλειψης με το κρέας των αμνοεριφίων που προορίζονται για τις γιορτές του 15Αύγουστου, και αυτό ενδέχεται να επηρεάσει προσωρινά τις τιμές.
Η πολιτεία γνωρίζει τον εισαγωγέα των ζώων με την πανώλη
Ο κ. Πεβερέτος όμως προχωράει και σε μια σοβαρή καταγγελία. Λέει ότι είναι γνωστό, τόσο στους κτηνοτρόφους, όσο και στην ίδια την πολιτεία, το όνομα του μεγαλέμπορου που εισήγαγε από τη Ρουμανία το ύποπτο φορτίο με πρόβατα, που έπασχαν από την πανώλη, χωρίς να το γνωρίζει κανείς.
Γι’αυτό βέβαια ευθύνονται οι Ρουμανικές αρχές, που το απέκρυψαν, αλλά και η έλλειψη ελέγχων εκ μέρους των ελληνικών αρχών, λόγω της υποστελέχωσης των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- ΥπΑΑΤ: Ξεκίνησε η πληρωμή αποζημιώσεων για πανώλη και ευλογιά
- Κτηνοτρόφοι: Ποιες αποζημιώσεις θα λάβουν για τα ζώα που επλήγησαν από πανώλη και ευλογιά
- Τσιάρας: Στα 250 ευρώ η αποζημίωση για κάθε ζώο που θανατώθηκε λόγω πανώλης
- Τέλος η πανώλη των αιγοπροβάτων για την Κρήτη
- Ανοίγουν την Δευτέρα τα σφαγεία των Μοιρών