Πάνω από δύο δισ. ευρώ η ζημιά στα τουριστικά έσοδα τους μήνες τους lockdown
Ξεπερνούν τα δυο δισεκατομμύρια οι απώλειες στα τουριστικά έσοδα τους δύο μήνες του lockdown. Τον Απρίλιο τα έσοδα ήταν μηδενικά, μόλις 7,3 εκατ. ευρώ από τα 543 εκατ. που μπήκαν στο ταμείο το 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το πλεόνασμα του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών σχεδόν μηδενίστηκε, καθώς οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν μείωση κατά 96,2% και 98,7% αντίστοιχα, ενώ μείωση κατά 99,2% σημείωσαν και οι αντίστοιχες πληρωμές.
Ίδια θα είναι η εικόνα και το Μάιο. Τη χρονιά που πέρασε, τα έσοδα από τον Τουρισμό το μήνα αυτό άγγιξαν τα 1,6 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 9,3% σε σύγκριση με το 2018. Στο πεντάμηνο τα έσοδα έφταναν τα 2,9 δισ., κατά 14,4% πάνω από το 2018, ποσοστά που αποδεικνύουν τη δυναμική που κατέγραφε ο ελληνικός τουρισμός.
Επί του παρόντος, όπως δείχνουν οι μετρήσεις της ΤτΕ για το τετράμηνο, έχουν μπει στο τουριστικό καλάθι μόνο 626 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος αποτελούν έσοδα του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου.
Το πρώτο δίμηνο πιο συγκεκριμένα οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνιζαν αύξηση κατά 22,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, και όλα προμήνυαν πως θα είχαμε την καλύτερη τουριστική περίοδο της τελευταίας δεκαετίας. Τον Μάρτιο τα έσοδα σημείωναν βουτιά 71% σε σχέση με πέρσι, με τις εισπράξεις να φτάνουν μόλις τα 92 εκατ. ευρώ, έναντι 318 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019.
Χάνεται το μεγαλύτερο μέρος του Ιουνίου
Επιχειρηματίες της τουριστικής αγοράς σημειώνουν πως έχει χαθεί και το μεγαλύτερο μέρος, πιθανόν και όλο, από τα 2,6 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν πέρσι τον Ιούνιο. Και αυτό καθώς οι πτήσεις από το εξωτερικό προς τα περιφερειακά αεροδρόμια ξεκινούν από τον Ιούλιο, ενώ επί του παρόντος οι κρατήσεις είναι μειωμένες και η πλειονότητα των ξενοδοχείων δεν έχει ανοίξει εξαιτίας των πολύ χαμηλών πληροτήτων.
Οι προβλέψεις εξάλλου λένε πως από τα 18,2 δισ. ευρώ που έφερε το 2019 ο ελληνικός Τουρισμός, θα διασωθούν περίπου τα οκτώ. Σημειώνεται πως φέτος αναμένονταν τουλάχιστον 20 δισ. Ακόμη κι αν οι κρατήσεις το επόμενο δίμηνο πάνε καλά, η ζημιά είναι μεγάλη και ήδη σχεδόν το 40% των ξενοδοχειακών εποχικών μονάδων προσανατολίζονται να μην λειτουργήσουν καθόλου το καλοκαίρι.
Οι συνέπειες για την απασχόληση σε αυτή την περίπτωση θα είναι τεράστιες.
Οι επιχειρήσεις – εργοδότες κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων και των τουριστικών λεωφορείων υποχρεούνται να προβούν σε οριστική ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων, με βάση το ποσοστό πληρότητας της επιχείρησης: με τη συμπλήρωση 20% της πληρότητας, οριστική ανάκληση της αναστολής τουλάχιστον του 1/3 των συμβάσεων εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων.
Με τη συμπλήρωση 50% της πληρότητας, οριστική ανάκληση αναστολής τουλάχιστον του 2/3 των συμβάσεων εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων. Τέλος, με τη συμπλήρωση 80% της πληρότητας, οριστική ανάκληση αναστολής όλων των συμβάσεων εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων.
capital.gr
Δείτε επίσης
- Μεσαρα: Έδώσε τέλος στη ζωή του μέσα στην αποθήκη του...
- Δήμος Φαιστού: Κάλεσμα στους πολίτες για ρύθμιση οφειλών
- Π.Σ Τυμπακίου: Επιστρέφει η Πλατεία των Ευχών !
- TOEB A’ ZΩΝΗ: Δημοσιεύθηκε ο ετήσιος απολογισμός
- Εορτασμός Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940 στον Δήμο Γόρτυνας
Σχετικά άρθρα
- Η λίστα με τις 29 χώρες που ανοίγουν για τον τουρισμό
- DW: Η Ελλάδα στους κύριους προορισμούς των Γερμανών
- Έπαινοι στην Ελλάδα από τους Financial Times: Σπάνια επιτυχία στην εποχή του κορωνοϊού
- Τι προβλέπει το σχέδιο πρωτοκόλλου λειτουργίας για τα ξενοδοχεία
- Ο κορωνοϊός «μαστιγώνει» τον τουρισμό: Κατεβάζουν ρολά 3.000 ξενοδοχεία...