Παντζάρι: Ρίχνει την υψηλή πίεση του αίματος

mesaralive  20 March, 2015 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Παντζάρι: Ρίχνει την υψηλή πίεση του αίματος

Φωτο: sweetblog.gr

Σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, η κατανάλωση μιας κούπας χυμού παντζαριού κάθε μέρα μπορεί να ρίξει την υψηλή πίεση του αίματος και μάλιστα γρήγορα.

Η παρατεταμένη υψηλή πίεση του αίματος αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Η πίεση μετριέται ως συστολική (όταν η καρδιά χτυπάει, δηλαδή αντλεί το αίμα) και διαστολική (όταν η καρδιά ηρεμεί ανάμεσα σε δύο χτύπους).

Υψηλή θεωρείται συνήθως η πίεση, όταν ξεπερνά τα 140/90 mmHg.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Λονδίνου «Queen Mary», με επικεφαλής την καθηγήτρια φαρμακολογίας Αμρίτα Αλουβάλια που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό για θέματα υπέρτασης «Hypertension», σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν 15 ασθενείς (οκτώ γυναίκες και επτά άνδρες) που είχαν υψηλή πίεση 140 έως 150 χιλιοστόμετρα υδραργύρου (mmHg) και δεν έπαιρναν αντι-υπερτασικά φάρμακα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι εθελοντές έπιναν 250 χιλιοστόλιτρα (ml) παντζαροχυμό, έριχναν την πίεσή τους κατά 10 mmHg.

Η υποχώρηση της πίεσης γίνεται αισθητή τρεις έως έξι ώρες μετά την κατανάλωση του χυμού, ενώ είναι ανιχνεύσιμη και την επόμενη μέρα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ευεργετική δράση του παντζαριού οφείλεται στα νιτρικά άλατα που αυτό περιέχει και τα οποία μετατρέπονται σε μονοξείδιο του αζώτου μέσα στο αίμα.

Αυτό το αέριο, με τη σειρά του, διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, διευκολύνοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος, με συνέπεια η πίεση να πέφτει. Πάντως οι ερευνητές ανέφεραν ότι πρέπει να γίνουν κι άλλες μελέτες για να επιβεβαιωθεί η δράση του παντζαροχυμού σε βάθος χρόνου.

«Είμαστε ακόμα αβέβαιοι κατά πόσο αυτή η πτώση της πίεσης διατηρείται μακροπρόθεσμα», είπε η Αλουβάλα, δήλωσε όμως έκπληκτη από το πόσο μικρή ποσότητα παντζαροχυμού χρειάζεται για να πέσει η πίεση σε σημαντικό βαθμό και σε σύντομο χρόνο. Γι' αυτό, συνέστησε στους ανθρώπους να τρώνε και άλλα λαχανικά πλούσια σε νιτρικά άλατα, όπως το μαρούλι.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια παρενέργεια της κατανάλωσης του παντζαριού μπορεί να είναι ότι τα ούρα θα αποκτήσουν ροζ απόχρωση.

Τα νιτρικά άλατα υπάρχουν στο έδαφος και αποτελούν πολύτιμες θρεπτικές ουσίες για τα φυτά, τις οποίες απορροφούν μέσω των ριζών τους.

 

Πηγή: rizaonline.gr

 

mesaralive  20 March, 2015 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα