Πανεπιστήμια: Τα τελευτία στοιχεία δείχνουν άνοδο των βάσεων

  25 August, 2021 ΑΡΘΡΑ
Πανεπιστήμια: Τα τελευτία στοιχεία δείχνουν άνοδο των βάσεων

Ανοδος βάσεων στην πλειονότητα των περιπτώσεων (μικρή στα περιζήτητα τμήματα, αλλά μεγαλύτερη των 5.000 μορίων σε τμήματα χαμηλής ζήτησης), ανατροπές, εκπλήξεις και στο… βάθος «Αθηνά Νο 2» και αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης επιφυλάσσει η φετινή ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ στο τέλος της εβδομάδας ή τις αρχές της επόμενης.

Η επεξεργασία των στοιχείων φέτος αργεί λόγω και των δεδομένων που έχει φέρει το νέο εξεταστικό σύστημα, ωστόσο είναι βέβαιο ότι η ανακοίνωσή τους θα οδηγήσει σε νέο κύκλο συζητήσεων για τη μέθοδο εισαγωγής στα ανώτατα ιδρύματα αλλά και προβληματισμού για το μέλλον τμημάτων που προσφέρουν σπουδές χαμηλής ζήτησης.

Ετσι, τουλάχιστον 30 με 50 τμήματα ΑΕΙ αναμένεται φέτος να έχουν μονοψήφιο αριθμό φοιτητών και φοιτητριών ή και κανέναν πρωτοετή, κάτι που αυτομάτως θα τα σύρει στον «φακό» της Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση (ΕΘΑΑΕ), η οποία αναμένεται σύντομα να εισηγηθεί μείωση των πανεπιστημιακών τμημάτων της χώρας ή ενσωμάτωση όσων αποδειχθούν «αδύναμα» να επιβιώσουν.

Ανάμεσα σε αυτά βέβαια βρίσκονται και τμήματα μοναδικά στην Ελλάδα (όπως η Ωκεανογραφία της Λέσβου με απροσδιόριστα όμως επαγγελματικά δικαιώματα) ή και αρχιτεκτονικές σχολές στις οποίες δημιουργήθηκε και το πρόσφατο πρόβλημα με την ιλιγγιώδη άνοδο των βάσεών τους λόγω και των ειδικών μαθημάτων. Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα θα βρεθούν σε δύσκολη θέση με δική τους υπαιτιότητα, καθώς επέλεξαν τον υψηλότερο συντελεστή που όρισε το υπουργείο Παιδείας για τη διαμόρφωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), δηλαδή το 1,20. Συνολικά μόνο 170 τμήματα επέλεξαν τον χαμηλότερο συντελεστή για τον υπολογισμό της ΕΒΕ, δηλαδή το 0,80.

Στα φροντιστήρια

Παράλληλα, οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν φέτος και ο απόηχος της διαμαρτυρίας για τη βιαστική εφαρμογή του νέου εξεταστικού συστήματος στη «χρονιά της καραντίνας» οδηγούν ήδη στη δημιουργία «κύματος» υποψηφίων που προσφεύγουν σε μεγάλες αλυσίδες φροντιστηρίων και ζητούν να παρακολουθήσουν εκ νέου μαθήματα προκειμένου να προετοιμαστούν σωστά και χωρίς απρόοπτα ώστε να ξαναπεράσουν τη δοκιμασία των Πανελλαδικών την επόμενη χρονιά.Το καλοκαίρι του ’22, όμως, η διαδικασία ίσως να είναι ακόμη πιο απαιτητική καθώς στο δεδομένο της ΕΒΕ θα προστεθεί και η μείωση των επιλογών των υποψηφίων στο Μηχανογραφικό Δελτίο τους μόνο στο 10% των τμημάτων ανά επιστημονικό πεδίο (και 20% στα Επαγγελματικά Λύκεια).

Τα παραπάνω διαμορφώνουν ένα «εκρηκτικό» εξεταστικό σκηνικό, το οποίο αναμένεται να αποκαλύψει όλες τις λεπτομέρειες και τις εκπλήξεις του μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής.

Πάντως, πηγές των «ΝΕΩΝ» από τον χώρο των φροντιστηρίων αναφέρονται ήδη στην καταγραφή μεγάλου αριθμού νέων που επιλέγουν να ξαναδώσουν Πανελλαδικές Εξετάσεις την επόμενη χρονιά, ενώ οφέλη από τη φετινή δύσκολη πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου εξεταστικού συστήματος περιμένουν να αποκομίσουν και οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κολεγίων.

Ολα αυτά ενώ ένας αριθμός περίπου 25.000 με 30.000 ατόμων θα μείνει φέτος εκτός των πανεπιστημίων, με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται σε περιφερειακά πανεπιστήμια να καταγραφούν 10.000 με 15.000 κενές θέσεις

 

  25 August, 2021 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα