Πανελλαδική απεργία ΓΣΕΕ: Παραλύει ολόκληρη η χώρα
Τα λεωφορεία θα κυκλοφορήσουν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, καθώς για την έναρξη και τη λήξη της βάρδιας οι εργαζόμενοι σε αυτά έχουν εξαγγείλει στάσεις εργασίας.
Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια
Επίσης δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας θα παραμείνουν τα πλοία, καθώς η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισε τη συμμετοχή της στην κηρυχθείσα 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ. Η απεργία αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων και είναι πανελλαδική.
Στην απεργία συμμετέχουν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Υπενθυμίζεται ότι στην απεργία θα λάβει μέρος και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τηλεπικοινωνιακών ΥΠΑ.
Παρόντες στην απεργία δήλωσαν και οι εργαζόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες, τα δημόσια νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, νομαρχίες, δήμους και πολεοδομία.
Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα
Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιήσουν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 6 Απριλίου στις 10:30 μπροστά στο ΕΚΘ.
Με κεντρικό σύνθημα «Ο μισθός δεν φτάνει, ο λογαριασμός δεν βγαίνει», ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ διεκδικούν αύξηση των μισθών και μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, ώστε να υπάρξει αξιοπρεπής διαβίωση για όλους.
Τι ζητούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ: «Εδώ και 14 χρόνια, οι εργαζόμενοι σηκώνουν στις πλάτες τους τα βάρη μιας βαθιάς κρίσης που επηρέασε τα εισοδήματα αλλά και τις ζωές όλων. Τα χρόνια πέρασαν, η κρίση διαρκώς βαθαίνει, τα βάρη παραμένουν, τα δικαιώματα συρρικνώνονται. Απεργούμε και διεκδικούμε από την κυβέρνηση μέτρα εδώ και τώρα. Δεν νοείται ανάπτυξη η οποία δεν προϋποθέτει ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δεν υπάρχει μέλλον που δε διασφαλίζει την ανθρώπινη προοπτική».
Η ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικά το «παρών» τόσο στην απεργία όσο και στις συγκεντρώσεις και στα συλλαλητήρια που θα γίνουν σε όλες τις πόλεις της χώρας.
Μεταξύ άλλων η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί αυξήσεις στους μισθούς, άμεσα, τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, «ξεπάγωμα» της διετίας 2015-17, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, επαναφορά 13ου-14ου μισθού και αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.