Διήμερο εορτασμών για την Παναγία την Αλμυρή-Συρρέουν πεζοί οι Μεσαρίτες πιστοί
Γιορτάζει η Παναγία η Αλμυρή-Ένα μνημείο πίστης, παράδοσης και τέχνης
Η εκκλησία της Παναγίας Αλμυρής υπάγεται στην ενορία της Μεγάλης Βρύσης και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Μεσαράς.
Ιστορία
Η παράδοση είναι κινούμενη σοφία που λειτουργεί ως απόθεμα γνώσης διαγενεακά. Σε αυτό το πέπλο παράδοσης κινείται ο Ιερός Ναός της Παναγίας της Αλμυρής.
Λέγεται ότι ιδρύθηκε κατά τα πρώτα Χριστιανικά Χρόνια, την εποχή του Αγίου Τίτου, από τον Απόστολο Παύλο, που κήρυττε τον Χριστιανισμό στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η εκκλησία. Ο άρχοντας της Φαιστού τότε οργίστηκε από την παρουσία του Παύλου και έστειλε τον γιο του να τον προκαλέσει να χτυπήσει με το ραβδί του και να βγει αλμυρό νερό.
Πράγματι, με ένα χτύπημα στο βράχο, βγήκε υφάλμυρο νερό και ο γιος του άρχοντα έγινε ασκητής σε κοντινό σπήλαιο που είναι σήμερα κτισμένο το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. Γύρω από την αλμυρή πηγή κτίστηκε ο ναός της Παναγίας.
Ο ναός
Ο ναός είχε αρχικα, κατά τη Βυζαντινή Περίοδο, ένα κλίτος με ξύλινη στέγη το οποίο καταστράφηκε κατά την Ενετοκρατία, οπότε και ανακατασκευάστηκε με θολωτή στέγη και τοιχογραφήθηκε κατά τον 13ο αιώνα.
Αργότερα, κατά τον 14ο αιώνα κατασκευάστηκε και το δεύτερο κλίτος που βλέπουμε σήμερα (το νότιο), το οποίο επίσης τοιχογραφήθηκε, και περικλείει το πηγάδι της υφάλμυρης πηγής. Σήμερα σώζονται και τα δύο κλίτη αφιερωμένα στην Ανάληψη και στο Γενέσιο της Θεοτόκου, αλλά οι τοιχογραφίες σώζονται αποσπασματικά. Στο παλαιό κλίτος σώζονται σκηνές του ευαγγελικού κύκλου και του κύκλου της Παναγίας (π.χ. ασπασμός Άννας και Παναγίας, Κοίμηση Θεοτόκου).
Εορτασμός
Στο πανηγύρι της εκκλησίας,ανήμερα της Αναλήψεως εκατοντάδες πιστοί συρρέουν από όλα τα μήκη και πλάτη της Κρήτης,ακόμα και πεζοί, για να παραστούν στη Θεία Λειτουργία και διαμένουν στους νεότερους ξενώνες που βρίσκονται περιμετρικά του ναού. Η Παναγία η Αλμυρή συνδέεται με τις άτεκνες γυναίκες, οι οποίες ζητούν την βοήθεια της για να συλλάβουν παιδί. Υπάρχουν μάλιστα πολλές περιπτώσεις που οι γυναίκες αυτές τρώνε κομμάτι από το καντήλι της Παναγίας για να τις βοηθήσει.
Μια εκκλησία με τι δικές της ιστορίες
Η εκκλησία χτίστηκε με αλμυρό νερό «κατά θεία παραχώρηση» όπως μας είπε ο παπά- Γιώργης Ξανθάκης που μας διηγήθηκε όλη την ιστορία ενώ στα σπλάχνα του υπάρχει ακόμα και ένα μικρό πηγάδι που με μια προσευχή στο παρελθόν ανέβλυζε νερό το οποίο οι πιστοί θεωρούν αγίασμα.
Όπως μας είχε πει και ο ιερέας που λειτουργεί στο μικρό ναό η Παναγία ονομάστικέ αλμυρή γιατί «το νερό με το οποίο χτίστηκε το εκκλησάκι μας ήταν από το ποταμάκι που έγινε αλμυρό κατά θεία παραχώρηση.»
Ο παπά Γιώργης είχε να μας πει όμως και για περιπτώσεις μεγάλης πίστης με γυναίκες που λαχταρούσαν παιδί και τα κατάφεραν με την προσευχή και τη λατρεία τους στην Παναγία την Αλμυρή. Οι ιστορίες που υπάρχουν είναι γνωστές στον κάμπο της Μεσαράς ….«Έχω γνωρίσει πάρα πολλές γυναίκες που δεν έχουν γίνει μητέρες παρά τη θέληση τους. Έρχονται εδώ και ρωτάνε τι μπορούν να κάνουν. Πολλές φορές μου λένε… «κάνε μια προσευχή και μυστικά πες κάτι, ότι νομίζεις..» άλλες φορές μου ζητάνε να πάρουν το φυτίλι από το καντήλι της Παναγίας…το παίρνουν και έχω μάθει ότι το τρώνε, δεν το μασάνε αλλά το καταπίνουν μέσα σε ένα κομμάτι ψωμί… Μετά από λίγο καιρό έρχονται και μου λένε ότι περιμένουν παιδί…Μετά έρχονται εδώ και βαφτίζουν…Η εκκλησία μας είναι πολύ δεμένη με το μυστήριο του βαφτίσματος. Οι ιστορίες είναι πολλές. Ξέρουμε τις περιπτώσεις δύο γυναικών που ενώ πήγαιναν στο Ηράκλειο για να γεννήσουν, τις έπιασαν οι πόνοι στις στροφές πάνω από την εκκλησία. Έτσι και στις δύο περιπτώσεις πριν προλάβει να έρθει ο γιατρός της ξεγέννησε ο άντρας τους και όλα πήγαν μια χαρά…ήρθαν εδώ και πήραν την ευχή του σαραντίσματος και βάφτισαν και τα παιδιά τους…Δύο παιδιά τέτοια έχουν γεννηθεί έτσι ….
Και βέβαια να μην ξεχνάμε το μικρό πηγάδι που βρίσκεται μέσα στο ναό και πολλές φορές εμφανίζει νερό….αυτό δεν είναι νερό όμως για του ανθρώπους του τόπου μας, είναι αγίασμα…Με μια μικρή προσευχή μπορεί να εμφανιστεί…».
(απόσπασμα απο iscreta.gr)
Δείτε επίσης
- Mεσαρά: Νέα φουρνιά μεταναστών στο Λέντα
- Παρασύρης: Ερώτηση στη Βουλή για το παραλιακό μέτωπο Τυμπακίου
- Αντίστροφή μέτρηση για το Καρναβάλι Τυμπακίου
- Ηράκλειο: Απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων προς σφαγή - Σε ισχύ αυστηρά μέτρα
- Απίστευτες αποκαλύψεις από την δράση του κυκλώματος παράνομων υιοθεσιών: 2 οι νέοι συλληφθέντες