«Παγώνει» η καταβολή των νέων συντάξεων
Θα συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμη η απαράδεκτη κωλυσιεργία στην καταβολή των συντάξεων στους δικαιούχους που έχουν υποβάλει τα χαρτιά τους.
Η κυβέρνηση έχει πρακτικά δώσει εντολή “παγώματος” της εκκαθάρισης των νέων συντάξεων αλλά και εκείνων που μεταβιβάζονται (λ.χ. χηρείας) και φυσικά και των νέων επικουρικών.
“Σύμμαχο” στο πάγωμα έχει τις αποφάσεις του ΣτΕ περί του νόμου Κατρούγκαλου, αφού το επιχείρημα που χρησιμοποιείται είναι ότι οι συντάξεις πρέπει να επανυπολογιστούν με βάση νέο ασφαλιστικό νόμο που θα ψηφίσει η παρούσα κυβέρνηση.
Βεβαίως, οι συντάξεις θα μπορούσαν να προχωρήσουν βάσει των δεδομένων διατάξεων και μετά τον επανυπολογισμό να καταβληθούν (ή να αφαιρεθούν) τυχόν διαφορές, ωστόσο αυτό μάλλον δε βρίσκεται στα σχέδια της κυβέρνησης, που σκοπεύει να κρατήσει “όμηρους” για κάμποσους μήνες ακόμη τους δικαιούχους που ήδη περιμένουν πολύ καιρό για την καταβολή της σύνταξής τους.
Το υπουργείο Εργασίας πάντως, για να δείξει ότι “κάτι κινείται”, διαρρέει σχέδιο «εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων», το οποίο μάλιστα προβλέπει τρία βασικά στάδια:
Κατά πρώτον, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ασχοληθούν με τις «ληξιπρόθεσμες» αιτήσεις συνταξιοδότησης.
Κατά δεύτερον, θα διαχωρίζουν εκείνες τις αιτήσεις στις οποίες επισυνάπτονται “φάκελοι” με πλήρη δικαιολογητικά από τις αιτήσεις εκείνες στις οποίες συνάπτονται “φάκελοι” με ελλιπή δικαιολογητικά.
Κατά τρίτον, οι συντάξεις οι οποίες προκύπτουν από τους “φακέλους” με τα πλήρη δικαιολογητικά θα επανυπολογιστούν με βάση τις διατάξεις τις οποίες θα ψηφίσει η κυβέρνηση κοντά στις αρχές του επόμενου έτους.
Αυτό σε απλά Ελληνικά σημαίνει ότι θα αρχίσουν να ασχολούνται με τις συντάξεις, μετά το πρώτο εξάμηνο του 2020, οδηγώντας στην απελπισία χιλιάδες συνταξιούχους που περιμένουν εναγωνίως τις συντάξεις τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία δημοσίευσε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, οι εκκρεμείς κύριες (ΕΦΚΑ) και επικουρικές συντάξεις (ΕΤΕΑΕΠ) ανέρχονται σε 276.542 επί συνόλου άνω του 1 εκατομμυρίου εκκρεμών υποθέσεων με τις οποίες είναι “φορτωμένα” τα ασφαλιστικά ταμεία.
Από τις 276.542 αμιγώς νέες συνταξιοδοτικές εκκρεμείς υποθέσεις, οι 189.951 αφορούν σε κύριες συντάξεις, ενώ οι 87.591 αφορούν σε επικουρικές συντάξεις, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.
Σύμφωνα με την έως τώρα επεξεργασία των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, περίπου το 60% αυτών είναι “ληξιπρόθεσμες”, δηλαδή έχουν κατατεθεί εδώ και πάνω από τρεις μήνες. Έτσι εκτιμάται πως κοντά στις 115.000 επί συνόλου 189.951 εκκρεμών κύριων συντάξεων (ΕΦΚΑ) είναι “ληξιπρόθεσμες”.
Από εκεί και πέρα, με βάση την αξιολόγηση των “φακέλων” με τα δικαιολογητικά, τους οποίους έχουν καταθέσει οι συνταξιούχοι, το 80% εξ αυτών είναι “πλήρεις”, δηλαδή περιλαμβάνουν όλα, και μάλιστα ορθά, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
Έτσι, από τις 115.000 “ληξιπρόθεσμες” αιτήσεις, οι 92.000 περίπου εκτιμάται ότι θα έχουν πίσω τους “φακέλους” με πλήρη δικαιολογητικά και, έτσι, μπορούν να οδηγήσουν, θεωρητικά άμεσα, στην καταβολή σύνταξης.
Ωστόσο, λόγω των πρόσφατων αποφάσεων του ΣτΕ, όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, επίκειται μεταβολή των ποσοστών αναπλήρωσης με στόχο να ωφεληθούν όσοι συνταξιούχοι έχουν πολλά έτη ασφάλισης (π.χ. πάνω από 30, 35 ή 40).
Αυτό σημαίνει πως οι εν αναμονή συντάξεις πρέπει να υπολογιστούν (αν δεν έχουν ήδη υπολογιστεί με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου) ή να επανυπολογιστούν (αν έχουν ήδη υπολογιστεί με βάση τις διατάξεις του ν. Κατρούγκαλου), σύμφωνα με τις διατάξεις που θα ψηφίσει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι διατάξεις αυτές, στα πλαίσια του σχεδιαζόμενου νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, θα ψηφιστούν έως τις αρχές του 2020. Αυτό σημαίνει ότι οι δικαιούχοι θα περιμένουν ακόμη πολλούς μήνες να εισπράξουν τη σύνταξή τους.
Το ίδιο γενικό “μοτίβο” θα ακολουθηθεί και για τις επικουρικές συντάξεις. Από τις 87.591 εκκρεμείς υποθέσεις, κοντά στις 20.000 έχουν ελλιπή δικαιολογητικά.
Οι υπόλοιπες περίπου 67.591 έχουν πλήρη δικαιολογητικά, έτσι μπορούν - με σειρά προτεραιότητας (ανάλογα με την ημερομηνία κατάθεσης) - να περάσουν από την τελική εκκαθάριση, οδηγώντας στην καταβολή της σύνταξης. Αλλά κι αυτές θα επανυπολογιστούν, οπότε... επίσης παραπέμπονται στις “καλένδες”!
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις