Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει ο φονικός ιός του Έμπολα στο Κονγκό, προκαλώντας τον έντονο προβληματισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Ως αποτέλεσμα, ο ΠΟΥ -έπειτα από συνάντηση εμπειρογνωμόνων στον χώρο της υγείας- κήρυξε παγκόσμιο συναγερμό (δηλαδή κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια Υγεία), γεγονός που δείχνει ότι η επιδημία ξεφεύγει από τον έλεγχο των διεθνών αρχών.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι έχουν πεθάνει πάνω από τα δύο τρίτα των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον ιό στο Κογκό (δηλαδή 1.6746 άτομα από 2.418 κρούσματα), από τον περασμένο Αύγουστο, όταν άρχισε το ξέσπασμα του ιού.
Επίσης, ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα Έμπολα στην Γκόμα, μία πόλη άνω των 2 εκατομμυρίων ανθρώπων, στα σύνορα με τη Ρουάντα. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε τους φόβους των ειδικών υγείας, που ανησυχούσαν μήπως πραγματοποιηθεί αυτό το εφιαλτικό σενάριο.
Στις σχετικές τους δηλώσεις, οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να συνεργαστούν με τις τοπικές αρχές για τον μηδενικό των κρουσμάτων.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πέμπτη κήρυξη παγκόσμιου συναγερμού για την υγεία από τον ΠΟΥ, στην ιστορία του. Οι προηγούμενες αφορούσαν την καταστροφική επιδημία του Έμπολα της περιόδου 2014-16 στη Δυτική Αφρική που σκότωσε περισσότερους από 11.000 ανθρώπους, την εμφάνιση του Ζίκα στην Αμερική, την πανδημία της γρίπης των χοίρων, καθώς και την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας.
Ο 'Εμπολα αποτελεί μια εξαιρετικά μεταδοτική νόσος που εξαπλώνεται μέσω των σωματικών υγρών. Η αντιμετώπιση συνίσταται στον εντοπισμό ανθρώπων που πιθανόν να έχουν προσβληθεί από τον ιό και στον εμβολιασμό εκείνων και όσων είχαν επαφή μαζί τους.