Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Σαρώνουν ενδοοικογενειακή βία και επαγγελματικές ανισότητες
H 8η Μαρτίου είναι η ημέρα της Γυναίκας και θα πρέπει να είναι περισσότερο ημέρα προβληματισμού, παρά εορτασμού. Οι γυναίκες αξίζει να εορτάζουν κάθε ημέρα, όταν καταφέρουν να σπάσουν τα δεσμά της πατριαρχίας, της εργασιακής εκμετάλλευσης, της καταπίεσης. Με αυτή τη διαπίστωση οι εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών σχολείων τιμούν την σημερινή ημέρα της γυναίκας αλλά όπως υπογραμμίζει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) «με νομοθετικά κατοχυρωμένη όμως την ισότητα των φύλων σε όλες σχεδόν τις χώρες του δυτικού κόσμου θα περίμενε κανείς μια διαρκή βελτίωση των συνθηκών ζωής για τις γυναίκες που σήμερα– υποτίθεται – εορτάζουν».
Αναφερόμενοι στην οικονομική κρίση οι εκπαιδευτικοί τονίζουν ότι χτύπησε κυρίως τις νέες γυναίκες, τις μετανάστριες εργάτριες, τις γυναίκες στην «άτυπη» οικονομία, συμπεριλαμβανομένων των οικιακών βοηθών και των γυναικών με αναπηρίες, που ήταν ήδη πολύ ευάλωτες. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι 13 εκατομμύρια λιγότερες γυναίκες εργάζονται το 2021 σε σύγκριση με το 2019. Στον δικό μας μικρόκοσμο, στην ιδιωτική εκπαίδευση, είναι σαφές ότι οι γυναίκες συνάδελφοι υφίστανται τεράστιες διακρίσεις, καταπίεση και εργασιακή εκμετάλλευση».
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε αναφερθεί στον χώρο των ιδιωτικών νηπιαγωγείων (έναν χώρο σχεδόν αποκλειστικά γυναικείας απασχόλησης), που έχουν μεταβληθεί στην πλειονότητά τους σε χώρους βασανισμού. Οι συναδέλφισσες δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ, κάνοντας συχνά δουλειές που δεν έχουν σχέση με το λειτούργημά τους, δεν πληρώνονται νόμιμα, επιστρέφουν χρήματα στο χέρι του εργοδότη, κακοποιούνται λεκτικά, ακόμη και σωματικά. Δραματική είναι και η κατάσταση σε έναν άλλο γυναικοκρατούμενο χώρο, αυτόν των Κέντρων Ξένων Γλωσσών, όπου άνω του 80% των διδασκόντων είναι γυναίκες που αμείβονται με τραγικά ωρομίσθια, που είναι θύματα της καλπάζουσας αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και που λόγω της απογευματινής απασχόλησης σπάνια βλέπουν τα παιδιά τους να μεγαλώνουν.
Βία κατά των Γυναικών
Όπως αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί «από τη μια πλευρά είναι η εργασία, από την άλλη οι σχέσεις και η οικογένεια. Η έμφυλη και η ενδοοικογενειακή βία σαρώνουν σε παγκόσμιο επίπεδο και η χώρα μας δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Μόνο την τελευταία επταετία οι γυναικοκτονίες (τουλάχιστον οι καταγεγραμμένες, γιατί η Ελλάδα ακόμη δεν τις καταγράφει επίσημα, άρα ο αριθμός είναι μεγαλύτερος) ξεπέρασαν τις 130». Το 2021 οι κλήσεις στη γραμμή SOS για ενδοοικογενειακή βία ξεπέρασαν τις 5.000! Πολύ σημαντικά είναι επίσης τα στοιχεία της έρευνας του ΕΚΚΕ για το ΚΕΘΙ (Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας) αναφορικά με την ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών στην Ελλάδα σήμερα. Η έρευνα ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τις κοινωνικές αναπαραστάσεις, τις πεποιθήσεις και τα πρότυπα σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία στη χώρα μας.
Ένα από τα βασικά συμπεράσματα είναι η επιβεβαίωση της θέσης των φεμινιστικών οργανώσεων για τον ρόλο της πατριαρχίας. Ο κυριαρχικός ρόλος του αρσενικού αναδεικνύεται στην έρευνα ως η παραδειγματική μορφή της συμβολικής βίας και ότι τα στενά συναρτημένα με την πατριαρχία πρότυπα (που δυστυχώς αναπαράγονται ακόμη στις οικογένειες) υπαγορεύουν στάσεις, συμπεριφορές και πρακτικές. Έτσι, η βία του αρσενικού θεωρείται, από ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, φυσική και σύμφωνη με τις «πατροπαράδοτες», «παραδοσιακές» μας αξίες. Η βία κατά των γυναικών δυστυχώς ευλογείται κι από μερίδα της καλλιτεχνικής δημιουργίας, κυρίως στην ποπ κουλτούρα. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη «άνθηση» στην κυκλοφορία τηλεοπτικών σειρών με προγονολατρικό περιεχόμενο, όπου η θέση της γυναίκας είναι συγκεκριμένη.
Το πιο χαρακτηριστικό όμως παράδειγμα είναι ο τρόπος που οι γυναίκες απεικονίζονται σε στίχους κομματιών trap και hip hop και δημιουργεί τρόμο για έκρηξη φαινομένων έμφυλης βίας στις νεότερες γενιές. Επομένως, η ημέρα της Γυναίκας θα πρέπει να είναι περισσότερο ημέρα προβληματισμού, παρά εορτασμού. Οι γυναίκες αξίζει να εορτάζουν κάθε ημέρα, όταν καταφέρουν να σπάσουν τα δεσμά της πατριαρχίας, της εργασιακής εκμετάλλευσης, της καταπίεσης.
Τα δικαιώματα των γυναικών «υπέστησαν επίθεση» το 2021
Τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών υπέστησαν «επίθεση» την περασμένη χρονιά, που συνεχίζεται φέτος, καταγγέλλει με ανακοίνωση που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία.
«Τα γεγονότα του 2021 και των πρώτων μηνών του 2022 συνωμότησαν για να συντρίψουν τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια εκατομμυρίων γυναικών και κοριτσιών», στηλιτεύει η Ανιές Καλαμάρ, γενική γραμματέας της Αμνηστίας.
«Οι κρίσεις στον κόσμο» που πλήττουν τα δικαιώματα των γυναικών δεν καταλαβαίνουν «από ισότητα, πόσο μάλλον από δικαιοσύνη», προσθέτει.
Στην ανακοίνωση, που η οργάνωση δημοσιοποιεί τη διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, η κυρία Καλαμάρ επισημαίνει ότι η πανδημία του νέου κορονοϊού και η περιστολή των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν, όπου την εξουσία κατέλαβαν τον περασμένο Αύγουστο οι ισλαμιστές φονταμενταλιστές Ταλιμπάν έπειτα από 20 χρόνια πολέμου, ήταν ανάμεσα στα κυριότερα γεγονότα που έπληξαν τα δικαιώματα των γυναικών.
Καθεμιά από τις εξελίξεις αυτές τα υπονόμευσε σοβαρά, πόσο μάλλον αν «εξεταστούν όλες μαζί», κρίνει συμπληρώνοντας πως επείγει «να υψώσουμε το ανάστημά μας» για να αντιμετωπιστεί «αυτή η παγκόσμια επίθεση εναντίον της αξιοπρέπειας των γυναικών και των κοριτσιών».
Κατέταξε ακόμη «την ευρεία σεξουαλική βία που χαρακτήρισε την ένοπλη σύρραξη στην Αιθιοπία», «την επίθεση εναντίον του δικαιώματος της άμβλωσης και της πρόσβασης σε αυτή στις ΗΠΑ», καθώς και την απόφαση της Τουρκίας «να αποσυρθεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας» στις αρνητικές εξελίξεις, καλώντας κυβερνήσεις που έλαβαν αποφάσεις οι οποίες πλήττουν τα δικαιώματα των γυναικών να τις ανακαλέσουν.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις