Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας: Γιατί είναι τόσο σημαντική για την ανθρώπινη ύπαρξη
Οι μέλισσες και άλλοι επικονιαστές όπως οι πεταλούδες, οι νυχτερίδες και το κολίμπρι απειλούνται ολοένα και περισσότερο από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
Για να ενημερωθεί ο κόσμος σχετικά με την σημασία των επικονιαστών, τις απειλές που αντιμετωπίζουν και τη συνεισφορά τους στην βιώσιμη ανάπτυξη, ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 20η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας.
Πάνω από 2.000 είδη μελισσών ζουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο και είναι υπεύθυνες, μαζί με άλλους επικονιαστές, για την αναπαραγωγή του 78% της ενδημικής χλωρίδας, το 84% των καλλιεργήσιμων ειδών, αλλά και το 76% της παραγωγής τροφίμων.
Για τους λόγους αυτούς, αλλά και για την καλύτερη υποστήριξη του ευρωπαϊκού τομέα μελισσοκομίας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αναλάβει δραστικές πρωτοβουλίες για την προστασία των μελισσών, διεκδικώντας την απαγόρευση της χρήσης συγκεκριμένων ειδών εντομοκτόνων αλλά και τον άμεσοεκσυγχρονισμό της νομοθεσίας. Άλλωστε, το 9% των ευρωπαϊκών ειδών μελισσών κινδυνεύει ήδη με εξαφάνιση, εξέλιξη που απειλεί όχι μόνο τις ίδιες αλλά και τους περίπου 600.000 επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους της ΕΕ.
Στις προτάσεις του το ΕΚ περιλαμβάνει επίσης την αύξηση των κονδυλίων για εθνικά προγράμματα μελισσοκομίας αλλά και την καλύτερη προστασία τοπικών και περιφερειακών ειδών μελισσών.
Δείτε επίσης
- Π.Σ Τυμπακίου: Έρχεται το 2ο “South Santa Run”!
- Δήμος Γόρτυνας: Ενημερωτική συνάντηση για ένα σημαντικό έργο για την περιοχή
- Δήμος Φαιστού : «Δώσε Φωνή, Σπάσε τον Κύκλο της Βίας»
- Δήμος Φαιστού: Εντείνεται ο προβληματισμός για την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων
- Μετανάστες: Στα σκαριά δημιουργία δομών προσωρινής φιλοξενειας στη Νότια Κρήτη