Παχυσαρκία: Μια νόσος που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα - Οι κίνδυνοι και η θεραπεία

  27 November, 2024 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Παχυσαρκία: Μια νόσος που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα - Οι κίνδυνοι και η θεραπεία

Ένα πολυπαραγοντικό και σύνθετο πρόβλημα αποτελεί στις μέρες μας η παχυσαρκία. Πρόκειται ουσιαστικά για μια χρόνια προοδευτική νόσο, αφού ως νόσος έχει αναγνωριστεί επίσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η παχυσαρκία κρίνεται μάλιστα επικίνδυνη για τη ζωή των πασχόντων από τους ειδικούς επιστήμονες, γι’ αυτό και απαιτεί άμεσες δράσεις και παρεμβάσεις ακόμη και σε κοινωνικό επίπεδο.

Εξάλλου έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η παχυσαρκία οδηγεί σε σοβαρές επιπλοκές στην υγεία, ενώ μπορεί να επιφέρει ακόμη και πρόωρο θάνατο. Οι ειδικοί επιστήμονες τονίζουν την επείγουσα ανάγκη ώστε να γίνεται έγκαιρη διάγνωση της νόσου και να υπάρχει στη συνέχεια αποτελεσματική μακροχρόνια φροντίδα αλλά και θεραπεία.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα οι διαθέσιμες θεραπευτικές προσεγγίσεις μπορούν να συμβάλουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Αρκεί άλλωστε να σκεφτεί κανείς ότι οι εκτιμήσεις των επιστημόνων για την πορεία της νόσου τα επόμενα χρόνια είναι άκρως ανησυχητικές.

Όπως τονίζει η κα Κατερίνα Μπαρμπαγιάννη, Παθολόγος με εξειδίκευση στον Διαβήτη και υποψήφια διδάκτωρ στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, το πρόβλημα της παχυσαρκίας δεν είναι απλά ζήτημα βάρους. Είναι μια χρόνια πάθηση, που πέρα από τις φυσικές της επιπτώσεις, συνοδεύεται συχνά από ψυχολογικά προβλήματα, όπως η κατάθλιψη.

Παράλληλα, η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς έρευνες σε υιοθετημένα παιδιά και ειδικά σε μονοζυγωτικά δίδυμα, απέδειξαν ότι οι γενετικοί παράγοντες συμβάλλουν περισσότερο από τους περιβαλλοντικούς στην ανάπτυξη της νόσου.

Και οι τάσεις είναι συνεχώς αυξητικές για τον αριθμό των ατόμων που πάσχουν από παχυσαρκία. Χαρακτηριστικό είναι με βάση τις προβλέψεις του παγκόσμιου Άτλαντα για την Παχυσαρκία για το 2035, το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 5 ετών με υπερβάλλον βάρος ή παχυσαρκία θα αγγίζει το 51%.

Για τον λόγο αυτό οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η νόσος οδηγεί σε σοβαρές επιπλοκές στην υγεία με τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα.

Άλλωστε η παχυσαρκία επηρεάζει πολλά συστήματα οργάνων και συμβάλλει σε περισσότερες από 200 επιπλοκές, ενώ το προσδόκιμο ζωής μειώνεται όσο αυξάνεται ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).

Τα στάδια

Κατά τη θεραπεία ατόμων με υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία, ο πρωταρχικός θεραπευτικός στόχος θα πρέπει να είναι η βελτίωση της υγείας τους με την πρόληψη ή τη θεραπεία επιπλοκών που σχετίζονται με την παχυσαρκία, αναφέρουν οι ειδικοί.

Η παχυσαρκία συνδέεται με διάφορες παθήσεις όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, και άλλες συννοσηρότητες και έτσι η ανάγκη για μια αποτελεσματική θεραπεία είναι επιτακτική.

Είναι σημαντικό κατά την ανάπτυξη ενός σχεδίου θεραπείας για τη διαχείριση του βάρους να αξιολογούνται οι ασθενείς για κινδύνους και επιπλοκές που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για παράδειγμα τον έλεγχο του ασθενούς από γιατρό για πιθανές ενδοκρινικές παθήσεις ή την αντιμετώπιση αιτιών, όπως η κατάθλιψη ή η προκαλούμενη από φάρμακα αύξηση βάρους.

Ταυτόχρονα απαιτούνται παράλληλες παρεμβάσεις για την αλλαγή του τρόπου ζωής. Θα πρέπει δηλαδή να διατηρείται ένας υγιεινός τρόπος ζωής που θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου.

Οι παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν:

Αλλαγή διατροφής
Σωματική άσκηση
Συμπεριφορική θεραπεία
Φαρμακευτική αγωγή

Η λύση

Σήμερα, υπάρχουν κατάλληλες φαρμακευτικές αγωγές για να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά η παχυσαρκία.

Είναι ήδη διαθέσιμη και στην Ελλάδα η Τιρζεπατίδη, ένα από τα πλέον αποτελεσματικά φάρμακα με ένδειξη για τη διαχείριση της παχυσαρκίας αλλά και του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας αφού η νόσος αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της δημόσιας υγείας, τη στιγμή μάλιστα που καταγράφονται υψηλά ποσοστά στον ελληνικό πληθυσμό.

Σήμερα περίπου 1 στους 3 ενήλικες στην Ελλάδα έχει ήδη σημαντικό πρόβλημα με το βάρος του, ενώ τα τελευταία χρόνια οι δείκτες αυτοί έχουν αυξηθεί.

Το φάρμακο χορηγείται με εβδομαδιαία υποδόρια ένεση, με το μηνιαίο κόστος του να ανέρχεται στα 253 ευρώ, χωρίς να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ.

Η Τιρζεπατίδη δρα ταυτόχρονα σε δύο υποδοχείς (GLP-1 και GIP) και ήδη έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική σε κλινικές μελέτες, όπως και στην καθημερινή πράξη στις χώρες που έχει κυκλοφορήσει. Υπόσχεται μείωση του βάρους έως και 22,5%, ποσοστό που είναι πολύ υψηλότερο από την απώλεια βάρους που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω αλλαγής του τρόπου ζωής.

Στην Ελλάδα, πάνω από 1.100 άτομα συμμετείχαν σε κλινικές μελέτες που εξετάζουν την επίδραση της θεραπείας τόσο στην παχυσαρκία όσο και στις σχετιζόμενες παθήσεις όπως τα καρδιαγγειακά και ο διαβήτης.

Η χρήση της Τιρζεπατίδης, είναι δοσοεξαρτώμενη, κάτι που σημαίνει ότι η συνέχιση της θεραπείας είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των αποτελεσμάτων.

 

  27 November, 2024 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα