Ουκρανία: Τι θα σημάνει μια δεκαετής σύγκρουση για την Ευρώπη
Άρθρο στο κρατικό μέσο ενημέρωσης της Κίνας Global Times αναφέρεται στο που θα μπορούσε να οδηγήσει την Ευρώπη ένας μακροχρόνιος πόλεμος στην Ουκρανία. Από τη σκοπιά του Πεκίνου η ανάλυση μιλά για ένα ενδεχόμενο που θα έχει ολέθριες συνέπειες για την ΕΕ που θα δει την οικονομική κρίση, την πολιτική αστάθεια να βάζει βόμβα στα θεμέλιά της, ενώ η «κυριαρχία» της θα πάει περίπατο, καθώς θα εξαρτάται πλήρως από τις ΗΠΑ και τη στρατηγική τους.
«Πάνω από 50 ημέρες έχουν περάσει από το ξέσπασμα της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η θερμοκρασία των εντάσεων ανεβαίνει. Οι αναφορές δείχνουν ότι η ΕΕ πρόκειται να εντείνει τις κυρώσεις της κατά της Ρωσίας. Και ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι η Ουκρανία μπορεί να πολεμήσει τη Ρωσία για «10 χρόνια». Ίσως θέλει να μεταφέρει το μήνυμα ότι η Ουκρανία μπορεί να αντέξει. Ωστόσο, υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα: Θα της κρατήσει συντροφιά η Ευρώπη;», αναφέρει το άρθρο και συνεχίζει:
«Σε συνέντευξή του στο CNN που προβλήθηκε την Κυριακή, ο Ζελένσκι έκανε τη δήλωση «10 χρόνια», ζητώντας από τις δυτικές χώρες περισσότερο εξοπλισμό, λέγοντας ότι «πρέπει να παραδοθεί πολύ γρήγορα».
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λόγω της συνεχούς ροής οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, η οποία έχει παρατείνει τη στρατιωτική σύγκρουση, ενθαρρύνοντας την Ουκρανία να συνεχίσει έναν πόλεμο 10 ετών. Αλλά αυτό είναι τελικά μια ψευδαίσθηση. Πόσο θα διαρκέσει η σύγκρουση, πόσους πυραύλους μπορεί να χρησιμοποιήσει η Ουκρανία και πόση ικανότητα έχει η χώρα να συνεχίσει να πολεμά τη Ρωσία – ανάλογα με το πόσα περισσότερα όπλα είναι πρόθυμα να προμηθεύσουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, δήλωσε ο Shen Yi, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Fudan, στους Global Times. «Αλλά αυτές οι χώρες δεν υποσχέθηκαν ποτέ ότι η βοήθεια είναι δωρεάν. Μακροπρόθεσμα, πώς θα τις ξεπληρώσει η Ουκρανία;» αναρωτιέται ο Shen.
10ετία αιμορραγίας
Το πιο σημαντικό ερώτημα όμως είναι εάν η Ευρώπη είναι έτοιμη να δει έναν 10ετή πόλεμο στην ίδια της την ήπειρο; Φανταστείτε τι θα συνέβαινε στην Ευρώπη: Θα βίωνε μια δεκαετία αιμορραγίας.
Μέχρι τότε, η Ευρώπη, μπλεγμένη σε έναν πόλεμο, θα χάσει εντελώς την αυτονομία της σε θέματα ασφάλειας και θα εξαρτηθεί πλήρως από την ομπρέλα των ΗΠΑ. Θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια δεκαετή κρίση ενέργειας, τροφίμων, προσφύγων και πληθωρισμού. Η κοινωνική αναταραχή θα βγει στην επιφάνεια. Το μπλοκ της ΕΕ μπορεί ακόμη και να διασπαστεί.
Την Κυριακή, το Reuters επικαλέστηκε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η οποία δήλωσε ότι οι επικείμενες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, θα έχουν ως στόχο τις τράπεζες, ιδίως τη SberBank, ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη Ρωσία, καθώς και το ρωσικό πετρέλαιο.
Η Ευρώπη έχει ήδη έλλειψη πετρελαίου και φυσικού αερίου. Εάν εφαρμόσει το σχέδιο, η Ευρώπη θα βλάψει περισσότερο τον εαυτό της και οι ευρωπαϊκές χώρες θα διαιρεθούν περαιτέρω, δήλωσε στους Global Times ο Sun Keqin, ερευνητής στα Ινστιτούτα Σύγχρονων Διεθνών Σχέσεων της Κίνας».
Την ίδια στιγμή, αυτό ακριβώς επιθυμούν οι ΗΠΑ, επισημαίνει το δημοσίευμα.
Το σχέδιο των ΗΠΑ οδηγεί σε αδιέξοδο
«Εκτός από το να κερδίσει μια περιουσία από τις πωλήσεις όπλων, η Ουάσιγκτον έχει ήδη εκμεταλλευτεί τον πόλεμο για να θέσει υπό έλεγχο την Ευρώπη, να ενώσει το ΝΑΤΟ, να καταφέρει πλήγμα στη Ρωσία και ενδεχομένως να συγκεντρώσει περισσότερη δύναμη για να περιορίσει την Κίνα στο μέλλον, λέει ο Sun.
Για να πετύχουν τον στόχο της, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να πολεμήσουν όχι μόνο μέχρι την τελευταία σταγόνα ουκρανικού αίματος, αλλά και «μέχρι την τελευταία σταγόνα ευρωπαϊκού αίματος», δήλωσε ο Τζορτζ Γκάλογουεϊ, βρετανός βουλευτής με έξι θητείες, σε παλαιότερη συνέντευξή του στους Global Times.
Βραχυπρόθεσμα, ίσως όλα πάνε καλά σύμφωνα με το σχέδιο των ΗΠΑ. Αλλά μακροπρόθεσμα, πού θα οδηγήσουν οι ΗΠΑ, η νούμερο ένα οικονομική και στρατιωτική υπερδύναμη στη Γη, αυτόν τον κόσμο εν μέσω διαφόρων κρίσεων; «Η απάντηση φαίνεται να είναι ένας νέος ψυχρός πόλεμος, ή ένας πλανήτης γεμάτος με συγκρούσεις παντού», δήλωσε ο Sun. Το πρόβλημα είναι, πρόσθεσε ο Sun, αφού καταστρέψουν έτσι αυτόν τον κόσμο, θα έχουν οι ίδιες οι ΗΠΑ ανοσία στο χάος;
Απρόθυμη η Ευρώπη
Οι ΗΠΑ μπορεί να αποκομίζουν μικρά κέρδη, αλλά χάνουν μεγάλα. Ευτυχώς, η Ευρώπη εξακολουθεί να διατηρεί κάποια νηφάλια συνείδηση. «Η Ευρώπη ετοιμάζει απρόθυμα ρωσικό εμπάργκο πετρελαίου», ανέφεραν οι New York Times την Πέμπτη, επισημαίνοντας ότι «αξιωματούχοι συντάσσουν σχέδιο σταδιακής απαγόρευσης εισαγωγών ρωσικών πετρελαιοειδών, αλλά το μέτρο δεν θα τεθεί σε εφαρμογή νωρίτερα από τον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών».
Όπως ακριβώς και οι αντιδράσεις της Γερμανίας στο σχέδιο της ΕΕ για την απαγόρευση του ρωσικού άνθρακα, η οποία ανακοινώθηκε στις αρχές του μήνα. Το Βερολίνο δήλωσε ότι θα χρειαστεί μια πλήρη περίοδο 120 ημερών για να εφαρμόσει την απαγόρευση. Πρόκειται για μια τακτική καθυστέρησης.
Η Ευρώπη δεν θέλει να δει τον πόλεμο πολύ καιρό, πόσο μάλλον 10 χρόνια. «Όταν η κρίση αρχίσει να κινείται προς μια ρεαλιστική λύση, η Ευρώπη δεν θα είναι απούσα», δήλωσε ο Sun. Άλλωστε, πρόκειται για τα συμφέροντα της Ευρώπης.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Politico: Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, στην Ουκρανία
- Σε σταυροδρόμι η ΕΕ – Ένα μονοπάτι προς την ειρήνη και ένα σχέδιο που τη βάζει στον πόλεμο
- Πόλεμος: Η Ρωσία ανακοίνωσε εκεχειρία 36 ωρών στον πόλεμο με την Ουκρανία
- Πούτιν: Το φάντασμα του πυρηνικού πολέμου επιστρέφει πάνω από την Ευρώπη
- Ζαπορίζια: «Εκτός ελέγχου» ο πυρηνικός σταθμός – «Εξαιρετικά υψηλός» ο κίνδυνος