Όταν κάποιος δεν έχει επιχειρήματα στο παρόν, ανατρέχει στο παρελθόν…
Ο λόγος των εφήβων είχε επιχειρήματα και βρήκε γόνιμο έδαφος ή μάλλον βρήκε ευήκοα ώτα το Σάββατο το βράδυ, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στα Νηπιαγωγεία Τυμπακίου.
Ο λόγος γάργαρος και ο προβληματισμός επίσης με τόσα πολλά νοήματα έρρεε το βράδυ του Σαββάτου. Κι όλα τούτα χάρη στους χαρισματικούς εκπαιδευτικούς Ε. Πιπεράκη [ΠΕ03] – Α. Χρήστου [ΠΕ06] – Ν. Μποζατζούδη [ΠΕ02] του γυμνασίου Τυμπακίου και τον Διευθυντή κο Καμπαναράκη Αλέξανδρο για την άρτια οργάνωση και επιμέλεια της θεατρικής παράστασης. Οι χορηγοί συνέβαλαν ουσιαστικά και πρακτικά για να υλοποιηθεί αυτή η σπουδαία παράσταση.
Συχνά τα σφάλματά μας εμείς οι μεγάλοι τα εναποθέτουμε με ελαφρά τη καρδία στους νέους, στους νέους κυρίως εφήβους που δεν ξέρουν, που δεν διαβάζουν, που μένουν παγερά αδιάφοροι στα κοινωνικά τεκταινόμενα… και άλλα πολλά φαιδρά, δίχως να έχουμε την υπομονή ν’ αφουγκραστούμε τις αγωνίες τους στην αυγή της ζωής τους όπως έκαναν με υπομονή και εγκαρτέρηση τούτοι οι δάσκαλοι, δίχως να περιμένουν την πληρωμή τους! Πληρωμή ήταν η απάντηση των παιδιών την υπέροχη τούτη βραδιά.
Το σενάριο ήταν του ΝEIL SIMON « Οι Ηλίθιοι» ευρηματικό, γεμάτο προβληματισμούς και τελικά την αφύπνιση από τον ζοφερό ύπνο της άγνοιας! Στο χωριό Κουλιέτσικοφ της Ουκρανίας δεν υπάρχουν έννοιες όπως Σκέψη, Γνώση, Απόφαση λέξεις άγνωστες για τους κατοίκους του χωριού αυτού. Ο Έρωτας ως συναίσθημα δεν υπάρχει. Απαγορεύεται… εξάλλου είναι όλοι ηλίθιοι… Όμως η Σοφία θέλει να σπάσει τα δεσμά της άγνοιάς της, θέλει την περιπέτεια της γνώσης.
Αυτή την περιπέτεια που αναζητούν οι νέοι μας χρόνια τώρα κι εμείς… «φωνή βοώντος εν τη ερήμω»! Κοιτάζουμε τις καλοβολεμένες θέσεις μας εξάλλου τα παιδιά εύστοχα είπαν στους επιμελημένους διαλόγους απευθυνόμενοι στο δάσκαλο που είχε φτάσει στο χωριό για να μορφώσει τους ανθρώπους, αν δεν μπορείς να είσαι πια δάσκαλος γίνου πολιτικός! Δύο λέξεις με βαθύ νόημα!
Τελικά επικράτησε επί σκηνής η γνώση και νίκησε πανηγυρικά την άγνοια, χάρη στη θέληση, την υπομονή και επιμονή του δασκάλου. Ακριβώς όπως οι δάσκαλοι του γυμνασίου Τυμπακίου.
Τα παιδιά με περισσή ικανότητα ως εραστές της τέχνης του θεάτρου αλλά και των γραμμάτων, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Συγκίνησαν και προβλημάτισαν όλους εμάς που χρόνια τώρα βάλαμε τη μεγάλη ταφόπλακα στην παιδεία μας δίνοντας την σκυτάλη στην άγνοια και τον ωχαδερφισμό!
Ας έχουμε ως παράδειγμα φωτεινό τους εφήβους αυτούς του γυμνασίου Τυμπακίου, για να ν’ ανοίξουμε την πόρτα προς τη γνώση και αυτογνωσία για πιότερο φως στη ζωή μας!
Εύα Καπελλάκη – Κοντού [Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Lettere Classiche dell’ Universita’ degli studi di Napoli “Federico II”].
O Διευθυντής του Γυμνασίου Τυμπακιου κος Καμπαναράκης Αλέξανδρος
Μαθητές και εκπαιδευτικοί επι σκηνής!
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις