Όταν η Μαρία Κυπριωτάκη περνούσε τον νόμο για τις αμβλώσεις στην Ελλάδα

  26 June, 2022 ΠΡΟΣΩΠΑΑΡΘΡΑ
Όταν η Μαρία Κυπριωτάκη περνούσε τον νόμο για τις αμβλώσεις στην Ελλάδα

Το θέμα των αμβλώσεων απασχολεί την παγκόσμια κοινή γνώμη μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου των ΗΠΑ που ακύρωσε τη συνταγματική κατοχύρωση του.

Ωστόσο, στην Ελλάδα έχει λυθεί από τη δεκαετία του ‘80 με πρωτοβουλία των ΕΓΕ (της ένωσης γυναικών Ελλάδος) που πρωτοστατούσε η δραστήρια Μαργαρίτα Παπανδρέου - τότε σύζυγος του Ανδρέα.

Το σχετικό νομοσχέδιο έφερε στη Βουλή η τότε υφυπουργός υγείας Μαρία Κυπριωτάκη-Περράκη. Χειρουργός-Γυναικολόγος η ίδια, εισηγήθηκε την νομιμοποίηση της άμβλωσης. Μάλιστα είχε δώσει μάχη στη Βουλή απέναντι στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Το περιστατικό θύμισε με ανάρτηση του το μέλος της Κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη, Βαγγέλης Τσόγκας. Μια ανάρτηση που μάλιστα έγινε viral.

«Τον Μάιο του 1986, ήταν μια γυναίκα από το Ηράκλειο, η Μαρία Κυπριωτάκη, τότε Υφυπουργός Υγείας, που εισηγήθηκε στη Βουλή το νόμο για την αποποινικοποίηση της άμβλωσης. Χειρούργος-γυναικολόγος η ίδια, έδωσε τη μάχη της προόδου στην επεισοδιακή συζήτηση απέναντι στην τότε αντιπολίτευση».

Ποια ήταν η Μαρία Κυπριωτάκη-Περράκη
Προερχόμενη από γνωστή αντιστασιακή οικογένεια του Ηρακλείου, η γιατρός Μαρία Κυπριωτάκη ασχολήθηκε από νωρίς με τα κοινά και υπήρξε εκ των ιδρυτικών μελών του ΠΑΣΟΚ στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου και μετέπειτα εκ των ιστορικών στελεχών των κυβερνήσεων του. Μεταξύ άλλων η Ηρακλειώτισσα πολιτικός διετέλεσε γραμματέας του τομέα Γυναικών του Κόμματος, ενώ διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας.

Εκλέχτηκε βουλευτής Αθηνών το 1977, το 1981 και το 1985 (ΠΑΣΟΚ). Διετέλεσε υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών (1981), υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας (1982 και 1984-1985), υφυπουργός Προεδρίας, αρμόδια για θέματα ισότητας (1988-1989) και Διοικητής του Ο.Γ.Α. (1993-1996).

Διετέλεσε υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών με πλούσια δράση. Θεωρείται η πολιτικός που εμπνεύστηκε και πάλεψε για τη δημιουργία των μονάδων απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ, ενώ σημαντική ήταν η συνεισφορά της και στη δημιουργία των ΚΑΠΗ.

Έφυγε από την ζωή τον Φεβρουάριο του 2015, σε ηλικία 82 ετών.

 

Δείτε επίσης

    Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
  26 June, 2022 ΠΡΟΣΩΠΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα