ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνεχίζονται οι διώξεις με φόντο τις παράνομες ενισχύσεις

neakriti.gr  03 May, 2025 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνεχίζονται οι διώξεις με φόντο τις παράνομες ενισχύσεις

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση γύρω από τις παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, ύστερα από τις αποκαλύψεις για τις εικονικές μισθώσεις βοσκοτόπων, ένα θέμα που έλαβε μεγάλες διαστάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και το οποίο έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.
Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται και η Κρήτη, καθώς, σύμφωνα με τις πηγές του ρεπορτάζ, στο νησί κατευθύνθηκαν περίπου 250.000 ευρώ από το συνολικό ποσό των 2,9 εκατομμυρίων ευρώ με το οποίο ζημιώθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η νέα εξέλιξη που προέκυψε τις τελευταίες μέρες στο υπό διερεύνηση σκάνδαλο είναι ότι και δεύτερος υπάλληλος διώκεται ποινικά και πειθαρχικά, επειδή λειτούργησε αυτοβούλως, βοηθώντας στην αποκάλυψη των παράνομων ενεργειών που λάμβαναν χώρα στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μέχρι τώρα οι όποιες ποινικές διώξεις έχουν προκύψει και αφορούν τις παράνομες επιδοτήσεις απευθύνονται σε συνεπείς υπαλλήλους, που επιχείρησαν να φέρουν στο φως το σκάνδαλο και το διαβρωμένο σύστημα που υπάρχει εντός του ΟΠΕΚΕΠΕ, κάτι που έχει δημιουργήσει μία αρνητική εικόνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον τρόπο που λειτουργεί η ελληνική Δικαιοσύνη. Η νέα πειθαρχική και ποινική δίωξη, που έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την απομάκρυνση της προϊσταμένης Εσωτερικού Ελέγχου Παρασκευής Τυχεροπούλου, αφορά συγκεκριμένα υπάλληλο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, παρέδωσε κρίσιμα έγγραφα και εσωτερικά emails στις ελεγκτικές Αρχές και διαβίβασε υπόμνημα στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. 

Εκνευρισμός στους Κρητικούς παραγωγούς για τον στιγματισμό τους

Παράλληλα, μεγάλος εκνευρισμός υπάρχει στις τάξεις των παραγωγών της Κρήτης για τα δυσφημιστικά σχόλια που προέρχονται από μερίδα του αθηναϊκού Τύπου, και όχι μόνο, που βάζουν στο στόχαστρο τον πρωτογενή τομέα της Κρήτης, ο οποίος είναι από τους πιο δυναμικούς της χώρας, συνεισφέροντας καθοριστικά στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν. 

Οι Κρητικοί αγρότες αισθάνονται αδικημένοι, καθώς όπως τονίζουν διαμέσου των εκπροσώπων τους είναι απαράδεκτο να στιγματίζεται ένας ολόκληρος κλάδος και άνθρωποι που αποδεδειγμένα παράγουν, έχοντας αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ενισχύσεις της Ε.Ε. πάνω στη δουλειά τους, για ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις, για τις οποίες, όπως σημειώνουν, ευθύνεται αποκλειστικά η έλλειψη σχεδιασμού από το κεντρικό κράτος.

«Δεν μπορούμε εμείς να πάρουμε τη θέση του δικαστή»

Ο πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ Μύρων Χιλετζάκης πήρε θέση για το θέμα, σε δήλωση που παραχώρησε στη “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr, εστιάζοντας στα δημοσιεύματα, τα οποία πολλές φορές στερούνται αντικειμενικότητας, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, οδηγώντας άκριτα στον στιγματισμό ολόκληρων κοινωνικών ομάδων.

«Κατά την άποψή μου, δεν πρέπει να βγάζουμε συμπεράσματα για μία υπόθεση που είναι στη Δικαιοσύνη. Δεν έχουμε εμείς το δικαίωμα να γίνουμε οι δικαστές για πρόσωπα που εντέλει δεν ξέρουμε αν είναι αθώα ή ένοχα. Δυστυχώς, για πολλά χρόνια υπήρχαν τέτοια φαινόμενα, για τα οποία τη μεγαλύτερη ευθύνη είχαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις που δεν έκαναν αυτά που έπρεπε, ώστε να υπάρξει ένας σωστό στρατηγικός σχεδιασμός όσον αφορά στην κατανομή των κονδυλίων. Προφανώς και δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, όταν για παράδειγμα βλέπουμε περιπτώσεις, όπου ένας παραγωγός για 1.000 ελαιόδεντρα παίρνει 1.000 ευρώ επιδότηση και ένας άλλος για τον ίδιο αριθμό ελαιοδέντρων παίρνει 5.000 ευρώ».

Η παραγωγή στην Κρήτη κινείται σε υψηλά επίπεδα

Ο κ. Χιλετζάκης, αναφερόμενος στις επιδόσεις του πρωτογενούς τομέα, σημείωσε: «Αυτά, δυστυχώς, δεν παρατηρούνται μόνο στην Κρήτη, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Όμως, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τα δημοσιεύματα δε λένε λέξη για όσα στραβά συμβαίνουν στην υπόλοιπη Ελλάδα και επικεντρώνονται εμμονικά στην Κρήτη; Θα το επαναλάβω για πολλοστή φορά: Η Κρήτη είναι ένας τόπος που παράγει. Η Κρήτη είναι ο τόπος που φεύγει το 1/3 της συνολικής ποσότητας ελαιολάδου της χώρας και κατευθύνεται προς την εγχώρια και τη διεθνή αγορά. Από την Κρήτη φεύγουν καθημερινά πάνω από 100 νταλίκες με κηπευτικά, δίνοντας ανάσα στο επισιτιστικό πρόβλημα της Ελλάδας. Από την Κρήτη φεύγουν μεγάλες ποσότητες γάλακτος, γαλακτοκομικών προϊόντων και αμνοεριφίων.

Η Κρήτη είναι ο τόπος που αποσπά συνεχώς βραβεία και διακρίσεις για τα υψηλής ποιότητας προϊόντα της. Η Κρήτη είναι πρώτη στους νέους αγρότες που θέλουν να μείνουν και να δουλέψουν στα χωριά τους. 

Επιπλέον, αν κάποιοι δυσπιστούν για το πώς οι Κρητικοί παραγωγοί διαχειρίζονται τις ενισχύσεις της Ε.Ε., ας έρθουν να δουν τα σύγχρονα ελαιοτριβεία που διαθέτει το νησί με τα πιο προηγμένα τεχνολογικά μέσα, τις καινοτόμες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, να παρατηρήσουν την ανάπτυξη της τεχνογνωσίας που με μεράκι και πολύ μόχθο οι παραγωγοί μας προσπαθούν συνεχώς να εξελίσσουν.

Τώρα, όσον αφορά στη σκανδαλολογία, ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κρίνει την υπόθεση. Προσωπικά προτείνω να μην κοιτάμε πίσω, αλλά να κοιτάμε το μέλλον».

Άλλοι δύο φάκελοι διερευνώνται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Η δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτει πως τουλάχιστον άλλοι δύο φάκελοι διερευνώνται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, που σχετίζονται με ενοικιάσεις βοσκοτόπων μέσω “παράθυρου” του Εθνικού Αποθέματος, την περίοδο 2020-2022. Οι φερόμενοι εμπλεκόμενοι προσπάθησαν να δηλώσουν εκτάσεις σε μη επιλέξιμες περιοχές, με στόχο να λάβουν έως 25.000 ευρώ ετησίως ο καθένας, χωρίς να διαθέτουν καν κτηνοτροφικές μονάδες.

Αναμένεται η άσκηση νέων ποινικών διώξεων έως τον Ιούλιο, με προτεραιότητα στους προέδρους Γεωργικών Συνεταιρισμών και λογιστές που φέρονται να μεσολάβησαν στις αιτήσεις.


Οι επόμενες πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ - Εκατομμύρια σε ενισχύσεις εν μέσω ελέγχων

Παρά το κλίμα αναταραχής, οι πληρωμές προς τους παραγωγούς συνεχίζονται κανονικά.

Σύμφωνα με το επίσημο χρονοδιάγραμμα του ΟΠΕΚΕΠΕ και βάσει επιβεβαιωμένων εσωτερικών εγγράφων, οι επόμενες καταβολές είναι:
• Έως 17 Μαΐου 2025: Πληρωμές συνδεδεμένων ενισχύσεων για αιγοπρόβειο, βόειο κρέας και πρωτεϊνούχα ψυχανθή.
• Αρχές Ιουνίου: Εκκαθάριση οικολογικών σχημάτων ΕΑΕ 2024 και έναρξη καταβολής αναδιανεμητικής ενίσχυσης.
• 20-30 Ιουνίου: Συμπληρωματική πληρωμή για τα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης σε εκκρεμείς φακέλους.
• Μέσα Ιουλίου: Πρώτη φάση αποζημιώσεων παγετού και χαλαζιού από τον ΕΛΓΑ για τους νομούς Φθιώτιδας, Λάρισας, Ροδόπης και Σερρών. 

 

neakriti.gr  03 May, 2025 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα