ΟΠΕΚΕΠΕ: Στα ΑΤΜ οι αγρότες – Σε εξέλιξη οι πληρωμές

  22 December, 2022 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
ΟΠΕΚΕΠΕ: Στα ΑΤΜ οι αγρότες – Σε εξέλιξη οι πληρωμές

Το ποσό των 900 εκατ. ευρώ άρχισε να πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων για την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης, του «πρασινίσματος» και των νέων σε ηλικία αγροτών, των αιτήσεων έτους 2022, καθώς και της ειδικής ενίσχυσης για τα λιπάσματα.

Η αποστολή των αρχείων πληρωμής ξεκίνησε μετά την ολόκληρωση ολων των ελέγχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης 22 Δεκεμβρίου 2022, τα ποσά θα είναι διαθέσιμα στα ΑΤΜ για ανάληψη.

Ποιοι περιλαμβάνονται στις πληρωμές

Παράλληλα, έγινε η πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης για τα λιπάσματα, όπου έγιναν αποδεκτά κατ’ αρχήν τιμολόγια αξίας 547,7 εκ ευρώ και η ενίσχυση που καταβλήθηκε σε 124.769 δικαιούχους ανέρχεται στο 10,95% της αξίας τους.

Σήμερα 22.12.2022 έχει ήδη αρχίσει η αποστολή στην Τράπεζα των αρχείων πληρωμής, για την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης, του «πρασινίσματος», των νέων σε ηλικία αγροτών, έτους αιτήσεων 2022, για πάνω από 560.000 δικαιούχους με ποσό 845 εκατ. ευρώ, όπως είχε προγραμματισθεί μέσω του gov.gr.

Στην πληρωμή της εξόφλησης του υπολοίπου 30% της βασικής ενίσχυσης έτους αιτήσεων 2022, του πρασινίσματος και των νέων σε ηλικία αγροτών, περιλαμβάνονται:

α) οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης έτους αιτήσεων 2022, πλην μικρών εξαιρέσεων για τις οποίες απαιτείται επιπλέον έλεγχος ή προσκόμιση δικαιολογητικών,

β) η πρώτη κατανομή Εθνικού Αποθέματος 2022, σε 15.553 αιτούντες που κρίθηκαν δικαιούχοι μετά από έλεγχο.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά κατανέμεται Εθνικό Απόθεμα χωρίς οριζόντια μείωση της αξίας των υφιστάμενων δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης. Η κατανομή έγινε με την αξιοποίηση των ποσών που σχόλαζαν και προέρχονταν από οριζόντιες μειώσεις της αξίας των δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης από το 2018 και μετά, ενώ το υπόλοιπο ποσό που παραμένει αδιάθετο επαρκεί για την κάλυψη και όσων παραγωγών, μετά από ελέγχους, διαπιστωθεί ότι πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης Εθνικού Αποθέματος.

Δεν κατανεμήθηκε Εθνικό Απόθεμα σε όσους παραγωγούς δήλωσαν αποκλειστικά εκτάσεις βοσκοτόπων σε καλή γεωργική κατάσταση χωρίς ζωικό κεφάλαιο.

 

  22 December, 2022 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα