ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές 94,5 εκατ. ευρώ – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

  27 April, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές 94,5 εκατ. ευρώ – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Πληρωμές ύψους 94.506.939,13 ευρώ σε 105.473 αγρότες και κτηνοτρόφους ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την περίοδο από τις 12 έως τις 26 Απριλίου 2023. Την ίδια στιγμή αναμένονται πληρωμές των συνδεδεμένων ζωικής παραγωγής, αλλά και των συνδεδεμένων φυτικής παραγωγής που ακόμα δεν έχουν καταβληθεί.

Δείτε αναλυτικά τις πληρωμές ΕΔΩ

Το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών αφορούν ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), κρατικές ενισχύσεις και συνδεδεμένες ενισχύσεις φυτικής παραγωγής. Συγκεκριμένα, καταβλήθηκαν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις για την καλλιέργεια καρπών με κέλυφος, των μήλων, της βιομηχανικής ντομάτας, των βρώσιμων οσπρίων, των σπαραγγιών, την παράδοση πορτοκαλιών προς χυμοποίηση και ροδάκινων προς χυμοποίηση, του ρυζιού καθώς και την πρόσθετη ενίσχυση για το σκληρό σιτάρι.

Επίσης, πληρωμές έγιναν για τους νέους αγρότες, την αναδιάρθρωση αμπελώνων,  τα επιχειρησιακά προγράμματα φρούτων, την προώθηση οίνων προς τρίτες χώρες, τη βελτίωση στην παραγωγή και εμπορία μελιού, τα μεταφορικά νησιών Αιγαίου, την τεχνική βοήθεια, τις ομάδες τοπικής δράσης leader, τα επενδυτικά προγράμματα, τους γενετικούς πόρους κ.ά.

Τι θα γίνει με τις συνδεδεμένες ζωικής παραγωγής

Μέχρι τα τέλη Απριλίου αναμένονται οι πληρωμές του πακέτου των συνδεδεμένων ενισχύσεων ζωικής παραγωγής, μετά την ολοκλήρωση του υπολογισμού των ποσών, μετά την επεξεργασία των στοιχείων παραδόσεων γάλακτος κλπ.

Μέχρι τις 5 Μαΐου θα γίνουν σε παραγωγούς προοδευτικά πληρωμές των υπολοίπων συνδεδεμένων ενισχύσεων φυτικής παραγωγής, συμπληρωματικές πληρωμές συνδεμένων σε όσα προϊόντα φυτικής ήδη έγιναν, καθώς και συμπληρωματικές πληρωμές της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος.

 

  27 April, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ