![OΠΕΚΕΠΕ: Νέο αλαλούμ και...καθυστερήσεις στις επικείμενες πληρωμές](/images/made/images/uploads/posts/epidotiseis-agrotikes.jpg-1000x568_856_486_76.jpg)
Το νέο διοικητικό σχήμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, που διορίστηκε πριν από λίγες ημέρες, αναλαμβάνει σε μία δύσκολη συγκυρία τα ηνία του Οργανισμού. Αυτή τη στιγμή, η εικόνα που κυριαρχεί είναι εκείνη της πλήρους αποδιοργάνωσης, καθώς η νέα διοίκηση μέχρι τώρα ενημερώνεται ακόμα για όλα τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τον Οργανισμό, ενώ το παλιό διοικητικό σχήμα παρουσιάζεται εντελώς αδρανοποιημένο.
Ωστόσο, ο χρόνος είναι ανελέητος και δεν αφήνει κανένα περιθώριο προσαρμογής στα νέα δεδομένα για τους διοικούντες. Μάλιστα, άμεσο αποτέλεσμα των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι όλες οι πληρωμές των οικονομικών ενισχύσεων προς τους αγρότες να πάνε πίσω.
Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις παρατηρούνται στο κομμάτι των Οικολογικών Σχημάτων. Ενώ οι αρχικές δεσμεύσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης έκαναν λόγο για αποπληρωμή στα τέλη Δεκεμβρίου του 2024, τελικά αυτό αναμένεται να συμβεί μερικούς μήνες αργότερα, με την καθυστέρηση να είναι ακόμα μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι, όπως οι σχετικές πληρωμές έγιναν γύρω στο Πάσχα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενισχύσεις για τα Οικολογικά Σχήματα αναμένεται να δοθούν Μάιο με αρχές Ιουνίου. Στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν το ύψος του ποσού που θα έχει η κάθε παρέμβαση. Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι ότι τα ποσά τελικά που θα δοθούν θα είναι “πετσοκομμένα” και δε θα έχουν καμία σχέση με αυτά που προβλέπει το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ.
Δεν παίρνουν αυτό που τους αναλογεί οι δικαιούχοι των Οικολογικών Σχημάτων
Ο πρόεδρος των Μικρών Συνεταιρισμών ΕΘΕΑΣ, Μύρων Χιλετζάκης, μίλησε στη “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις πληρωμές των ενισχύσεων των παραγωγών, κάνοντας ειδική αναφορά στα Οικολογικά Σχήματα. Ο κ. Χιλετζάκης τόνισε ότι οι πληρωμές των Οικολογικών Σχημάτων είναι προβληματικές εδώ και πολλά χρόνια, καθώς μπαίνουν στη διαδικασία να δαπανήσουν χρήματα προκειμένου να εφαρμόσουν αυτές τις δράσεις, ενώ οι ενισχύσεις που δίνονται για την κάλυψη των εξόδων είναι αρκετά κάτω σε σχέση με τα δαπανηθέντα ποσά.
«Τα Οικολογικά Σχήματα μπήκαν τα τελευταία χρόνια στη ζωή μας. Το ποσό που πρέπει να δοθεί φέτος στους παραγωγούς, σύμφωνα με την ΚΑΠ, ανέρχεται στα 450 εκατομμύρια ευρώ. Οι παραγωγοί μπαίνουν στη διαδικασία να δαπανήσουν ορισμένα χρήματα εφαρμόζοντας τις δράσεις που αφορούν τα 4 Οικολογικά Σχήματα, τα οποία δεν καλύπτονται τις περισσότερες φορές από τις ενισχύσεις που δίνονται γι’ αυτόν τον σκοπό.
Η Κρήτη είναι ένας τόπος που παράγει. Υπενθυμίζουμε ότι στο νησί υπάρχουν 41 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, ενώ το 1/3 του παραγόμενου ελαιολάδου προέρχεται από εδώ. Εννοείται ότι οι αγρότες της Κρήτης εφαρμόζουν αυτές τις δράσεις, ωστόσο δεν παίρνουν τα χρήματα που επενδύουν γι’ αυτόν τον λόγο. Είναι απαράδεκτο, ελλείψει χρημάτων, να στερείς από τους αγρότες μία αναγκαία καλλιεργητική δράση.
Το υπουργείο πάνω στο κομμάτι των Οικολογικών Σχημάτων φάνηκε ότι δεν ήταν καθόλου οργανωμένο, δεν μπορούσε να φανταστεί την εξέλιξη που θα είχε αυτή η δράση, ώστε να εξασφαλίσει ένα επαρκές κονδύλι που θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες. Η παραγωγική αυτή δραστηριότητα εξαιτίας των κακών χειρισμών καταρρέει», ανέφερε ο κ. Χιλετζάκης.
Πολλοί εκφράζουν την ανησυχία ότι και αυτή η πληρωμή θα γίνει χωρίς ελέγχους, υπερκαλύπτοντας τον προϋπολογισμό των δράσεων. Γι’ αυτό η χώρα μας ζητά επίμονα από την Ε.Ε. να εγκριθεί το αίτημά της για μεταφορά χρημάτων από άλλα προγράμματα της ΚΑΠ.
Ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι είναι «απαραίτητη η επανεξέταση του εθελοντικού χαρακτήρα των περιβαλλοντικών παρεμβάσεων στον Πυλώνα 1, που επηρεάζει άμεσα το εισόδημα των παραγωγών».
Αν όμως μεταφερθούν κονδύλια από το ΠΑΑ με σκοπό την αποπληρωμή των Οικολογικών Σχημάτων, τότε χαμένοι θα είναι οι αγρότες που περιμένουν να ενταχθούν στα προγράμματα του 2ου Πυλώνα. Δηλαδή, μιλάμε για “κούρεμα” προϋπολογισμών και ανακατανομή των ενισχύσεων.
Συνάντηση Τσιάρα με τη νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ - Δόθηκαν υποσχέσεις
Για να μπορέσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να λειτουργεί ως «υπόδειγμα στη διαχείριση των πόρων», όπως υπόσχεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, θα πρέπει να προχωρήσει σε σοβαρούς ελέγχους. Για να προχωρήσει όμως ο Οργανισμός σε ενδελεχή έλεγχο τόσο των αιτήσεων που υποβάλλουν οι αγρότες, όσο και των δηλωθέντων περιουσιακών στοιχείων, πρέπει να διαθέτει εκπαιδευμένο προσωπικό και κατάλληλα πληροφοριακά συστήματα. Ούτε το ένα ούτε το άλλο διαθέτει αυτή τη στιγμή ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχων.
Να σημειωθεί ότι συνάντηση με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για τους παραγωγούς η ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς τον Οργανισμό και η δημιουργία ενός νέου πλαισίου λειτουργίας, που θα διασφαλίζει τη συνέπεια και τη διαφάνεια στις πληρωμές.
«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποτελεί μία από τις μεγάλες προκλήσεις για την ελληνική Πολιτεία. Είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα, που πηγάζει από το παρελθόν και αφορά τη λειτουργία μιας μεγάλης υπηρεσίας. Για εμάς, η αναμόρφωσή του είναι ένα σημαντικό στοίχημα», δήλωσε.
Ο νέος πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Νίκος Σαλάτας, δήλωσε ότι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και να εργαστεί με αφοσίωση για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.
«Θα δουλέψουμε για την πατρίδα. Είμαι αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Είναι μεγάλη τιμή, αλλά και μεγάλη ευθύνη για μένα προσωπικά», σημείωσε.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις