OΠΕΚΕΠΕ-Επιδοτήσεις: Νεο ναυάγιο με τις πληρωμές του Οκτώβρη;

agronews.gr  09 October, 2024 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
OΠΕΚΕΠΕ-Επιδοτήσεις: Νεο ναυάγιο με τις πληρωμές του Οκτώβρη;

Τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα, με βάση τους κοινοτικούς κανονισμούς, προβλέπουν, μεταξύ άλλων, κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων της περυσινής χρονιάς, δηλαδή του 2023, μέχρι την προσεχή Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024.

Αυτό σημαίνει ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ και οι «τεχνικοί σύμβουλοι» που αμείβονται αδρά για να τον επικουρούν, έχει στη διάθεσή του μόλις μια εβδομάδα περιθώριο για να κλείσει οριστικά όλες τις εκκρεμότητες με τις άμεσες ενισχύσεις του 2023. Το κακό ξεκινάει από το γεγονός ότι άλλη μια φορά, όλα γίνονται υπό πίεση και την τελευταία στιγμή.

Περιττό να αναφερθεί ότι κανείς εκ των ιθυνόντων δεν λαμβάνει υπ’ όψη τις ανάγκες ρευστότητας που αντιμετωπίζουν εξ αυτού του λόγου οι παραγωγοί και τις δυσκολίες προγραμματισμού που δημιουργεί αυτή η αβεβαιότητα.

Θεωρητικά και με βάση προηγούμενες αναφορές του ίδιου του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα «καθυστερούμενα» προς εκκαθάριση για την ΕΑΕ 2023 ανέρχονται σε 81,4 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος ο Οργανισμός στην ετεροχρονισμένη ανακοίνωσή του για την παρτίδα πληρωμών 157 εκατ. ευρώ στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, υπενθύμιζε πως η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των πληρωμών έτους 2023 -σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς- είναι η 15η Οκτωβρίου 2024.

Τα μεσάνυχτα της Τρίτης 15 Οκτωβρίου κλείνει λοιπόν το οικονοµικό έτος για το ταµείο των άµεσων ενισχύσεων και όσα χρήµατα δεν δοθούν χάνονται οριστικά από τον κοινοτικό κουµπαρά. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε και ο ευρωπαϊκός κανονισµός προβλέπει για τα δύο πρώτα έτη εφαρµογής της ΚΑΠ (2023, 2024) ότι όσα χρήµατα δεν απορροφούνται από τα καθεστώτα άµεσων ενισχύσεων, µπορούν στο τέλος να διανεμηθούν οριζόντια (δηλαδή σε όλους τους κατόχους δικαιωμάτων άμεσων ενισχύσεων) µέσω της βασικής ενίσχυσης. Σηµειωτέον, το γεγονός ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται υπό επιτήρηση, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για λάθη ή καθυστερήσεις, δεδοµένου ότι «καραδοκούν» και νέα κοινοτικά πρόστιµα.

Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ της Agrenda στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναµένεται να µοιράσει το ποσό αυτό ως εξής:

1ο Βήµα: Θα πληρώσει συνδεδεµένες που δεν έχουν πιστωθεί ακόµα, λόγω της µη καταχώρησης ποσοτήτων και αφορά ενισχύσεις σε βιοµηχανική ντοµάτα, πορτοκάλια, σπόροι σποράς, ρύζι, καλαµπόκι, σταφίδα, όσπρια, ζωοτροφές και µήλα.

Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, τα ποσά αυτά δεν ξεπερνούν τα 7-8 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, να σηµειωθεί ότι τα χρωστούµενα αναφορικά µε τις συνδεδεµένες ανέρχονται στα 54 εκατ. ευρώ, χωρίς να είναι γνωστό αν η πίστωση θα καλύψει όλο το ποσό.

2ο Βήµα: Θα πληρωθούν υπόλοιπα σε οικολογικά σχήµατα που δεν πιστώθηκαν λόγω προφανών λαθών ή µηχανογραφικών ζητηµάτων που αντιµετώπισε ο Οργανισµός Πληρωµών. Για παράδειγµα στη ∆ράση 1 δεν πληρώθηκαν οι αγρότες µε κωδικό «∆ιάφορες ποικιλίες» για τη σπορά ψυχανθών, που όµως είναι επιλέξιµοι µε βάση το θεσµικό πλαίσιο. Οπότε πρόκειται για λάθος που εκτός απροόπτου θα διορθωθεί. Υπενθυµίζεται ότι συνολικά στα eco-schemes οφείλονται περί τα 27 εκατ. ευρώ.

3ο Βήµα: Εφόσον µετά το 1ο και το 2ο βήµα δεν υπάρχει άλλη «τρύπα» σε κάποιο καθεστώς που πρέπει να κλείσει ο οργανισµός, τα υπόλοιπα που θα προκύψουν θα πιστωθούν µε τη µορφή προσαύξησης της βασικής ενίσχυσης. Σηµειωτέον σε εκκρεµότητα είναι και κάποια υπόλοιπα από την αναδιανεµητική και τους γεωργούς νεαρής ηλικίας, ενώ σύµφωνα µε τον κοινοτικό κανονισµό, τα περισσευούµενα ποσά άµεσων ενισχύσεων καλούνται να επιστραφούν.

 

agronews.gr  09 October, 2024 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα