Ομορφιά και υγεία: Τι σημαίνουν τα σημάδια που μας στέλνει το σώμα μας;

  19 June, 2023 ΥΓΕΙΑEY ZHNΑΡΘΡΑ
Ομορφιά και υγεία: Τι σημαίνουν τα σημάδια που μας στέλνει το σώμα μας;

Η ομορφιά έχει σχέση με την υγεία, παρά το γεγονός ότι το μυαλό μας συχνά μπορεί να μην κάνει τη σύνδεση. Το δέρμα, τα μαλλιά, τα νύχια, το πρόσωπό μας, θέλουμε να είναι όμορφα και περιποιημένα και όταν παρουσιάζονται προβλήματα, ίσως ρίχνουμε το φταίξιμο στη λανθασμένη χρήση καλλυντικών ή σε άλλους σχετικούς παράγοντες που ναι μεν μπορεί να ευθύνονται αλλά ίσως και να μην έχουν καμιά σχέση, υποδηλώνοντας κάποιο πρόβλημα υγείας.

Γενικά, είναι σημαντικό να ακούμε το σώμα μας, να συνειδητοποιούμε τις αλλαγές του και να ενεργούμε άμεσα, συμβουλευόμενοι πάντα το γιατρό.

Κοινά ζητήματα ομορφιάς που μπορεί να υποδηλώνουν προβλήματα υγείας
Ακμή

Η ακμή είναι πολύ συχνή ειδικά στους εφήβους. Η σοβαρή ακμή μπορεί να είναι αποτέλεσμα ορμονικής ανισορροπίας, γαστρίτιδας και στρες.

Εάν βλέπετε τακτικά σπυράκια στο πηγούνι, τότε κάτι μπορεί να πηγαίνει στραβά με τα επίπεδα ορμονών στο σώμα σας. Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές: έμμηνος ρύση, εγκυμοσύνη, άγχος.

Τα πολλά σπυράκια στο μέτωπο μπορεί να είναι επώδυνα. Μια πιθανή αιτία πίσω από αυτά τα «ξεσπάσματα» είναι η ακατάλληλη πέψη.

Το αλκοόλ, η μη ισορροπημένη διατροφή, τα λιπαρά και πικάντικα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν δυσλειτουργία του πεπτικού συστήματος επηρεάζοντας τη λειτουργία του ήπατος και των νεφρών. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ακμή στο μέτωπο.

Συμπεριλάβετε φρούτα και φυτικές ίνες στη διατροφή σας για να ευνοήσετε την διαδικασία της πέψης και φυσικά μην παραλείψετε να αναφέρετε το ζήτημα στο γιατρό σας.

Υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο

Μερικές γυναίκες έχουν πυκνές τρίχες στο πρόσωπο κάτι που είναι φυσιολογικό. Η ξαφνική όμως και ασυνήθιστη τριχοφυΐα στο πρόσωπο μπορεί να είναι ένα ανησυχητικό σημάδι για πιο σημαντικά θέματα υγείας.

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) για παράδειγμα οδηγεί σε υπερβολική παραγωγή ανδρικών ορμονών στις γυναίκες, με αποτέλεσμα να παρατηρείται υπερβολική τριχοφυΐα στη γραμμή της γνάθου. Το άγχος, γενετικοί παράγοντες και το αυξημένο σωματικό βάρος είναι οι κύριοι λόγοι για την εμφάνιση του εν λόγω συνδρόμου.

Ο γυναικολόγος σας μπορεί να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για τη διατήρηση των τακτικών εμμηνορροϊκών κύκλων και τον έλεγχο των ανδρογόνων.

Τριχόπτωση

Η τριχόπτωση είναι ένα απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο. Είναι ύποπτο μόνο όταν κάποιος παρατηρεί έντονη πτώση των μαλλιών, αραίωση και φαλάκρα.

Η τριχόπτωση θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα πολλών προβλημάτων υγείας, όπως διαβήτης και διαταραχές του ανοσοποιητικού όπως η νόσος του Λύκου.

Το ακραίο στρες και ο υποσιτισμός είναι επίσης κάποιες πιθανές αιτίες με το άγχος να μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των μαλλιών ακόμα και μήνες μετά την πίεση.

Η φαλάκρα στις γυναίκες είναι ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών.

Τα ισορροπημένα γεύματα, η άσκηση και η χρήση φυτικών προϊόντων για τα μαλλιά θα μπορούσαν να βοηθήσουν για την αντιμετώπιση κάποιων προβλημάτων, αλλά και πάλι ο γιατρός σας είναι εκείνος που θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα.

Εύθραυστα, ωχρά νύχια

Εύθραυστα, κυματοειδή, ωχρά νύχια ή νύχια που έχουν κηλίδες μπορεί να είναι σημάδια ενός μη υγιούς σώματος.

Εάν παρατηρείτε συχνά να σπάνε τα νύχια σας, η αναιμία μπορεί να είναι ο λόγος και φυσικά δεν πρέπει να το αγνοήσετε.

Ο ξαφνικός αποχρωματισμός και η ωχρότητα των νυχιών καθώς επίσης και οι λευκές κηλίδες στα νύχια, ίσως δείχνουν πως σας λείπουν βιταμίνες και σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Επισκεφτείτε το γιατρό σας σε κάθε περίπτωση όταν παρατηρείτε τέτοια σημάδια.

Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια

Το να μένετε ξύπνιοι μέχρι αργά μπορεί να είναι ένας βασικός λόγος για τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια. Αλλά εάν ακόμα και μετά από αρκετό ύπνο εμφανίζονται, τότε μπορεί να οφείλονται σε υπνική άπνοια ή διαταραχές ύπνου.

Κόπωση, χρόνιες ασθένειες, αλλεργίες, κληρονομικότητα, ανωμαλίες της μελάγχρωσης ή η έκθεση στον ήλιο μπορούν επίσης να ευθύνονται για τους κύκλους κάτω από τα μάτια.

Ξηρό δέρμα ή «μπαλώματα»

Επώδυνα και επίμονα ξηρά μπαλώματα στο δέρμα για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι σημάδι σοβαρής βλάβης που απαιτεί άμεση θεραπεία (ακτινική κεράτωση).

Οι αλλαγές στο χρώμα του δέρματος και η μελάγχρωση είναι επίσης συμπτώματα δερματικών παθήσεων όπως η δερματίτιδα και το έκζεμα.

Το χλωμό, κιτρινωπό δέρμα μπορεί να είναι αποτέλεσμα έλλειψης ύπνου, ακατάλληλης διατροφής και άγχους. Μερικές φορές, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει ξαφνικές ρυτίδες στο πρόσωπο και τα χέρια.

Συμπερασματικά, οι απότομες και επίμονες αλλαγές είναι ο τρόπος του σώματός σας να επικοινωνήσει μαζί σας πως κάτι μπορεί να μην πηγαίνει καλά. Μην αφήνετε το ραντεβού με το γιατρό σας για αύριο και μην περιμένετε ορισμένες καταστάσεις υγείας να εξαφανιστούν ως δια μαγείας από μόνες τους.

 

  19 June, 2023 ΥΓΕΙΑEY ZHNΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα