Ομιλία του ΑΝΥΠ Έρευνας & Καινοτομίας στην εκδήλωση μνήμης στο Τυμπάκι
Ο Αν. Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης εκπροσώπησε το Σάββατο 10/2/18 την κυβέρνηση, στην εκδήλωση για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης των γεγονότων περιόδου της Γερμανικής κατοχής στο Τυμπάκι του Δήμου Φαιστού.
Στην εναρκτήρια ομιλία της διήμερης εκδήλωσης ο κ. Φωτάκης ανέφερε τα εξής:
Σημαντική παρακαταθήκη για την Κοινωνία είναι η ανάδειξη εκείνων των ιστορικών γεγονότων και των αγώνων που την βοήθησαν να σταθεί όρθια σε χαλεπούς καιρούς, τότε που η ισοπέδωση των υλικών και άυλων αξιών προσπάθησαν να την γονατίσουν και να απαλείψουν κάθε ψήγμα ελπίδας και προοπτικής, κάθε ίχνος αξιοπρέπειας.
Η δύναμη, η έλξη της λέξης «Αντίσταση» βρίσκεται στον πυρήνα κάθε πρωτοβουλίας για την έκφραση τιμής στον αγώνα της Εθνικής Αντίστασης του λαού μας κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. Αυτή είναι που μας φέρνει σήμερα κοντά.
Η τοπική κοινωνία στο Τυμπάκι και στα γύρω χωριά βίωσε τα τραγικά γεγονότα της περιόδου 1941-445 και δίκαια το Τυμπάκι χαρακτηρίστηκε μαρτυρική πόλη.
Ελάχιστο χρέος είναι η ιστορική έρευνα για την καταγραφή και τεκμηρίωση των γεγονότων ενάντια στην αλλοτρίωση και τις παρενέργειες που προκαλεί η αποστειρωμένη λήθη.
Και όχι μόνο αυτό!
Καίριας σημασίας είναι να υπάρξει συγκεκριμένη έκφραση αναγνώρισης των εγκλημάτων που συνέβησαν τότε, όταν οι δυνάμεις του Ναζισμού αμείλικτες ισοπέδωσαν και κατέστρεψαν τις έννοιες της ανθρώπινης ζωής και των έργων των ανθρώπων.
Αναμφισβήτητα με τη σημερινή δημοκρατική Γερμανία υπάρχουν στενοί δεσμοί και γέφυρες. Αυτό άλλωστε καταδεικνύει και η καλοδεχούμενη παρουσία της Αντιπροέδρου του Γερμανικού Κοινοβουλίου στην εκδήλωση αυτή.
Όμως πάντα υπάρχει το αίσθημα της αδικίας που πηγάζει από τη μη αναγνώριση απόδοσης αποζημιώσεων για τα όσα συνέβησαν τότε. Είναι ένα αίτημα που ζητά και θα αναζητά δικαίωση για λόγους όχι μόνο υλικούς αλλά κυρίως ηθικούς. Η χώρα μας θα εξακολουθήσει να το διεκδικεί με σθένος και αποφασιστικότητα.
Φίλες και φίλοι, θα ήθελα στο σημείο αυτό να συγκρίνω τα γεγονότα εκείνα με τη σημερινή εποχή.
Στη σημερινή κρίση που βιώνει η χώρα, στη σημερινή εποχή που ο εχθρός δεν είναι με σαφήνεια ορατός, που ένα σύστημα αμείλικτο προσπαθεί να κυριαρχήσει εκμηδενίζοντας την προοπτική και το όνειρο, το δίδαγμα που εκπέμπουν τα γεγονότα στο Τυμπάκι είναι ιδιαίτερα επίκαιρο για να σταθεί η Κοινωνία όρθια.
Οι επιλογές είναι ξεκάθαρες:
Η πρώτη είναι να σκύψεις, να υποταχθείς χωρίς μάχη, να γίνεις αρεστός και να ενταχθείς.
Η δεύτερη να γίνεις αναχωρητής και από μακριά να κρίνεις και να κατακρίνεις, όντας έξω από την πραγματική μάχη.
Η τρίτη είναι να σταθείς δίπλα στην Κοινωνία, να αντισταθείς, να δίνεις τις μάχες έστω και αν χάνεις πολλές από αυτές, να σταθείς όρθιος ακόμη και όταν λυγίζεις, να ακολουθείς τον δρόμο που έδειξε ο λαός στο Τυμπάκι και τα γύρω χωριά.
Σήμερα, εδώ στον τόπο αυτό, η Ελληνική Κυβέρνηση με σεβασμό αποτίει φόρο τιμής στη μνήμη αυτών που χάθηκαν εκείνη την εποχή.
Θα ήθελα να κλείσω με έναν στίχο του ποιητή Φώτη Αγγουλέ που νομίζω ότι ταιριάζει στην περίπτωση:
«Μην καρτεράτε να λυγίσουμε μήτε για μια στιγμή,
μηδ’ όσο στην κακοκαιριά λυγάει το κυπαρίσσι.
Έχουμε τη ζωή πολύ, πάρα πολύ αγαπήσει»
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις