Όμικρον: Μολύνει έως οκτώ φορές περισσότερα παιδιά κάτω των πέντε ετών σε σχέση με τη Δέλτα
Η παραλλαγή Όμικρον του κοροναϊού έχει μολύνει έξι έως οκτώ φορές περισσότερα παιδιά κάτω των πέντε ετών σε σύγκριση με τη Δέλτα, αλλά τα περιστατικά βαριάς Covid-19 στα μικρά παιδιά είναι λιγότερο συχνά στην περίπτωση της Όμικρον, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό παιδιατρικό περιοδικό «JAMA Pediatrics», ανέλυσαν στοιχεία της περιόδου 2021-2022 για 651.640 παιδιά έως πέντε ετών, μεταξύ των οποίων τα 66.692 είχαν λοίμωξη λόγω Δέλτα και τα 22.772 λόγω Όμικρον.
Διαπιστώθηκε ότι στην κορύφωση του κύματος της Δέλτα (φθινόπωρο 2021) δύο έως τρία παιδιά ανά 2.000 μολύνονταν από κορονοϊό καθημερινά. Όταν στη συνέχεια ξεκίνησε το κύμα της Όμικρον, υπήρχαν πέντε έως 11 νέα κρούσματα ανά 2.000 παιδιά καθημερινά, ενώ στην κορύφωση της Όμικρον στις αρχές του 2022 η αναλογία έφθασε τα 17 ανά 2.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών, με τα περισσότερα μεταξύ των παιδιών έως δύο ετών που μολύνονται συχνότερα από ό,τι εκείνα ηλικίας τριών και τεσσάρων ετών.
Από την άλλη, τα παιδιά με Όμικρον είχαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο βαριάς νόσησης και νοσηλείας σε ΜΕΘ νοσοκομείου. Λιγότερα από 2% των παιδιών έως πέντε ετών που αρρώστησαν λόγω της Όμικρον, χρειάστηκαν εισαγωγή στο νοσοκομείο, έναντι διπλάσιου ποσοστό 4% λόγω της Δέλτα.
«Η Όμικρον είναι άκρως λοιμογόνος στα παιδιά, περισσότερο από την παραλλαγή Δέλτα. Παρόλο που η Όμικρον είναι επίσης λιγότερο σοβαρή, ο κίνδυνος σοβαρής έκβασης που σχετίζεται με την Όμικρον, δεν είναι μηδενικός. Υπάρχουν ακόμη αρκετά παιδιά που μολύνονται από την Όμικρον, τα οποία θα νοσήσουν βαριά», επεσήμανε ο ερευνητής Ρονγκ Χου, καθηγητής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve του Κλίβελαντ.
Μέχρι στιγμής δεν έχει εγκριθεί κανένα εμβόλιο Covid-19 για την ηλικιακή ομάδα έως πέντε ετών, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα μόλυνσης και νόσησης των μικρών παιδιών από την Όμικρον ή την υποπαραλλαγή της Όμικρον 2.
Δείτε επίσης
- Η σωστή διατροφή για τη φυσική αντιμετώπιση των αιμορροΐδων
- Αντιγριπικό εμβόλιο: Ποιοι πρέπει να το κάνουν -Μπορεί να χορηγηθεί και την ίδια μέρα με το εμβόλιο
- Άνδρας: Η κακή δίαιτα οδηγεί σε στυτική δυσλειτουργία – 8 τροφές «φάρμακα»
- Γρίπη: «Οι ευπαθείς ομάδες πρέπει άμεσα να εμβολιαστούν» – Αναμένεται έξαρση από τέλος Νοεμβρίου
- Το σνακ που προστατεύει τα μάτια μας από τις οθόνες
Σχετικά άρθρα
- Πώς ξεκίνησε τελικά η πανδημία του κορονοϊού;
- Κορονοϊός: Έρχονται ρινικά εμβόλια για την παραλλαγή XEC - «Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου
- Κορονοϊός: Μετά την υποπαραλλαγή FLiRT έρχεται η XEC – Σε έξαρση στην Ευρώπη
- Κορονοϊός: Τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας
- Κορονοϊός: Πολύ περισσότερα τα κρούσματα από όσα ανιχνεύονται – Έχουν σταματήσει οι εμβολιασμοί