Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διημερίδα για τα φυτοφάρμακα στο Τυμπάκι

mesaralive.gr  15 October, 2017 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διημερίδα για τα φυτοφάρμακα στο Τυμπάκι

Φώτο: mesaralive.gr

Ολοκληρώθηκε σήμερα με επιτυχία η ενδιαφέρουσα διημερίδα με θέμα «Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στην αύξηση νοσηρότητας και στο περιβάλλον» , που πραγματοποιήθηκε στο Τυμπάκι.

Οι εργασίες της διημερίδας πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων των Νηπιαγωγείων Τυμπακίου, ενώ ο κόσμος παρακολούθησε με ενδιαφέρον τους διακεκριμένους επιστήμονες!

Το  διήμερο  οργανώθηκε  από το Δήμο Φαιστού τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας, του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου και της Περιφέρειας Κρήτης και είχε  συνδιοργανωτές τοπικούς φορείς.

Συνδιοργανωτές της διημερίδας ήταν η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, το Κέντρο Γονιμότητας Κρήτης, οι Αγροτοβιομηχανικός Συνεταιρισμός και Αγροτικός Σύλλογος Τυμπακίου, το Κέντρο Υγείας Μοιρών, η Βιολογική Ανάπτυξη Μεσαράς (ΒΙΑΝΑΜΕ). Επιστήμονες της Ιατρικής, Εμβρυολογίας, Χημείας, Τοξικολογίας, Γεωπονίας, Διατροφής ενημέρωσαν κατοίκους,  παραγωγούς και εργαζόμενους της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Φαιστού για τα αποτελέσματα ερευνών, που σχετίζονται με την έκθεση σε φυτοφάρμακα εξ αιτίας της μη ορθής χρήσης τους.

Να σημειωθεί  ότι στην  περιοχή Τυμπακίου παρατηρείται σημαντική αύξηση της παραγωγής πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων με όλες τις προβλεπόμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση προδιαγραφές. Αυτή η αξιέπαινη προσπάθεια παρουσιάζει αδυναμίες στο τομέα της μακροχρόνιας έκθεσης των ψεκαστών στα φυτοφάρμακα, όπως αποκαλύπτουν μελέτες που έχουν γίνει σε αγρότες, αλλά και στο έδαφος και στο νερό της ευρύτερης περιοχής. Επειδή τα φυτοφάρμακα δεν είναι ασφαλή και δεν εφαρμόζονται τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας των ψεκαστών και του περιβάλλοντος, όπως φαίνεται από τις πρόσφατες εξετάσεις και έρευνες, διοργανώθηκε η 3η επιστημονική διημερίδα για να γίνει ενημέρωση, συζήτηση και προτάσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων από τη μη ορθή διαχείριση των φυτοφαρμάκων και των επιπτώσεων στην υγεία και στο περιβάλλον.

Η πιστοποίηση της υγείας των αγροτών υστερεί σε σύγκριση με τη πιστοποίηση των αγροτικών προϊόντων. Οι συνεργαζόμενοι φορείς της υγείας, αυτοδιοίκησης, αγροτικής παραγωγής, εκπαιδευτικών-ερευνητικών ιδρυμάτων και περιβάλλοντος, αλλά και οι μαθητές του Τυμπακίου προσέφεραν στη Διημερίδα αυτό που αξίζει στους φιλομαθείς και έμπειρους παραγωγούς της περιοχής.

Στα πλαίσια της διημερίδας υπήρχε  στην αίθουσα έκθεση έργων ζωγραφικής με έργα των παιδιών των νηπιαγωγείων και των μαθητών του Τυμπακίου.

Η διημερίδα τελούσε υπό την προεδρία του Ακαδημαϊκού, Καθηγητού και Διευθυντού  Τομέα Μορφολογίας & Εργαστηρίου Ιατροδικαστικών Επιστημών και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Τσατσάκη Αριστείδη.

 

mesaralive.gr  15 October, 2017 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ