Ολοκληρώθηκε η πόντιση του δεύτερου καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής
Λίγο περισσότερο από δύο μήνες κράτησε η επιχείρηση πόντισης του δεύτερου καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής. Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε και πλέον το ένα από τα δύο καλώδια διασχίζει τον βυθό του Αιγαίου και είναι σχεδόν έτοιμο να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες.
Το πρότζεκτ είναι ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά έργα που υλοποιούνται στην Ελλάδα και προχωράει με σταθερό ρυθμό.
Η πόντιση του δεύτερου καλωδίου ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες και ο ΑΔΜΗΕ θέλησε να ενημερώσει το κοινό με σχετική ανάρτηση. Μάλιστα ο Διαχειριστής έδωσε στη δημοσιότητα και τις φωτογραφίες που δείχνουν πως φτάνει το καλώδιο στα σημεία προσαιγιάλωσης, ύστερα από την απαιτητική και σύνθετη διαδικασία πόντισης.
Στην δημοσίευση του ο Διαχειριστής αναφέρει πως ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εγκατάσταση του δεύτερου υποβρυχίου καλωδίου υπερυψηλής τάσης 500 kV για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική.
Η επιχείρηση πόντισης ανάμεσα στην Κορακιά Ηρακλείου και την Πάχη Μεγάρων ήταν μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο και πιο σύνθετες του είδους. Οι εργασίες ξεκίνησαν στις αρχές Δεκεμβρίου και διήρκησαν συνολικά 9 εβδομάδες.
Όσον αφορά τα νούμερα που ακολουθούν την πόντιση του δεύτερου καλωδίου είναι εντυπωσιακά. Πιο συγκεκριμένα το καλώδιο έχει μήκος 335 χιλιόμετρα και μέγιστο βάθος τα 1.200 μέτρα. Σύμφωνα με τον Διαχειριστή, το συνολικό βάρος του καλωδίου που ποντίστηκε ξεπερνάει τους 13.000 τόνους.
Στο συγκεκριμένο καλώδιο, ανάδοχος για την πόντιση είναι η Prysmian, η οποία ολοκλήρωσε την επιχείρηση με το υπερσύγχρονο καλωδιακό πλοίο “Λεονάρντο ντα Βίντσι” (Leonardo da Vinci).
Στα μισά της διαδρομής το πρώτο καλώδιο
Μέχρι στιγμής θα μπορούσε να πει κανείς πως έχουν πέσει στη θάλασσα τα 3/4 όσον αφορά τα καλώδια. Εκτός από την ολοκλήρωση του δεύτερου καλωδίου σε εξέλιξη βρίσκεται και η πόντιση του πρώτου καλωδιακού τμήματος.
Σχετικά με το πρώτο καλώδιο η πόντιση έχει ολοκληρωθεί κατά το ήμισυ (170 χλμ) καθώς έχει φτάσει κοντά στη Μήλο . Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, τη δεδομένη στιγμή αναμένεται η κατασκευή του καλωδίου, στα εργοστάσια των αναδόχων. Αφού κατασκευαστεί και φτάσει στο πλοίο θα συνεχίσει η επιχείρηση πόντισης. Ανάδοχος του πρώτου καλωδιακού τμήματος είναι η Nexans, που επιχειρεί με το πλοίο “Nexans Aurora”.
Εργασίες στη στεριά
Σε πλήρη ευθυγράμμιση με τα καλωδιακά τμήματα είναι και οι εργασίες που αφορούν υποσταθμούς. Όπως ενημερώνει ο ΑΔΜΗΕ, στην πλευρά της Αττικής οι εργασίες εγκατάστασης των υπόγειων καλωδιακών τμημάτων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Όσον αφορά τους “πόλους” έχουν ξεκινήσει οι θεμελιώσεις των βασικών κτιρίων των Σταθμών Μετατροπής που θα κατασκευαστούν στα δύο άκρα της διασύνδεσης, δηλαδή τη Δαμάστα Ηρακλείου και τον Ασπρόπυργο Αττικής.
Να υπενθυμίσουμε πως η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής είναι ένα έργο με προϋπολογισμό που αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.
Παράλληλα με το ηλεκτρικό καλώδιο γίνεται και η πόντιση της οπτικής ίνας. Έργο που αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών στο νησί.
Με την ολοκλήρωση και λειτουργία του καλωδίου που ενώνει Κρήτη και Αττική θα πάψει η εξάρτηση του νησιού από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με τη χρήση ορυκτών καυσίμων.
Επιπροσθέτως η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής θα επιτρέψει την περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ανάπτυξη αντίστοιχων υποδομών στην Κρήτη.
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως αυτό το μεγάλο πρότζεκτ θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στους καταναλωτές. Όταν ολοκληρωθεί το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής το κέρδος για τους καταναλωτές αναμένεται να φτάσει τα 550 εκατ. ευρώ. Αυτό θα προκύψει από τη μείωση των χρεώσεων για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής: Ποιοι κρύβονται πίσω από τη δολιοφθορά
- «Κίνδυνος για εργαζόμενους» από τη δολιοφθορά στη διασύνδεση Κρήτης - Αττικής
- Η ΕΥΠ ενημερώνεται για την δολιοφθορά στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής
- Με ταχύτατους ρυθμούς η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής
- Αρναουτάκης: «Η Κρήτη γεωπολιτικά θα αποτελέσει ενεργειακό κόμβο»