“Όλοι οι δήμοι της Κρήτης θα υποστηριχτούν με σημαντικά έργα”
Να υπάρξει συνεργασία αλληλοενημέρωσης, κοινής προετοιμασίας και συνεργασίας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών με όλους τους δημάρχους της Κρήτης, είναι το ζητούμενο τόσο του πρωθυπουργού όσο και του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος περιοδεύει στην Κρήτη. «Είναι το ζητούμενο για να καταφέρουμε να κάνουμε πράξη την ένταξη έργων στο πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης", ένα πρόγραμμα έργων 2,5 δισεκατομμυρίων με διασφαλισμένους πόρους, οι οποίοι θα συμβάλουν στο να πραγματοποιηθούν μεγάλες παρεμβάσεις σε ολόκληρη τη χώρα, θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, το αίσθημα ασφάλειας και θα συμβάλουν στις οικονομικές προοπτικές της χώρας και κάθε τοπικής κοινωνίας για ένα διάστημα, το επόμενο που ασφαλώς θα είναι δύσκολο», είπε από το Ρέθυμνο ο υπουργός.
Ο κ. Θεοδωρικάκος συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργη Μαρινάκης και τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης Γιάννη Κουράκη, επισημαίνοντας πως η επίσκεψη του στην Κρήτη, είναι μία επίσκεψη ουσιαστική, σκληρής εργασίας μαζί με τους συνεργάτες του, προκειμένου να γνωστοποιήσει σε όλους ότι το υπουργείο Εσωτερικών, όπως είπε, «από την πρώτη μέρα έχει σταθεί δίπλα στο σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης, διότι θέλουμε η τοπική αυτοδιοίκηση να γίνει ένας ισχυρός πυλώνας ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής». «Οι δήμοι επλήγησαν αυτό το διάστημα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, έχει υπάρξει μία πρώτη οριζόντια και ισοδύναμη στήριξη όλων των δήμων, με 90 εκατομμύρια ευρώ, όμως τώρα, μέσα στο μήνα Αύγουστο, θα γίνει μία συνολική αξιολόγηση, ώστε να δούμε ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα σε κάθε δήμο και το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ένα επόμενο πακέτο χρηματοδότησης των δήμων. Το πακέτο αυτό θα πάρει με δίκαιο τρόπο υπόψη του, το πραγματικό πρόβλημα που έχει ο κάθε δήμος, ώστε να υπάρξει και η αντίστοιχη ισοδυναμική απάντηση στην επίλυση του προβλήματος. Αυτό είναι και δίκαιο και αποτελεσματικό, και προφανώς το υπουργείο Εσωτερικών είναι αποφασισμένο να το κάνει πράξη».
Σχετικά με το Ρέθυμνο ο υπουργός διαβεβαίωσε τον δήμαρχο πως τέσσερα έργα που είχαν προετοιμαστεί και συζητηθεί το προηγούμενο διάστημα από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά δεν διέθεταν διασφαλισμένη χρηματοδότηση, εντάσσονται κατευθείαν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Πρόκειται για το μεγάλο έργο 18 εκατομμυρίων ευρώ που θα πραγματοποιήσει η Περιφέρεια Κρήτης, αλλά ουσιαστικά αφορά, όπως τόνισε, το Ρέθυμνο και είναι το έργο της ύδρευσης. Καθώς και άλλα τρία με συνολικό προϋπολογισμό 28 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν ύδρευση και αποχέτευση κοινοτήτων του δήμου Ρεθύμνου, με πληθυσμούς κάτω από 2.000 κατοίκους, καθώς και ένα έργο αγροτικής οδοποιίας. «Αυτό είναι το πρώτο πακέτο του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης», είπε ο υπουργός.
Στη διάρκεια της συνάντησης με τον δήμαρχο συζητήθηκε και μία σειρά άλλων παρεμβάσεων σημαντικών, που είναι βέβαιο ότι θα ενταχθούν, όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, και μάλιστα πολύ γρήγορα, στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. «Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο σπουδαίο πρόγραμμα αναπτυξιακό για την αυτοδιοίκηση διεξάγεται μαζί με την αυτοδιοίκηση. Στην επιτροπή που θα κάνει τις εισηγήσεις για να παρθούν οι αποφάσεις και για την αξιολόγηση των έργων, συμμετέχουν εκπρόσωποι της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος». Ο υπουργός Εσωτερικών είπε επίσης πως η χώρα «βρίσκεται μπροστά σε πολύ σημαντικές προκλήσεις, με πρώτη αυτή που αφορά ξανά την πανδημία του κορονοϊου και προσέθεσε: Στο πρώτο διάστημα τα πήγαμε πολύ καλά και τώρα οφείλουμε να κρατηθούμε ασφαλείς και υγιείς όλοι οι Έλληνες,όλοι οι Κρητικοί και όλοι οι Ρεθυμνιώτες. Κάνουμε ένα κοινό κάλεσμα στους πολίτες, να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας».
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός είπε πως συμφώνησε και μοιράστηκε με τον δήμαρχο Ρεθύμνης την απόφαση που ήδη έχει πάρει ο δήμος, να κάνει τα πάντα για να επιταχυνθεί η υλοποίηση που αφορά την επανίδρυση της δημοτικής αστυνομίας στο δήμο Ρεθύμνου: «Η δημοτική αστυνομία απέδειξε και το προηγούμενο διάστημα το τι μπορεί να προσφέρει σε όλη την Ελλάδα. Δηλαδή, μία πολύ σημαντική συμβολή στην τάξη και στην ασφάλεια, διότι προφανώς δεν είναι δουλειά της Ελληνικής Αστυνομίας να αντιμετωπίζει θέματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες και την ασφάλειά τους. Το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας αφορά άλλους τομείς και πρέπει να αντιμετωπίσει το έγκλημα. Άρα, προχωράμε στην επανίδρυση της δημοτικής αστυνομίας στο δήμο Ρεθύμνης».
Δύο πολύ σημαντικά ζητήματα για τη δημοτική αρχή αλλά και την κοινωνία του Ρεθύμνου αφορούν στο κτιριακό του 16ου δημοτικού σχολείου, καθώς και το κτιριακό ζήτημα για τη Φιλαρμονική του δήμου. Ο υπουργός ενημερώθηκε και τοποθετήθηκε ως εξής: «Ο στόχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι να οριστικοποιήσει το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης", αφού δει τη συνολική εικόνα. Αύριο, Δευτέρα, όπου θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη με όλους τους δημάρχους της Κρήτης στο Ηράκλειο, θα δούμε και θα διαπιστώσουμε ποια είναι η συνολική εικόνα της Κρήτης, σε όλες τις τοπικές αυτοδιοικήσεις, αλλά και από πλευράς της Περιφέρειας, προκειμένου να υπάρξει ένας συνολικός σχεδιασμός. Προσωπικά φιλοδοξώ ως υπουργός, ότι το Ρέθυμνο θα πάρει πολλά περισσότερα, διότι το δικαιούται και το αξίζει. Σχετικά με το 16ο Δημοτικό Σχολείο όσο και για το κτίριο της φιλαρμονικής είναι δύο έργα που δεν είχαν καμία εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Επομένως, ξεκινάνε από το μηδέν. Αλλά το υπουργείο είναι αποφασισμένο να συνυπολογίσει, ό,τι έχει υπάρξει προετοιμασία και ωρίμανση, προκειμένου να ενταχθούν όσο γίνεται πιο γρήγορα στο σχεδιασμό». Ο υπουργός, όπως είπε, «δεν απαντάει συγκεκριμένα για τα δύο αυτά έργα, μόνο για ένα λόγο. Διότι θέλει να καταλάβουν όλοι οι πολίτες στο Ρέθυμνο, αλλά και στην Ελλάδα, ότι δεν θέλει το υπουργείο Εσωτερικών και η κυβέρνηση να αδικήσει τους μικρότερους δήμους της Κρήτης. Ακόμα και τους δήμους που έχουν μεγαλύτερα προβλήματα, όπως έλλειψης προσωπικού στις τεχνικές τους υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να μην έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα. «Δεν θέλουμε ως υπουργείο να φύγουν τα χρήματα μόνο σε δήμους που είναι έτοιμοι. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ, και γι' αυτό είναι μαζί μου η αντιπροσωπεία της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, να υπάρξουν λύσεις πρακτικές, ώστε να γίνουν πολύ γρήγορα μελέτες για τα έργα μέσα από συνεργασίες πού θα γίνουν με την Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, ώστε να ικανοποιηθεί και ο τελευταίος -σε εισαγωγικά διότι κανείς δεν είναι τελευταίος δήμος-, όλοι οι δήμοι της Κρήτης, όλης της χώρας είναι ίδιοι».
Αυτό, όπως εξήγησε ο υπουργός, έχει σχέση και με μία άλλη παράμετρο που αφορά τη μεταρρύθμιση στην τροποποίηση του νόμου 4412. «Έχει υπάρξει πολύ σοβαρή προετοιμασία από πλευράς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με πολύ σημαντική συμβολή του υφυπουργού Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη, προκειμένου οι αλλαγές που θα γίνουν, να συμβάλλουν στην επιτάχυνση και των μελετών και των έργων, και πιστεύω ότι τους επόμενους μήνες αυτό θα γίνει πραγματικότητα και θα έχουμε και από εκείνη την πλευρά μία μεγάλη επιτάχυνση στη διαδικασία των έργων».
Ο κ. Θεοδωρικάκος έκανε λόγο και για το πρόγραμμα Φιλόδημος σε σχέση με το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. «Το Φιλόδημος ήταν ένα πρόγραμμα που δεν είχε χρηματοδότηση και ήταν υποσχέσεις που είχαν μείνει στον αέρα και κινδύνευαν μάλιστα να τινάξουν στον αέρα και αυτοδιοικήσεις που είχαν προχωρήσει μελέτες και έργα, αλλά δεν υπήρχαν τα χρήματα. Ενώ το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης είναι ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα, με σαφείς στόχους, με συγκεκριμένη χρηματοδότηση, έχει διασφαλισμένες τις διαδικασίες υλοποίησης, και για πρώτη φορά συμμετέχει η ΚΕΔΕ στη διαμόρφωση του προγράμματος και στην υλοποίηση του. Επίσης, έχει πάρα μα πάρα πολλές καινοτομίες για τις οποίες θα μιλήσω αύριο, Δευτέρα, σε όλους τους δημάρχους» είπε.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη που συμμετείχε στη συνάντηση, η παρουσία του υπουργού Εσωτερικών αποδεικνύει ότι «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σε συνεχή επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση και της οικονομικής διάστασης της κρίσης», τόνισε ότι το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης αφορά ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο προκειμένου η τοπική αυτοδιοίκηση να μπορέσει να έχει τα οφέλη των έργων που θα ενταχθούν και προσέθεσε: «Ο υπουργός κ. Θεοδωρικάκος έχει δώσει σημαντική βαρύτητα στο Ρέθυμνο, στην ουσία με την υιοθέτηση ενός μεγάλου αριθμού έργων, και είναι πολύ σημαντικό ότι μετά από πάρα πολλά χρόνια βλέπουμε τόσα έργα να πραγματοποιούνται και να προγραμματίζονται στο Ρέθυμνο. Πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια οι πολίτες του Ρεθύμνου και του νομού, μπορούν να αξιοποιήσουν αυτά τα έργα για την καθημερινότητά τους σε ό,τι αφορά την ύδρευση την άρδευση και την οδοποιία».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης επισήμανε στον υπουργό: «Όλη η αυτοδιοίκηση θέλει να πατάει σταθερά στα πόδια της. Πάντα η αυτοδιοίκηση διεκδικεί και πάντα ζητάει ολοένα και περισσότερα, διότι αυτή είναι η αποστολή της. Είμαστε όμως υπέρ του θεσμικού διαλόγου. Θέλουμε ως αυτοδιοικητικοί για ό,τι προγραμματίζουμε για να γίνει, να υπάρχει το αντίστοιχο χρηματοδοτικό εργαλείο ώστε τα έργα να υλοποιούνται και να μη μένουν σε εκκρεμότητα. Χαιρόμαστε που αυτό το πράγμα μπορεί να γίνει και τώρα και να συνεχιστεί μία προσπάθεια που ξεκίνησε πάλι με πρωτοβουλία της αυτοδιοίκησης και σήμερα με τη νέα μορφή του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης, να διαθέτει μία εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και γνώση. Όλη η αυτοδιοίκηση έχει μία τεράστια ευθύνη αυτή την περίοδο, την ευθύνη στο να κρατήσει την κοινωνία σε συνοχή και χαιρόμαστε που ο υπουργός εξήγγειλε τη βοήθεια προς τους δήμους και μάλιστα προς τους πληττόμενους δήμους». Ο κ. Μαρινάκης μίλησε και για το μεγάλο τέρας, όπως το χαρακτήρισε, της γραφειοκρατίας. «Χρειαζόμαστε περισσότερη απλοποίηση και τεχνική βοήθεια και οι μικροί δήμοι και οι μεγάλοι, διότι είμαστε σε μία πορεία επανεκκίνηση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας μετά την κρίση του κορονοϊού, αλλά και την παρατεταμένη οικονομική κρίση, των προηγούμενων περιόδων. Χρειαζόμαστε τα δημόσια έργα, χρειαζόμαστε μία πολιτεία με στρατηγικό σχέδιο και ένα νομοθετικό πλαίσιο ευέλικτο, διαφανές και αποτελεσματικό».
Ο δήμαρχος Ρεθύμνης είπε στον υπουργό Εσωτερικών, επίσης, πως οι δήμοι χρειάζονται τη δημοτική αστυνομία η οποία λείπει ιδιαίτερα στους τουριστικούς δήμους. «Διότι πραγματικά εμείς έχουμε άλλη ένταση πίεσης από τους επισκέπτες που πολλαπλασιάζουν τον πληθυσμό κατά την τουριστική περίοδο» ανέφερε. Πρότεινε μάλιστα στον υπουργό, την αύξηση του πληθυσμού κατά τους μήνες της τουριστικής περιόδου να τη λάβει το Υπουργείο υπόψη του σε ό,τι αφορά τους ΚΑΠ (Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους). «Εμείς εδώ ως Ρέθυμνο είμαστε θεωρητικά δήμος των 55.000 κατοίκων. Όμως, επτά μήνες το χρόνο εξυπηρετούμε και υπηρετούμε από 200.000 έως 300.000 ανθρώπους που στην ουσία είναι μόνιμοι κάτοικοι και αυτοί οι άνθρωποι, πουθενά δεν κοστολογούνται σε επίπεδο επιβαρύνσεων των συστημάτων ύδρευσης, αποχέτευσης, παροχών, σταθμεύσεως κ.λπ. Και γι' αυτό κάποιες φορές διεκδικούμε κάτι παραπάνω και πίσω από αυτή τη διεκδίκηση υπάρχει μία δικαιολογητική βάση».
Ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε: «Υπάρχει συντονισμένη σκέψη και πρόταση για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η όλη η διαδικασία της διανομής στον ΚΑΠ, διότι υπάρχει και αυτή η πλευρά που ανέφερε ο δήμαρχος Ρεθύμνης. Καθώς επίσης υπάρχουν και δήμοι με μεγάλες εκτάσεις αραιοκατοικημένες που βρίσκονται σε μεθοριακές περιοχές της χώρας, που δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε, και η Ελλάδα πρέπει να υποστηριχθεί παντού ως και την τελευταία της γωνία. Καθώς επίσης να στηριχθούν και δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση σε δήμους με τουριστική κίνηση, που ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός και έχουν άλλου είδους ανάγκες. Το μέτρο και η ισορροπία θα βρεθεί, πάντα στη βάση της δημιουργικής συνεργασίας της λογικής». Μέσα στα επόμενα χρόνια, ανέφερε ο υπουργός, όλοι οι δήμοι της Κρήτης ανεξαιρέτως θα υποστηριχτούν με σημαντικά έργα και διαβεβαίωσε τους Κρήτες πως «σήμερα πια υπάρχουν χρήματα τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν και όχι φρούδες υποσχέσεις όπως υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα και λόγια του αέρα».
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Σαν σήμερα η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα - ΒΙΝΤΕΟ
- Που έβρεξε περισσότερο σήμερα - Οι 8 περιοχές της Κρήτης με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής
- Τουρισμός: Κοντινούς προορισμούς εντός Κρήτης επιλέγουν οι Κρητικοί για τις διακοπές τους
- Το διάβημα της Λιβύης για τις έρευνες στην Κρήτη και οι σχέσεις Αθήνας – Τρίπολης
- Σε 24 δείγματα ελαιολάδου από όλη την Κρήτη βρέθηκε υπολειμματικότητα από φυτοφάρμακα