Όλες οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του 2022
Με στόχο 8 στους 10 φορολογουμένους να πληρώσουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ αρχίζει να «τρέχει» η κρίσιμη και τελική άσκηση που θα οριστικοποιήσει το νέο πλαίσιο του φόρου ακινήτων τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν από την άνοιξη πάνω από 6,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.
Η μείωση εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 4%, ίσως και οριακά υψηλότερα, λόγω του «κουρέματος» των φετινών εισπράξεων από 60 έως 70 εκατ. ευρώ, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται ότι σωρευτικά το ποσοστό θα φτάσει το 30% το 2023 (συν το 22% που έχει ήδη γίνει).
Πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση, αφού η εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους στο υπουργείο Οικονομικών, οδηγεί σε αύξηση του κύριου φόρου στο 60% των περιπτώσεων.
Γι’ αυτόν τον λόγο και προκειμένου να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις -αλλά ελαφρύνσεις- για τη μεγάλη πλειονότητα των φορολογουμένων, θα ενεργοποιηθεί νέα κλίμακα με βελτιωμένους συντελεστές αλλά και κόφτες για τις περιπτώσεις εκείνες που ο φόρος εκτοξεύεται στα ύψη λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, μετά την συνεννόηση με τους θεσμούς την προηγούμενη εβδομάδα, έχει δώσει σαφείς οδηγίες για τη νέα άσκηση εκκαθάρισης, ώστε «να διασφαλιστεί ότι θα λειτουργήσουν οι κόφτες στις επιβαρύνσεις για μικρής και μεσαίας αξίας ακίνητα μετά τις αυξήσεις έως και 250% στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων», όπως αναφέρουν στη Realnews πηγές του οικονομικού επιτελείου.
Τα τελικά αποτελέσματα της άσκησης, που θα είναι έτοιμα σε δύο εβδομάδες, θα σταλούν στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για να τα μελετήσουν και να εξαγάγουν τα δικά τους συμπεράσματα για το ακριβές ύψος του λογαριασμού που θα σταλεί σε εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Η όλη διαδικασία μεταθέτει την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή για το τέλος Φεβρουαρίου, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η πρώτη από τις δέκα δόσεις να καταβληθεί από τους φορολογουμένους τον Απρίλιο, αντί για τον Μάρτιο που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.
Η προσομοίωση εκκαθάρισης του νέου φόρου, που θα «τρέξει» η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, θα αφορά κάθε ακίνητο και κάθε φορολογούμενο. Με βάση τον «λογαριασμό» που θα προκύψει, το οικονομικό επιτελείο θα γνωρίζει ποιοι θα δουν φέτος τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ να είναι ελαφρύτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και ποιοι θα δουν… φουσκωμένα ραβασάκια.
Τα δεδομένα στα οποία θα βασίζεται η άσκηση είναι τα εξής:
Νέα κλίμακα με βελτιωμένους συντελεστές (βάσει των οποίων προκύπτει ο τελικός ΕΝΦΙΑ), αλλά και κλιμακωτοί κόφτες στο όριο της αύξησης για την αποφυγή επιβαρύνσεων σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που ο φόρος εκτοξεύεται στα ύψη με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών.
Οι νέοι εκπτωτικοί συντελεστές σχεδιάζεται να είναι κλιμακωτοί, ώστε να ισχύσουν μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης για τις μικρότερες περιουσίες.
Έτσι, ενώ σήμερα οι μειώσεις του βεβαιωθέντος φόρου κυμαίνονται από 10% έως 30% ανάλογα με το ύψος της περιουσίας, μετά τη νομοθετική ρύθμιση, οι εκπτώσεις αναμένεται να κυμαίνονται από 30% έως 50%.
Σήμερα, οι εκπτώσεις ανάλογα με την αξία του ακινήτου διαμορφώνονται ως εξής:
30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ.
27% για αξία ακίνητης περιουσίας από 60.000 μέχρι 70.000 ευρώ.
25% για αξία ακίνητης περιουσίας από 70.000 μέχρι 80.000 ευρώ.
20% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 μέχρι 1.000.000 ευρώ.
10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.
Οι κόφτες
‘Οσον αφορά τους κόφτες, σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό τους θα είναι πολύ μεγαλύτερο για περιουσίες έως 100.000 ευρώ και πάνω από την αξία αυτή και ανά 100.000 ευρώ θα βαίνει μειούμενο.
Σύμφωνα με την ισχύουσα κλίμακα, για τιμή ζώνης (Τ.Ζ.) έως 550 ευρώ ο ΕΝΦΙΑ είναι 2 ευρώ/τ.μ., για Τ.Ζ. 551 ευρώ έως 750 ευρώ ο ΕΝΦΙΑ είναι 2,8 ευρώ/τ.μ., για Τ.Ζ. από 751 έως 1.050 ευρώ είναι 2,9 ευρώ/τ.μ., για Τ.Ζ. από 1.051 έως 2.000 ευρώ είναι 3,7 ευρώ, για Τ.Ζ. από 2.001 έως 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο είναι 6 ευρώ, ενώ για υψηλότερες τιμές ζώνης ο ΕΝΦΙΑ ανά τ.μ. φτάνει και τα 13 ευρώ.
Οι εκπτώσεις 50% και 100% στον ΕΝΦΙΑ για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες αναμένεται να διατηρηθούν, αλλά, επειδή τα εκκαθαριστικά σημειώματα θα εκδοθούν πριν από την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, θα υπολογιστούν με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2021.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε δεύτερη φάση και αφού θα έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, η ΑΑΔΕ θα «τρέξει» νέα εκκαθάριση, για να εντοπιστούν τυχόν περιπτώσεις φορολογουμένων που είτε δεν δικαιούνται τις εκπτώσεις και απαλλαγές που τους χορηγήθηκαν, είτε τις δικαιούνται και δεν εμφανίστηκαν στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.
Αλλαγές θα υπάρξουν και στους συντελεστές παλαιότητας, ώστε τα ακίνητα μεγάλης ηλικίας να πληρώνουν μικρότερο φόρο.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις