Όλα τα ποσά και το πλήθος των αιτήσεων ανά δήμο του Νομού Ηρακλείου για το δομημένο περιβάλλον
Για πρώτη φορά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοινώνονται τα εισπραχθέντα ποσά και ο αριθμός αιτήσεων ανά δήμο του Νομού Ηρακλείου από την υπαγωγή στη ρύθμιση του νέου νόμου αυθαιρέτων, έπειτα από ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκου Ηγουμενίδη.
Απαντώντας στην ερώτηση, η αρμόδια Διεύθυνση Εφαρμογής Σχεδιασμού και Ελέγχου του Δομημένου Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος διαβιβάζει στον βουλευτή αναλυτικά τα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των αιτήσεων υπαγωγής αυθαιρέτων κατασκευών στο ν.4495/17 «που έως σήμερα έχουν υποβληθεί και αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κρήτης καθώς και τα αντίστοιχα ποσά που έχουν εισπραχθεί».
Οι πίνακες είναι οι ακόλουθοι:
Σχετικά με την απάντηση και τα στοιχεία του Υπουργείου για το Νομό Ηρακλείου, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σημείωσε:
«Για τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα για το Νομό Ηρακλείου είναι απαραίτητες ορισμένες επισημάνσεις:
Πρώτον, απεικονίζουν ορθώς ότι είναι σημαντικός ο αριθμός πολιτών που έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση σε δήμους του Νομού Ηρακλείου, με τη συντριπτική πλειοψηφία στον Δήμο Ηρακλείου, καθώς και στον Δήμο Μαλεβιζίου. Γίνεται και σήμερα κατανοητό ότι ο νέος νόμος για το δομημένο περιβάλλον που στηρίχθηκε από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε μια ευρεία διαβούλευση «πάτησε» σε μια ανάγκη της κοινωνίας.
Δεύτερον, οι περαιωμένες υποθέσεις δείχνουν τη συγκέντρωση ενός σημαντικού αριθμού εισπραχθέντων ποσών σε Δήμους του Νομού με πρώτη περίπτωση τον Δήμο Ηρακλείου, και συνολικό ποσό άνω των 7 εκατ. ευρώ.
Τρίτον και αρκετά σημαντικό, είναι φανερό ότι το Υπουργείο στα στοιχεία που διαβιβάζει επιλέγει να μη συμπεριλάβει τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν για μεταφορά από τους προηγούμενους νόμους στον νόμο 4495/17. Είναι σαφές ότι αν ληφθούν υπόψη και όλες αυτές οι περιπτώσεις ένταξης στο νέο νόμο για το δομημένο περιβάλλον το πλήθος και τα ποσά τόσο κατά την οριστική όσο και κατά την «περαιωμένη» διαδικασία με βεβαιότητα είναι κατά πολύ υψηλότερα.
Και τέταρτον, το ΥΠΕΝ σκοπίμως επιλέγει να μην απαντά σε ένα καίριο ερώτημα που επίσης υποβάλαμε: Πού κατευθύνονται αυτά τα ποσά. Αν δηλαδή θα εφαρμοστεί αυτό που ψηφίσαμε, ότι το 25% από τα πρόστιμα θα αποδίδεται στην Περιφέρεια για τις δράσεις του Παρατηρητηρίου, το 25% στον δήμο, και το υπόλοιπο 50% στο Πράσινο Ταμείο για δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου.
Συμπερασματικά, η ηγεσία του σημερινό ΥΠΕΝ όχι μόνο δεν αξιοποιεί μέχρι σήμερα την εμπειρία του νόμου για να εμβαθύνει ακόμη περισσότερο το θέμα του δομημένου περιβάλλοντος, αλλά επιδιώκει να τον ανατρέψει. Όχι τυχαία, ο Υπουργός μίλησε σε συνέντευξη του για την τοποθέτηση «ενός ειδικού μάνατζερ» για τον συντονισμό των πολεοδομικών σχεδίων έξω από όποια φιλοσοφία του νόμου που ψηφίσαμε. Αποφεύγει να πει λέξη για τα εξ αδιαιρέτου, ενώ γνωρίζει όλη τη διαβούλευση που προηγήθηκε και τους δρόμους που προτάθηκαν.
Και κάτι ακόμη: Δεν απαντά πού θα πάνε τα εισπραχθέντα πρόστιμα.
Σε κάθε περίπτωση, έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε όλη την προσπάθεια ώστε να αρθούν όλες οι χρόνιες ανεπάρκειες, ανοίγοντας το δρόμο για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος».
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Η Κυβέρνηση κινείται πλέον εκδικητικά απέναντι στους υγειονομικούς της Κρήτης
- Νίκος Ηγουμενίδης: Το επεισόδιο με αστυνομικούς και η απάντηση του βουλευτή
- «Να διασφαλιστεί η λειτουργία του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στο Τυμπάκι»
- “81 χρόνια μετά, η Γερμανία να σταματήσει να αρνείται τις πολεμικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα”
- “Σημαντικό - έστω και με καθυστέρηση – το άνοιγμα των νέων εμβολιαστικών κέντρων στο Ηράκλειο”