Οι υπερτροφές του φθινοπώρου: Αυτές που αξίζει να βάλουμε στο πιάτο μας

  14 October, 2024 EY ZHNΑΡΘΡΑ
Οι υπερτροφές του φθινοπώρου: Αυτές που αξίζει να βάλουμε στο πιάτο μας

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και το επιβαρυμένο πρόγραμμα της καθημερινότητάς μας δεν μας επιτρέπουν να παραμένουμε πάντα πιστοί σε ένα υγιεινό και πλήρες διατροφικό πλάνο. Όμως υπάρχουν κάποιες υπερτροφές που μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό μας.

Η φύση διαθέτει πλούσιους σε θρεπτικά συστατικά καρπούς καλύπτοντας τις ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.

Το φθινόπωρο μάλιστα προσφέρει μεγάλη ποικιλία σε φρούτα και λαχανικά, τα οποία μπορούν να εμπλουτίσουν τη διατροφή μας με χρώμα, γεύση αλλά και με άφθονα οφέλη για την υγεία μας.

Παντζάρι

Γεμάτο πολύτιμα για τον οργανισμό θρεπτικά συστατικά, είναι πλούσια πηγή βεταΐνης, αδιάλυτων φυτικών ινών, φυλλικού οξέος, που είναι απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και την εύρυθμη λειτουργία του νευρικού συστήματος, μαγγανίου, σιδήρου, καλίου, αντιοξειδωτικών αλλά και βιταμίνης C για ισχυρό ανοσοποιητικό.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι ο χυμός παντζαριού είναι το αγαπημένο ρόφημα πολλών αθλητών, αφού έχει παρατηρηθεί ότι βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική αντοχή και την απόδοση στις προπονήσεις.

Κολοκύθα

Το κατεξοχήν φθινοπωρινό λαχανικό!

Η κολοκύθα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, η οποία προστατεύει την όραση.

Επιπλέον, το β-καροτένιο, το συστατικό που η κίτρινη κολοκύθα περιέχει σε αφθονία, διαθέτει μοναδικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Έρευνα του πανεπιστημίου Harvard σε 40.000 άντρες βρήκε ότι εκείνοι που ακολουθούσαν δίαιτα υψηλή σε φυτικές ίνες είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες για καρδιακά νοσήματα.

Bonus: Οι σπόροι της κολοκύθας είναι γεμάτοι φυτοοιστρογόνα, που προλαμβάνουν την υπέρταση.

Ρόδι

Ας σκεφτούμε τους σπόρους του ροδιού, με το χρώμα του ρουμπινιού, σαν πολύτιμους λίθους.

Είναι θησαυρός για την υγεία μας και μπορούμε να τον βρούμε στο μανάβικο αυτή την εποχή.

Το ρόδι είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, οι οποίες συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες και τη φλεγμονή.

Παράλληλα, μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.

H κατανάλωσή του, τέλος, σχετίζεται με την καλή λειτουργία της πέψης και τη βελτίωση της υγείας του δέρματος.

Γλυκοπατάτα

Μη σας ξεγελά η γλυκιά τους γεύση – οι γλυκοπατάτες έχουν πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Linus Pauling στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, το μαγγάνιο που περιέχουν βοηθά το σώμα να μεταβολίσει υδατάνθρακες και, ως εκ τούτου, να διατηρήσει ομαλά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Θεωρούνται σπουδαία πηγή βιταμινών Β6, οι οποίες είναι εξαιρετικές στη διάσπαση ομοκυστεΐνης, μιας ουσίας που εμπλέκεται στη σκλήρυνση των αιμοφόρων αγγείων και των αρτηριών, όπως τονίζει μελέτη του Harvard.

 

  14 October, 2024 EY ZHNΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα