Οι τρεις ζώνες επικινδυνότητας των νησιών
Το σχέδιο του υπ. Υγείας
Στο σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο υγείας, κριτήριο για τον διαχωρισμό της νησιωτικής χώρας σε τρεις ζώνες είναι η προσβασιμότητα των νησιών στις δομές υγείας. Έτσι, για παράδειγμα νησί χαμηλού κινδύνου είναι η Κρήτη, που διαθέτει επαρκές σύστημα υγείας, αλλά και τα νησιά που βρίσκονται σε απόσταση 1,5 ώρας από τριτοβάθμιες δομές υγείας. Ο διαχωρισμός της νησιωτικής χώρας στις τρεις ζώνες- στο σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας- γίνεται με κριτήριο την προσβασιμότητα του πολίτη ή τουρίστα σε αναπτυγμένες δομές υγείας και κλίνες για τον κορωνοϊό που έχουν οριστεί στα νησιά, όπως και με βάση τη δυνατότητα διενέργειας τεστ για τον ιό.
Οι τρεις ζώνες
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», οι τρεις ζώνες στο υπό επεξεργασία σχέδιο είναι: Ζώνη χαμηλού κινδύνου: Κρήτη και νησιά σε απόσταση 1,5 ώρας (οδικώς ή με πλοίο) από μεγάλα νοσοκομεία και νοσοκομεία αναφοράς. Παραδείγματα: Νησιά Αργοσαρωνικού, κοντινές Κυκλάδες (π.χ. Κέα, Ανδρος, Κύθνος), Εύβοια.
Ζώνη μέτριου κινδύνου: Νησιά με ανεπτυγμένες κλίνες ή κλίνες Covid-19. Παραδείγματα: Ρόδος, Σαντορίνη, νησιά Βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος) κ.λπ.
Ζώνη υψηλού κινδύνου: Όλα τα νησιά χωρίς ανεπτυγμένες κλίνες ή κλίνες Covid-19. Επιπλέον, στην έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων κορωνοϊού αναμένεται να συντελέσει και η ενίσχυση των μέσω αεροδιακομιδής. Μέχρι τα τέλη του μήνα θα είναι διαθέσιμες πέντε «κάψουλες» αεροδιακομιδής, έπειτα από δωρεές. Επίσης, τους καλοκαιρινούς μήνες θα βρίσκεται στις ελληνικές θάλασσες το πρώτο πλωτό ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.
Διαχωρισμός και για τους ελέγχους
Ένας ανάλογος διαχωρισμός, σε τρία επίπεδα, γίνεται και σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα ελέγχου που υπάρχει σε κάθε νησί, σύμφωνα με την εφημερίδα. Το συγκεκριμένο σχέδιο ετοιμάζεται, αλλά σε πολλές περιπτώσεις θα συνδέεται με την προσβασιμότητα σε δομές Υγείας. Σε αρκετά νησιά, πάντως, χωρίς ανεπτυγμένες κλίνες ή κλίνες Covid-19 αναμένεται να τοποθετηθούν αναλυτές για έλεγχο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου». Πρόκειται για μηχανήματα για μοριακό εργαστηριακό έλεγχο, χαμηλής δυναμικότητας (ένα τεστ την ώρα), για τα οποία θα οριστούν χειριστές που θα εκπαιδευτούν κατάλληλα. Σημαντικό ρόλο στη διενέργεια τεστ αναμένεται να διαδραματίσουν οι πλωτές ομάδες του ΕΟΔΥ, που ξεκινούν από τη Δευτέρα τις δράσεις τους. Τα πρώτα νησιά που θα επισκεφθούν είναι η Μήλος, η Κίμωλος, η Φολέγανδρος και η Σίκινος.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση το σχέδιο για την επανεκκίνηση του τουρισμού, σε κάθε κατάλυμα θα οριστεί γιατρός που θα συνδέεται με κάποια δομή υγείας, ενώ σε κάθε κατάλυμα θα υπάρχει και «συντονιστής κρίσης». Επιπλέον, στους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς θα υπάρχουν ξενοδοχεία «καραντίνας», για την απομόνωση τυχόν ύποπτου ή θετικού περιστατικού.
Δείτε επίσης
- Π.Σ Τυμπακίου: Έρχεται το 2ο “South Santa Run”!
- Nations League Playoffs: Ο δρόμος για την άνοδο περνάει απ’ τη...Σκωτία!
- Αυθεντικό πεϊνιρλί με χωριάτικο λουκάνικο και κασέρι
- Πλήρης ανατροπή για το ελαιόλαδο – Κατρακυλά η τιμή… μειωμένη και η παραγωγή
- Προϋπολογισμός 2025: Οι αλλαγές μέσα από 16 ερωταπαντήσεις
Σχετικά άρθρα
- Κρήτη: «Στοπ» στους επενδυτές της «χρυσής βίζας»-Στα €800.000 το όριο μόνο για ακίνητα άνω των 120τμ
- Τουρισμός: Στα επίπεδα προ πανδημίας παγκοσμίως το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
- Νότια Κρήτη: Eνα μικρό-μεγάλο road trip πλάι στο Λιβυκό πέλαγος
- Στα σκαριά νομοσχέδιο για τον τουρισμό μετά τον σάλο με το beach bar στη Ρόδο
- Κορυφαίος πασχαλινός προορισμός και φέτος η Κρήτη