Οι τρεις αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας του 2016

mesaralive.gr  13 November, 2015 ΚΟΣΜΟΣOIKONOMIA
Οι τρεις αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας του 2016

Φωτο: autoblog.gr

Τρεις σημαντικές αλλαγές θα ισχύσουν τελικώς όσον αφορά στα τέλη κυκλοφορίας του 2016.

Πρώτον, θεσπίζεται μειωτικός συντελεστής για Ι.Χ. παλαιότητας άνω των 10-15 ετών. Η έκπτωση θα φτάνει, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, ακόμη και στο 10% με στόχο να αποτραπεί το κύμα κατάθεσης πινακίδων. 

 Δεύτερον, μειώνεται το όριο απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας. Η αλλαγή αφορά αποκλειστικά σε αυτούς που απέκτησαν Ι.Χ. μετά την 01/11/2010. Οι ιδιοκτήτες αυτής της κατηγορίας δεν πλήρωναν μέχρι τώρα τίποτα ακόμη κι αν το Ι.Χ. τους έβγαζε ρύπους έως και 100 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο. Το όριο αυτό θα κατέβει αλλά δεν θα εξαλειφθεί. Δηλαδή, τα πιο «πράσινα» αυτοκίνητα θα εξακολουθούν να απαλλάσσονται από την υποχρέωση πληρωμής τελών - κάτι που επιβεβαίωσε μιλώντας νωρίτερα στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ ο διευθυντής του γραφείου του Τρύφωνα Αλεξιάδη Παναγιώτης Μελαχρινός. Για τα Ι.Χ. που θα κληθούν για πρώτη φορά να πληρώσουν τέλη, η επιβάρυνση θα είναι της τάξεως των 90 λεπτών του ευρώ ανά γραμμάριο. Δηλαδή ένα Ι.Χ. 100 γραμμαρίων, το πιο πιθανό είναι ότι θα επιβαρύνεται με 90 ευρώ. 

 Η δεύτερη αλλαγή αφορά στα Ι.Χ. που κυκλοφόρησαν μετά την 01/11/2010 και τα οποία πληρώνουν τέλη με βάση τους ρύπους. Σε αυτά αναμένεται να υπάρξουν αυξήσεις στα ποσά των τελών ανά γραμμάριο, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κυμαίνονται από 10 έως 30 λεπτά του ευρώ. Για ένα αυτοκίνητο των 120 γραμμαρίων, η επιβάρυνση αναμένεται ότι θα είναι της τάξεως των 10-12 ευρώ. 

 Την τρίτη αλλαγή προανήγγειλε ο κ. Μελαχρινός στην ΕΡΤ. Όπως ανέφερε, θα θεσπιστεί έκπτωση φόρου - δεν ανέφερε ποσοστό αλλά κατά πληροφορίες θα κυμαίνεται από 5-10% - για τα παλαιά Ι.Χ. Δηλαδή, για πρώτη φορά, το κριτήριο για τα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν πριν από τον Νοέμβριο του 2010 δεν θα είναι μόνο ο κυβισμός αλλά και η παλαιότητα. Οι εκπτώσεις θα αφορούν στα Ι.Χ. από 10ετία και πάνω. 

 Η απόφαση για τα τέλη αναμένεται να δημοσιευτεί σήμερα ή το αργότερο τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον διευθυντή του γραφείου του κ. Αλεξιάδη. 

  Πηγή: newsroom naftemporiki.gr  

 

mesaralive.gr  13 November, 2015 ΚΟΣΜΟΣOIKONOMIA

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα