Οι Τop7 αντιφλεγμονώδεις επιλογές στην καθημερινή διατροφή

  01 April, 2024 ΥΓΕΙΑEY ZHNΑΡΘΡΑ
Οι Τop7 αντιφλεγμονώδεις επιλογές στην καθημερινή διατροφή

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στους κινδύνους των φλεγμονών και προωθούν το ένα ή το άλλο τρόφιμο ως αντιφλεγμονώδες, καθώς η διεθνής επιστημονική κοινότητα υποστηρίζει ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους μείωσης της φλεγμονής δεν βρίσκεται στο συρτάρι με τα φάρμακα, αλλά στο ψυγείο μας. Υιοθετώντας μια αντιφλεγμονώδη διατροφή έχουμε ισχυρές πιθανότητες να καταπολεμήσουμε τις φλεγμονές, ενώ καταναλώνοντας συστηματικά τα λάθος τρόφιμα ενδέχεται να επισπεύσουμε την εμφάνιση μιας νόσου, υποστηρίζει δημοσίευμα του Harvard Health. 

Τι είναι όμως οι φλεγμονές, πότε μας ανησυχούν και πώς μπορούν οι κατάλληλες διατροφικές επιλογές να συμβάλλουν στο «φρενάρισμα» της εξέλιξής τους; Ερωτήματα που ευγενικά απάντησε η Μαρία Μπισταράκη, επιστήμονας Τροφίμων και Διατροφής, στο ethnos.gr  προτείνοντας ταυτόχρονα τις διατροφικές κατηγορίες και τους top εκπροσώπους τους με κορυφαία αντιφλεγμονώδη δράση.

Τι είναι με απλά λόγια η φλεγμονή

Φλεγμονή, σύμφωνα με την κ. Μπισταράκη, είναι μια κάκωση στους ιστούς του οργανισμού. Ο κατεστραμμένος ιστός μπορεί να είναι είτε εσωτερικός -να έχει πληγεί δηλαδή από μια λοίμωξη λόγω βακτηρίου ή ιού-  είτε εξωτερικός (να έχει υποστεί τραυματισμό). Η φλεγμονή αποτελεί ουσιαστικά την προσπάθεια του οργανισμού μας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Τα είδη των φλεγμονών

Όπως εξηγεί η ειδικός έχουμε δύο ειδών φλεγμονές.

Α. Την οξεία φλεγμονή. Πρόκειται για φλεγμονή περιορισμένης διάρκειας -από λίγα λεπτά έως λίγες ημέρες- με βασικό χαρακτηριστικό το οίδημα (πρήξιμο)

Β. Τη χρόνια φλεγμονή. Πρόκειται για φλεγμονή μεγάλης διάρκειας -από αρκετούς μήνες έως και χρόνια. Αυτό το είδος φλεγμονής μπορεί να υπάρχει στον ιστό μια ολόκληρη ζωή παρουσιάζοντας εξάρσεις και υφέσεις. Η χρόνια φλεγμονή, δηλαδή η φλεγμονή που επιμένει, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, καθώς μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο, διαβήτη, να οδηγήσει σε καρδιακά νοσήματα ή να επιφέρει άλλα προβλήματα. Κάποια αυτοάνοσα επίσης εκτιμάται πως είναι αποτέλεσμα χρόνιων φλεγμονών.

Σύμφωνα με την ειδικό υπάρχει πλέον η δυνατότητα μέσω σχετικών αιματολογικών εξετάσεων (έλεγχος λευκών αιμοσφαιρίων και τιμών CRP), να εντοπιστούν τυχόν φλεγμονές, ακόμη κι αν είναι τόσο μικρές, που δεν έχουν ακόμη εκδηλωθεί.

Πώς βοηθάει η σωστή επιλογή τροφής στην αντιμετώπιση των φλεγμονών

Πώς όμως σχετίζεται η τροφή με τις φλεγμονές των ιστών και πώς μπορεί η ορθή επιλογή τροφών να συμβάλει στην αντιφλεγμονώδη δράση των μηχανισμών του σώματος; «Σε κάποιες τροφές υπάρχουν συστατικά ικανά να δεσμεύουν και να απομακρύνουν ορισμένες επικίνδυνες ουσίες που υπάρχουν στον οργανισμό λόγω των φλεγμονών βοηθώντας τον έτσι να λειτουργεί σωστά», εξηγεί η κ. Μπισταράκη, και παραθέτει τις δικές της συστάσεις από διατροφική σκοπιά, καθώς και τους λόγους που προτείνει τις συγκεκριμένες κατηγορίες και τρόφιμα.

Επτά κορυφαία τρόφιμα με αντιφλεγμονώδη δράση

Οι τροφές που ασκούν έντονη αντιφλεγμονώδη δράση από τις κατηγορίες των λιπαρών, των φρούτων και των λαχανικών.

Το ελαιόλαδο. Το λάδι της ελιάς, η βάση της μεσογειακής διατροφής, είναι πρώτης τάξης επιλογή σε μια αντιφλεγμονώδη διατροφή, καθώς έχει πολλές πολυφαινόλες, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Το ωμό λάδι στη σαλάτα μας είναι το καθημερινό μας φάρμακο.
Το αβοκάντο. Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, φυτικές στερόλες και καροτενοειδή, που δρουν κατά των φλεγμονών, ενώ ταυτόχρονα ελέγχουν το ζάχαρο και τη χοληστερόλη.
Τα ψάρια. Σαρδέλες, ρέγκα, σολομός και όλα τα λιπαρά ψάρια είναι επίσης πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά. Εκτός από αντιφλεγμονώδη δράση, κάνουν καλό και στην καρδιά.
Το αυγό. Καθώς περιέχουν τα καροτενοειδή λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, χολινή τα αυγά συγκαταλέγοντας στις τροφές που αντιμάχονται τις φλεγμονές.
Τα σταυρανθή λαχανικά. Μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών συμβάλλουν και αυτά σε υψηλό βαθμό σε μια αντιφλεγμονώδες διαιτολόγιο χάρις την ουσία σουλφοραφάνη, η οποία κατά κάποιον τρόπο εξουδετερώνει τις φλεγμονές, καθώς προωθεί τη διαδικασία απομάκρυνσης τοξινών από το συκώτι.
Τα εσπεριδοειδή. Πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια και λοιπά «ξινά» λόγω των φλαβονοειδών που περιέχουν δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες ασκώντας και αυτά αντιφλεγμονώδη δράση.
Τα μούρα και τα κόκκινα σταφύλια. Καθώς είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες που και αυτές εκτιμάται πως αντιμάχονται τις χρόνιες φλεγμονές.

Tip. Όλα τα μπαχαρικά έχουν αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οπότε λειτουργούν και αυτά με τον τρόπο υπέρ ενός υγιούς οργανισμού.

Τροφές που μπορεί να επιδεινώσουν μία φλεγμονή

1. Το πολύ αλκόολ. Όταν η κατανάλωση είναι υψηλή και χρόνια μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή
2. Τα προϊόντα με προσθήκη ζάχαρης. Τρανταχτό παράδειγμα προς αποφυγήν, τα δημητριακά και οι μπάρες. Θεωρούνται υγιεινά και αποτελούν γι' αυτό τον λόγο πολύ συχνές επιλογές στην καθημερινότητα
3. Τα προϊόντα από λευκό αλεύρι (ψωμί, κράκερ, λευκά μακαρόνια), καθώς το λευκό αλεύρι είναι επεξεργασμένη μορφή υδατάνθρακα
4. Τα τρανς λιπαρά και τα κορεσμένα λιπαρά. Περιέχονται στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το μπέικον αλλά και ορισμένα φυτικά ροφήματα-υποκατάστατα γάλακτος που μπορεί να περιέχουν υδρογονωμένα λιπαρά (δηλαδή τρανς λιπαρά) και τέλος οι μαργαρίνες.

 

  01 April, 2024 ΥΓΕΙΑEY ZHNΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα