Μελέτη που έγινε από επιστήμονες στη Φιλανδία, διαπίστωσε ότι τα άτομα που είχαν χαμηλότερα επίπεδα λυκοπένης στο αίμα είχαν και ψηλότερους δείκτες αθηροσκλήρωσης.
Οι επιστήμονες μελέτησαν 520 άνδρες και γυναίκες καταγράφοντας τις μετρήσεις του πάχους μέσου εσωτερικού χιτώνα της καρωτίδας αρτηρίας. Η σταδιακή αύξηση αυτού του δείκτη συσχετίζεται με την εμφάνιση και επιδείνωση της αθηροσκλήρωσης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αθηροσκλήρωση δημιουργείται από τη σταδιακή βλάβη των αρτηριών η οποία οδηγεί σε καρδιακά και εγκεφαλικά νοσήματα.
Η μελέτη αυτή έδειξε ότι τα άτομα που καταναλώνουν τομάτες έχουν καλύτερη υγεία του καρδειαγγειακού τους συστήματος, καθώς η λυκοπένη που εμπεριέχεται σε αυτές βελτιώνει την κατάσταση των αρτηριών, μειώνει το πάχος των αρτηριών και προλαμβάνει την αθηροσκλήρωση.
Ωστόσο, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι η θετική έκβαση της κατανάλωσης τομάτας ως προς τους δείκτες αθηροσκλήρωσης αφορούσε σε μεγαλύτερο βαθμό τις γυναίκες, από ότι τους άνδρες και ο λόγος είναι όπως επεσήμαναν ότι οι γυναίκες είναι πιο προσεκτικές στο τι τροφές επιλέγουν. Και δεν είναι μόνο ότι έχουν καλύτερες διατροφικές συνήθειες σημείωσαν οι ερευνητές, αλλά όπως φαίνεται έχουν πιο αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό σύστημα με αποτέλεσμα, χαμηλότερα επίπεδα ενός αντιοξειδωτικού όπως η λυκοπένη να έχουν καλύτερα αποτελέσματα.
Οι Φιλανδοί ερευνητές τόνισαν ότι η λυκοπένη είναι μια ουσία που αξίζει παρακολούθησης και περαιτέρω μελέτης. Η λυκοπένη ανήκει στην οικογένεια των αντιοξειδωτικών ουσιών και υπάρχει μέσα στις τομάτες, στις γκουάβες, στις φράουλες, στα καρπούζια και άλλα χρώματος κόκκινου φρούτα ή λαχανικά.
Όπως έχουν διαπιστώσει τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές, οι αντιοξειδωτικές ουσίες αποδεικνύονται πολύ ωφέλιμες στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς έχουν την ιδιότητα να επιδιορθώνουν τις βλάβες που δημιουργούνται λόγω της οξείδωσης, ενώ καταπολεμούν τη γήρανση και την καρκινοποίηση.
Η λυκοπένη συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν οι ερευνητές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο και για ορισμένους καρκίνους όπως αυτούς της στοματικής κοιλότητας και του προστάτη.
Ενώ, είναι σημαντικό να τονισθεί ότι η λυκοπένη διατηρείται και στα παράγωγα της τομάτας, όπως για παράδειγμα το κέτσαπ, ενώ τέλος, ο οργανισμός έχει την ικανότητα να απορροφά καλύτερα τη λυκοπένη από τις τομάτες όταν αυτές είναι ψημένες.
Πηγή: naftemporiki.gr
Δείτε επίσης
- Δήμος Τυμπακίου Ξανά!!!
- Brain gain: Πώς βλέπουν την Ελλάδα όσοι επέστρεψαν
- Κομβος ΔΕΛΤΑ. Να είμαστε καλά να τον θυμόμαστε ?? !!
- Πρωτοβουλία για την επανασύσταση του ιστορικού Δήμου Τυμπακίου
- Το Τυμπάκι γίνεται παγκόσμιος κόμβος στις τηλεπικοινωνίες
Σχετικά άρθρα
- Μελέτη: Γιατί δεν «πιάνει» το εμβόλιο της γρίπης σε όλους;
- Ιρλανδικές διαβάσεις Δήμου Φαιστού: Ο πρώτος θεματικός χάρτης των 3 πιο επικίνδυνων
- Στο 2% των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου, 24 ονόματα από την Ιατρική Σχολή Κρήτης και το ΠΑΓΝΗ
- διαΝΕΟσις: Ο πολιτισμός μοχλός οικονομικής ανάπτυξης για τη χώρα
- Χωριάτικη χωρίς ντομάτα γίνεται;- Η παγκόσμια έλλειψη που προκαλεί ανησυχία