Οι πρωτοπόροι αγρότες από τη Μεσαρά που τους χαρακτηρίζουν «Αντετοκούνμπο των ελιών»
Ως φαινόμενο και κάτι που θεωρείται απίθανο να γίνει, είναι αυτό που έχει πετύχει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Αστερουσίων «Η Φαμελιά», με την εικόνα που παρουσιάζουν οι ελαιώνες της!
Αυτό ανέφεραν όλοι οι επαγγελματίες του χώρου που βρέθηκαν πριν από μερικές ημέρες στον κάμπο της Μεσαράς, στη σκιά των Αστερουσίων, όπου και βρίσκονται οι ελαιώνες του Συνεταιρισμού, που αποδεικνύει για μια ακόμη φορά, πόσο πρωτοπόρος είναι στο κομμάτι της ελαιοκαλλιέργειας!
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του κ. Αντώνη Ψώνη, που είναι στέλεχος Εξαγωγικής Εταιρείας Εμπορίας ελαιολάδου, από το Βλαχόπουλο Μεσσηνίας. Ο κ. Ψώνης χαρακτήρισε χωρίς δεύτερη σκέψη τους ελαιοπαραγωγούς του Συνεταιρισμού ως τους «Αντετοκούνμπο των ελιών»!
«Αυτό που αντικρίσαμε είναι απίστευτο. Επισκεφθήκαμε τη Μεσαρά, μια τεράστια έκταση με ελαιώνες, οι οποίες στην πλειοψηφία τους λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας βρίσκονται σε υδατικό στρες και δεινοπαθούν από την πλήρη ξηρασία. Και ξαφνικά είδαμε τους ελαιώνες της «Φαμελιάς», που ήταν σαν όαση μέσα στην έρημο. Εκεί που βλέπαμε τα απέναντι χωράφια να μην έχουν ούτε μια ελιά στα δέντρα, είδαμε ελιές σε πλήρη καρποφορία. Οι ελαιοπαραγωγοί εκεί έχουν πετύχει το ακατόρθωτο! Δεν μπορούσε κανείς να πιστέψει την εικόνα των ελαιώνων τους. Είναι χωρίς υπερβολή οι «Αντετοκούνμπο των ελιών», με αυτά που πετυχαίνουν, μέσα σε τόσο δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες. Έχω πάει παντού σε όλο τον κόσμο, σε ελαιοπαραγωγικές περιοχές και δεν έχω συναντήσει άλλου τέτοια αποτελέσματα», επισημαίνει ο κ. Ψώνης.
Η επίσκεψη
Η διήμερη επίσκεψη λοιπόν στους ελαιώνες των μελών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών Αστερουσίων «Η Φαμελιά», πραγματοποιήθηκε από γεωπόνους, ελαιοτριβείς και επαγγελματίες ελαιοπαραγωγούς, τόσο από την Ακαδημία Ελιάς της Terra Creta (ή Μέλισσα Κικιζας) στα Χανιά, όσο και από την περιοχή της Μεσσηνίας.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν να δουν τον τρόπο καλλιέργειας, ενός εξαιρετικού προϊόντος που γεύονται τα τελευταία χρόνια, τον οποίο δεν πίστευαν ότι υπήρχε και ότι θα μπορούσε να είναι άκρως αποδοτικός. Και κατ΄ επέκταση να υπάρξει επικοινωνία, ενημέρωση και εκπαίδευση τους
Οι επισκέπτες ενημερώθηκαν πλήρως τόσο για το τεχνικό κομμάτι, όσο και για τον τρόπο καλλιέργειας, αλλά και όλα τα στάδια, από την ελαιοκομιδή, ως και το... ράφι. Παράλληλα ζήτησαν και επισκέφθηκαν τους ελαιώνες του Συνεταιρισμού, για να δουν από κοντά πως η θεωρία που αναλύθηκε επιμελώς, είχε πρακτική εφαρμογή.
«Όλοι όσοι βρέθηκαν στη Μεσαρά, περιηγήθηκαν στους χώρους του Συνεταιρισμού μας, όπου έγινε συζήτηση και διάλογος για τη δομή μας, για το προφίλ του μέσου παραγωγού μας, τους στόχους, τα αποτελέσματα, αλλά και τη διαδικασία παραγωγής. Ενώ σε ό,τι αφορά στο τεχνικό κομμάτι, μιλήσαμε για τη δυναμική του ελαιόδεντρου, ανάλογα με τις εργατοώρες που μπορεί να παρέχει κάθε παραγωγός», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών Αστερουσίων «Η Φαμελιά» κ. Μανόλης Ιατράκης.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στα αγροτεμάχια, αλλά και μετά το τέλος αυτής, όλοι οι παρευρισκόμενοι, απλά εντυπωσιάστηκαν και εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον συνεργασίας τους με το Συνεταιρισμό, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, καθώς όπως τόνισαν η εικόνα των δικών τους ελαιόδεντρων, δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που παρουσιάζουν τα ελαιόδεντρα της «Φαμελιάς».
Σημειώνεται ότι η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από επιθυμία και αίτημα των ίδιων των επισκεπτών, έπειτα από όλα όσα έχουν ακούσει για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αστερουσίων.
Αξίζει να επισημανθεί πως η επίσκεψη αποτελεί συνέχεια μιας σειράς δράσεων, όπως Ημερίδων που έχουν γίνει στα Χανιά πριν από μερικούς μήνες, αλλά και στην Πελοπόννησο, με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ελαιοπαραγωγών Αστερουσίων «Η Φαμελιά» να παρουσιάζει ένα μοντέλο, εντελώς αντίθετο με αυτό που ακολουθεί ο ελαιοπαραγωγικός χώρος, που είναι μη βιώσιμος σε πολλές περιπτώσεις.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις