Όσες selfies, τόσοι φίλοι;
Όσο εσύ τραβούσες selfies
Μια μερίδα των επιστημόνων που παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου ισχυρίζονται ότι πίσω από κάθε σέλφι, υπάρχει ένας έντονος κίνδυνος: είμαστε τόσο απορροφημένοι με τη διαδικασία του να καταγράψουμε τη στιγμή σε φωτογραφίες που ξεχνάμε να τη ζήσουμε!
Με τον τρόπο αυτό, στερούμαστε τη χαρά αυτού το οποίο θέλουμε να απαθανατίσουμε για να το απολαύσουμε…εκ των υστέρων.
Με άλλα λόγια, αντί να επιδιδόμαστε στο να ζούμε αυτό που μας συμβαίνει στο έπακρο, καταναλώνουμε χρόνο και ενέργεια προσπαθώντας να τραβήξουμε την τέλεια φωτογραφία που θα αποδώσει όσο καλύτερα γίνεται το πόσο καλά περνάμε. Λίγο οξύμωρο, αν το σκεφτεί κανείς;…
Οι νάρκισσοι του διαδικτύου
Εκτός αυτών όμως, η μανία με την αποτύπωση του εαυτού μας στις διάφορες δραστηριότητες της καθημερινότητας, υπάρχει κίνδυνος να μας προκαλέσει άγχος με την εμφάνισή μας. Το ναρκισσιστικό στοιχείο φαίνεται να ευνοείται από τις selfies (ή μήπως αυτό είναι που το προκαλεί;). Σε κάθε περίπτωση, όταν κάποιος ασχολείται συνεχώς με το πώς δείχνει στις φωτογραφίες που τραβάει και ποστάρει στα social media, προσπαθώντας να αγγίξει την τελειόττηα, κάτι δεν πάει καλά.
Όσες selfies, τόσοι φίλοι;
Παράλληλα, έρευνες που γίνονται κατά καιρούς, δείχνουν πως η τάση με τις selfies μειώνει την κοινωνικότητα και δημιουργεί αποξένωση.
Μελέτη του 2013 από το πανεπιστήμιο του Μπέρμινχαμ έδειξε πως όσοι ανεβάζουν φωτογραφίες τους στο facebook με μεγάλη συχνότητα, έχουν κίνδυνο αποξένωσης από τους φίλους, την οικογένεια και τους συμφοιτητές τους.
Δείτε επίσης
- HΠΑ: “Παγώνουν” τη βοήθεια στο εξωτερικό-Εξαίρεσεις το Ισραήλ και η Αίγυπτος
- Το ελληνικό νησί ανάμεσα στους 5 «παραδείσους» παγκοσμίως για συνταξιούχους
- Όσκαρ 2025: Όλες οι υποψηφιότητες των φετινών βραβείων
- Αποκαλύφθηκε το DNA των Σκοπιανών - Η σχέση τους με τους Αρχαίους Μακεδόνες είναι η... αναμενόμενη
- Τι προβλέπει η συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς