Οι λόγοι που οδήγησαν το Ηράκλειο στο «κόκκινο»
"Aνοιχτό το ενδεχόμενο για κοκκίνισμα ολόκληρης της Περιφερειακής Eνότητας Ηρακλείου αλλά και αναβάθμισης των μέτρων στο Ρέθυμνο"
Όχι τόσο ο απόλυτος αριθμός των κρουσμάτων αλλά η κατανομή τους σε επίπεδο δήμου Ηρακλείου ήταν ο λόγος που τον οδήγησε στις κόκκινες περιοχές αυξημένου κινδύνου, όπως εξήγησε μέσα από την ΚΡΗΤΗ TV ο Καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, μετά τις επίσημες ανακοινώσεις Χαρδαλιά.
Όπως εξήγησε ο κ. Γκίκας στις τελικές αποφάσεις, μεγάλο επίσης ρόλο έπαιξε η πίεση των κλινικών covid -19 του Ηρακλείου τα προηγούμενα 24ωρα , τα λύματα, οι συρροές στο Βενιζέλειο αλλά και η μεγάλη επικράτηση της Βρετανικής μετάλλαξης.
«Δεν υπήρχε καμία αίσθηση για lockdown στο Ηράκλειο»
«Δεν είναι μόνο ο απόλυτος αριθμός των κρουσμάτων που παίζει ρόλο είναι και τα ποιοτικά στοιχεία και ξέχασα να σας αναφέρω ότι υπάρχουν μετρήσεις και ενδείξεις από τα λύματα του Ηρακλείου που είναι πολύ μεγάλες και παίζουν και αυτές ρόλο… Άρα νομίζω ότι σταματήσαμε μία επερχόμενη οξεία αύξηση των περιστατικών.
Στο Ηράκλειο τα αυτοκίνητα πήγαιναν και έρχονταν , δεν υπήρχε καμία αίσθηση ότι υπάρχει lockdown και όλα αυτά μαζί έκαναν ένα μείγμα εκρηκτικό..», ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής κ. Αχιλλέας Γκίκας στο δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV.
Αρχικά στο τραπέζι έπεσε η πρόταση για ένταξη συνολικά της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου κάτι που θα εξεταστεί εκ νέου από την επιτροπή την τρέχουσα εβδομάδα.
Ρέθυμνο
Ορατό παραμένει και το ενδεχόμενο περαιτέρω αυστηροποίησης μέτρων για το Ρέθυμνο.
«Το Ρέθυμνο έχει μια αντίσταση στα μέτρα και συνεχίζει να έχει κρούσματα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να συζητήσουμε και αναβάθμιση των μέτρων», υπογράμμισε ο κ.Γκίκας.
«Όταν δεν τηρούνται τα μέτρα, κάποιες ώρες καθόλου με την έννοια ότι ο κόσμος κυκλοφορεί, συγχρωτίζεται, μεταφέρεται από τη μια στιγμή στην άλλη δεν έχει νόημα να πεις ότι εχεις lockdown από τις 6 και μετά και όλη μέρα δεν υπάρχει καμία διαφορά», ανέφερε από την πλευρά της η η λοιμωξιολόγος και διευθύντρια της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Ρεθύμνου κ. Ελένη Ιωαννιδου.
Την ίδια ώρα η λοιμωξιολόγος και διευθύντρια της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Ρεθύμνου Ελένη Ιωαννίδου , σχολιάζοντας την εμφανή πίεση που δέχτηκαν τα προηγούμενα 24ωρα οι κλινικές covid στις δύο κόκκινες περιοχές της Κρήτης , δεν έκρυψε την ανησυχία της για τις αντοχές του ΕΣΥ αλλά και για την αναποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται.
«Δεν έχει γίνει αυτό ας πούμε που λέμε το «κρασάρισμα» του συστήματος γιατί ακριβώς όλη αυτή η πίεση έχει απορροφηθεί από τους υγειονομικούς. Αν οι συνθήκες γίνουν ακόμη πιο δύσκολες σίγουρα δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει το σύστημα».
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Σαν σήμερα η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα - ΒΙΝΤΕΟ
- Που έβρεξε περισσότερο σήμερα - Οι 8 περιοχές της Κρήτης με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής
- Τουρισμός: Κοντινούς προορισμούς εντός Κρήτης επιλέγουν οι Κρητικοί για τις διακοπές τους
- Το διάβημα της Λιβύης για τις έρευνες στην Κρήτη και οι σχέσεις Αθήνας – Τρίπολης
- Σε 24 δείγματα ελαιολάδου από όλη την Κρήτη βρέθηκε υπολειμματικότητα από φυτοφάρμακα