Οι ξένοι αγοράζουν «φιλέτα» και στη Μεσαρά

ΠΑΤΡΙΣ  19 November, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Οι ξένοι αγοράζουν «φιλέτα» και στη Μεσαρά

Σε ευρωπαϊκή αποικία μετατρέπεται η Κρήτη, από την ανατολή ως τη δύση, καθώς εκτός από τους μεγάλους επενδυτικούς ομίλους που αγοράζουν ακίνητα – «φιλέτα» για να οικοδομήσουν ξενοδοχειακές μονάδες, εκατοντάδες μικρές ιδιοκτησίες που αφορούν σε παλιές μικρές εγκαταλελειμμένες κατοικίες της κρητικής ενδοχώρας περνούν στα χέρια Γερμανών, Άγγλων και Βορειοευρωπαίων.

Σε δεκάδες χωριά της ενδοχώρας της Κρήτης μικρά ερημωμένα σπιτάκια που καταρρέουν όρθια αγοράζονται αφειδώς από Ευρωπαίους οι οποίοι τα αναστηλώνουν και στη συνέχεια γίνονται μόνιμοι κάτοικοί τους.

Πρόκειται κατά βάση για συνταξιούχους που επιλέγουν να ζήσουν τα χρόνια που τους απομένουν με ένα άλλο τρόπο ζωής στη μοναδική ομορφιά της κρητικής γης, αλλά και νεότερους που χτίζουν σπίτια και μένουν ένα μικρό διάστημα σε αυτά, και κατά βάση τα εκμεταλλεύονται στην πλατφόρμα ενοικίασης καταλυμάτων Airbnb.

Στο Ηράκλειο, στην ενδοχώρα της Μεσσαράς η αρχή έγινε πριν από πολλά χρόνια από το Λήσταρο και τώρα επεκτείνεται αλματωδώς και σε άλλα χωριά όπου πλέον μπαλατζάρουν και οι πληθυσμιακές ισορροπίες. Την ίδια ώρα στα Χανιά υπάρχει έντονη δραστηριότητα αγοράς ακινήτων από Ρώσους και Σκανδιναβούς, ενώ στην παλιά πόλη στο  Ρέθυμνο Άραβες πρόσφατα αγόρασαν όμορες ιδιοκτησίες για να διαμορφώσουν μια ολόκληρη γειτονιά με στόχο να πραγματοποιήσουν μια μεγάλη οινοτουριστική επένδυση.

 Η μοναδικής ομορφιάς περιοχή της Μεσσαράς αποτελεί εξαιρετικά θελκτικό πεδίο για δεκάδες Ευρωπαίους που αγοράζουν και αναστηλώνουν παλιά σπίτια, για να ζήσουν στην κρητική γη.  

Πιτσίδια, Καλαμάκι, Κουσές στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος

 

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο δήμαρχος Φαιστού κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης,  «υπάρχουν χωριά στον νότο της Κρήτης τα οποία έχουν γίνει ευρωπαϊκές αποικίες.

Ειδικότερα σε ότι αφορά το Ηράκλειο και πιο συγκεκριμένα στη περιοχή της Φαιστού, το φαινόμενο αυτό καταγράφεται έντονα στις περιοχές Πιτσίδια, Καλαμάκι, Καμηλάρι και Σίβας.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία έχουμε έντονη δραστηριότητα που αφορά στην αγορά παλιών σπιτιών από ξένους και στην περιοχή του Κουσέ.

Στην πλειονότητά τους αυτοί οι οποίοι αγοράζουν είναι Γερμανοί αλλά και Άγγλοι, ενώ τα τελευταίο διάστημα καταγράφεται ενδιαφέρον και από Ελβετούς οι οποίοι αγοράζουν πιο ακριβά και υψηλότερων απαιτήσεων σπίτια. Ο ίδιος εξηγεί ότι στα νότια υπάρχει πυρετός στην αγορά των ακινήτων κι ό,τι πουλιέται αμέσως αγοράζεται.

Ο κόσμος που αγοράζει ακίνητα και τα αναπαλαιώνει ζει χειμώνα- καλοκαίρι με αποτέλεσμα σε κάποια χωριά να είναι μισοί ξένοι και οι μισοί Έλληνες. Οι ξένοι που ζουν στις περιοχές αυτές είναι κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι οι οποίοι παίρνουν τη σύνταξή τους και ζουν στον κρητικό νότο απολαμβάνοντας το υπέροχο κλίμα του, το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον του και τον σπουδαίο πολιτισμό του.

 

Όμως οι ξένοι δε μένουν απλώς στην περιοχή, αλλά δραστηριοποιούνται έντονα ειδικά στον τομέα του πολιτισμού, οργανώνοντας εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής και άλλες δραστηριότητες και συμβιώνουν άριστα με τον ντόπιο πληθυσμό, που παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις δράσεις τους αλλά και εκείνοι από την πλευρά τους συμμετέχουν στις τοπικές διοργανώσεις.

Σε ό,τι αφορά τις μικρότερες ηλικιακά ομάδες ξένων που αγοράζουν ακίνητα στην περιοχή, παρατηρείται ότι επιλέγουν να χτίσουν μια κατοικία την οποία  χρησιμοποιούν ένα μήνα το χρόνο και μετά την ενοικιάζουν μέσω της γνωστής πλατφόρμας ή στέλνουν δικά τους άτομα να κάνουν τις διακοπές τους. Άρα δε μένουν μόνιμα στην περιοχή αλλά αποκτούν ιδιοκτησίες και τις αξιοποιούν σαν επαγγελματική δραστηριότητα».

Ο δήμαρχος εξηγεί ότι η δραστηριότητα αυτή που καταγράφεται έχει πολλές αναγνώσεις, «διότι από τη μια πουλιούνται ιδιοκτησίες που περνάνε σε χέρια ξένων, από την άλλη όμως λόγω ακριβώς αυτής της πρακτικής κινείται η οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή και ο τεχνικός κλάδος που έχει δοκιμαστεί σκληρά στα χρόνια της οικονομικής κρίσης».

Ζωηρή επενδυτική δραστηριότητα από Ρώσους, Κινέζους, Γερμανούς, Αυστριακούς

 

Η συμβολαιογράφος και δημοτική σύμβουλος Ηρακλείου κ. Στέλλα Αρχοντάκη-Καλογεράκη, με δηλώσεις της στην Π» τονίζει ότι στα Χανιά υπάρχει έντονη δραστηριότητα αγοράς ακινήτων από Ρώσους και Σκανδιναβούς, ενώ αντίστοιχα στο Ηράκλειο, στα βόρεια, αγοράζουν περισσότερο Άγγλοι και Γερμανοί και λιγότερο από άλλες  ευρωπαϊκές χώρες.

Στη Μεσσαρά καταγράφεται έντονη δραστηριότητα από Γερμανούς, Γάλλους και έπονται Βέλγοι και Αυστριακοί, ενώ παραθαλάσσια και συγκεκριμένα στο  Καμηλάρι αγοράζουν και Ισραηλινοί.

Εδώ είναι σημαντικό να γίνει ένας διαχωρισμός ανάμεσα στο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει κυρίως από Ρώσους και πρόσφατα από Κινέζους και στις αγορές μικροϊδιοκτησιών από Ευρωπαίους που επιλέγουν την Κρήτη για να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους.

 

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτήτων Ακινήτων κ. Κ. Αράπογλου, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον κυρίως από συνταξιούχους ευρωπαϊκών χωρών που έρχονται και αγοράζουν στην ενδοχώρα της Κρήτης εγκαταλελειμμένα σπίτια της τάξεως των 50-60 χιλ. ευρώ, δίνουν άλλα τόσα και τα αποκαθιστούν και τα διαμορφώνουν στα μέτρα τους και ζουν το υπόλοιπο της ζωής τους στον τόπο μας.

Τα χρήματα που διαθέτουν δεν είναι τεράστια γι’ αυτούς, διότι προφανώς έχουν άλλους πολύ μεγαλύτερους μισθούς στις χώρες που ζουν και είναι εύκολο να τα συγκεντρώσουν και να συνεχίσουν το υπόλοιπο της ζωής τους στον τόπο μας.

Πρόκειται για ανθρώπους που θέλουν μια ήρεμη ζωή και η ομορφιά τους τόπου μας συνδυαστικά με τις χαμηλές τιμές είναι προνομιακό πεδίο για τους ίδιους που με ελάχιστα χρήματα ξαναφτιάχνουν τη ζωή τους από την αρχή.

Μάλιστα παρατηρείται το φαινόμενο να έρχεται ένας Γερμανός και να ακολουθούν και άλλοι φίλοι του της ίδιας εθνικότητας και να ζουν μαζί στην ίδια γειτονιά.  Έτσι σε κάποια χωριά και στον νομό Λασιθίου βλέπουμε ότι κατοικούν ξένοι που όλοι έχουν την ίδια εθνικότητα.

 

ΠΑΤΡΙΣ  19 November, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα