Οι Γερμανοί μετατρέπουν τη Μεσσαρά σε… πλατφόρμα Airbnb

https://www.patris.gr/  27 November, 2022 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ
Οι Γερμανοί μετατρέπουν τη Μεσσαρά σε… πλατφόρμα Airbnb

Επιδρομή γερμανικών κεφαλαίων στη Μεσσαρά, όπου καταγράφεται ισχυρότατο επενδυτικό ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων, με σκοπό να ανεγερθούν σύγχρονες κατοικίες, οι οποίες θα αξιοποιηθούν στη χρήση της βραχυχρόνιας μίσθωσης του aιrbnb.

Οι αγοραστές δεν περιορίζουν το βλέμμα τους μόνο στην παραθαλάσσια ζώνη του κρητικού νότου αλλά επεκτείνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον τους και στην ενδοχώρα των Αστερουσίων, που αποτελεί προνομιακό πεδίο για την αναζήτηση αδόμητων οικοπέδων. Έτσι, εκτός από το Καμηλάρι, το Καλαμάκι, τα Πιτσίδια, το Σίβα και τα Μάταλα, που πρωταγωνιστούν στην αγοραστική ζήτηση, στο στόχαστρο μπαίνουν και άλλες περιοχές, όπως το Λαγολιό και η Πόμπια, όπου αναζητούνται ελεύθερα ακίνητα για να κατασκευαστούν νέες πολυτελείς κατοικίες  με σκοπό τη βραχυχρόνια μίσθωση.

Το 80% των επενδυτών είναι Γερμανοί τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο δήμαρχος Φαιστού κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης ο οποίος σημειώνει ότι πλέον το αγοραστικό ενδιαφέρον δεν περιορίζεται μόνο στα παραθαλάσσια χωριά αλλά αναπτύσσεται ζωηρά  και προς τα ορεινά χωριά των Αστερουσίων. Αυτό, όπως εξηγεί, ο ίδιος, συνδέεται άρρηκτα με το υψηλό επίπεδο των προνομιακών χαρακτηριστικών της περιοχής, που προσφέρεται για την ανάπτυξη, πολλών και διαφορετικών ειδών τουρισμού,  γεγονός που μοιραία μαγνητίζει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Όπως είναι γνωστό, εδώ και δεκαετίες  στην  περιοχή της Μεσσαράς αλλάζουν χέρια τεράστιες περιουσίες, με τις πωλήσεις εκατοντάδων σπιτιών τα οποία αγοράζουν ξένοι για να ζήσουν εκεί το υπόλοιπο της ζωής τους.

Μικρά παραδοσιακά σπίτια και εγκαταλελειμμένες κατοικίες αγοράστηκαν από Γερμανούς, Άγγλους, Γάλλους και Βορειοευρωπαίους, οι οποίοι τα έφτιαξαν από την αρχή, για να ζήσουν εκεί γοητευμένοι από το ελληνικό φως, τις ομορφιές του κρητικού νότου, το υπέροχο κλίμα του, το συγκλονιστικό φυσικό περιβάλλον του και τον σπουδαίο πολιτισμό του.  Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι υπάρχουν χωριά στον νότο της Κρήτης τα οποία έχουν γίνει ευρωπαϊκές αποικίες όπως τα Πιτσίδια, το  Καλαμάκι, το Καμηλάρι και το Σίβα.

Οι άνθρωποι αυτοί που ένωσαν τη ζωή τους με την περιοχή εντάχθηκαν και ενσωματώθηκαν ομαλά στη ζωή του τόπου, τονίζει ο δήμαρχος Φαιστού, ο οποίος υπογραμμίζει ότι οι άνθρωποι αυτοί δε μένουν απλώς στην περιοχή, αλλά δραστηριοποιούνται έντονα ειδικά στον τομέα του πολιτισμού, οργανώνοντας εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής και άλλες δραστηριότητες και συμβιώνουν άριστα με τον ντόπιο πληθυσμό, που και αυτός από την πλευρά του παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις δράσεις τους.

Όμως αυτή τη φορά το ενδιαφέρον  δε στρέφεται σε παλιά σπίτια και παραδοσιακές κατασκευές αλλά σε ελεύθερα οικόπεδα στα οποία θα χτιστούν σύγχρονες κατοικίες.  Όπως σημειώνει, στο μικροσκόπιο των αγοραστών έχουν τεθεί αδόμητα ακίνητα, τα οποία επιλέγουν για να χτίσουν νέες κατοικίες, με σύγχρονες προδιαγραφές και ανέσεις, τις οποίες χρησιμοποιούν κυρίως τους χειμερινούς μήνες για ιδιοκατοίκηση και το υπόλοιπο διάστημα για βραχυχρόνια μίσθωση.

Ο δήμαρχος σχολιάζει ότι η νέα τεράστια αύξηση των επενδύσεων ενισχύει τον κατασκευαστικό κλάδο της Μεσαράς και κρατάει όρθια τα τεχνικά γραφεία της περιοχής. Αντίστοιχα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που η επισκεψιμότητα χτυπάει «κόκκινο», τονώνεται η τοπική αγορά, καθώς ο κόσμος που ζει στην περιοχή είναι διπλάσιος σε σχέση με το χειμώνα.

 

https://www.patris.gr/

 

https://www.patris.gr/  27 November, 2022 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ