Αν θέλετε να κάνετε τη διατροφή σας πιο θρεπτική, βάλτε στο πιάτο σας αυτές τις φθινοπωρινές τροφές
Ο καιρός γίνεται πιο ψυχρός, η ημέρα μικραίνει (τρομακτικά) και τα φύλλα των δέντρων πέφτουν. Το φθινόπωρο είναι η εποχή των αλλαγών αλλά και των μεγάλων αποφάσεων. Αν ο δικός σας στόχος είναι να υιοθετήσετε μια πιο υγιεινή διατροφή, μπορείτε να κάνετε την αρχή προσθέτοντας τις παρακάτω φθινοπωρινές τροφές στο πιάτο σας.
*Ρόδι
Τα ρόδια δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας, καθώς είναι εξαιρετικά ευεργετικά φρούτα. Είναι από τα λίγα που καταναλώνονται μαζί με το κουκούτσι δίνοντάς σας έτσι τη δυνατότητα να επωφεληθείτε πλήρως από τη θρεπτική τους αξία. Το ρόδι είναι ιδιαίτερα φτωχό σε θερμίδες (80 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια), αλλά πλούσιο σε βιταμίνες C, Κ, φυλλικό οξύ, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο και αντιοξειδωτικές ουσίες. Μάλιστα, η συγκέντρωσή του σε αντιοξειδωτικά -και συγκεκριμένα σε πολυφαινόλες- φαίνεται να είναι πολύ υψηλότερη από αυτή του σταφυλιού, του πράσινου τσαγιού και του κόκκινου κρασιού.
*Σπανάκι
Μπορεί να μην είναι τόσο πλούσιο σε σίδηρο όσο πιστεύουν αρκετοί, ωστόσο δεν παύει να είναι μια τροφή εξαιρετικά ωφέλιμη για την υγεία σας. Είναι ένα από τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά πράσινα φυλλώδη λαχανικά, καθώς περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2,Β6, C, Ε και Κ, ενώ παράλληλα αποτελεί καλή πηγή μαγγανίου και φυλλικού οξέος. Επίσης, τροφοδοτεί τον οργανισμό με μαγνήσιο και σίδηρο (αν και στη λιγότερο απορροφήσιμη από τον οργανισμό μορφή του).
*Μήλο
Καθόλου τυχαία δεν είναι η λαϊκή ρήση «ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα», αφού το μήλο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Επίσης, σχετίζεται με καλύτερη λειτουργία του εντέρου, βοηθώντας σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας, ενώ έρευνες το συνδέουν με μειωμένη χοληστερόλη και κατ΄ επέκταση μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας.
*Κυδώνι
Αν και δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, το κυδώνι είναι εξαιρετικά υγιεινό. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ενώ παράλληλα είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, Β και D, χαλκό και κάλιο. Επίσης, περιέχει πολλές τανίνες (αυτές ευθύνονται για τη στυφή του γεύση), οι οποίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και πηκτίνη (διαλυτή φυτική ίνα), η οποία βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και διευκολύνει το αδυνάτισμα.
*Ακτινίδιο
Η… τριχωτή του εμφάνιση καθώς και η γλυκόξινη γεύση του, μπορεί να μην το καθιστούν την πρώτη σας επιλογή όταν θέλετε να φάτε φρούτο, ωστόσο αξίζει να δώσετε μια ευκαιρία στο ακτινίδιο, αφού είναι το πιο πλούσιο σε βιταμίνη C φρούτο (92,7 mg ανά 100 g). Μάλιστα, έχει 20% μεγαλύτερη περιεκτικότητα βιταμίνης C από ένα πορτοκάλι, ενώ παράλληλα αποτελεί καλή πηγή καλίου, μαγνησίου και φωσφόρου, φυτικών ινών και ιχνοστοιχείων.
Δείτε επίσης
- Πώς τρώμε μετά τις γιορτές; Η διαισθητική διατροφή μπορεί να κάνει τη διαφορά
- Η κατανάλωση φρούτων μειώνει το κίνδυνο κατάθλιψης - Τα ευρήματα νέας μελέτης
- «Θωρακίζοντας» τον οργανισμό: 15 συνήθειες για να αποφύγουμε τις ιώσεις
- 15 συνήθειες για να μείνουμε υγιείς φέτος το χειμώνα
- Γιορτές: Τέσσερα tips για να φάμε χωρίς τύψεις