Οδηγός επιβίωσης απο την επέλαση της...κατσαρίδας

patris.gr  15 June, 2024 ΑΡΘΡΑ
Οδηγός επιβίωσης απο την επέλαση της...κατσαρίδας

Οι κατσαρίδες θεωρούνται «ειδήμονες επιβίωσης» εσωτερικών χώρων και είναι το κατοικίδιο που κανείς δεν θέλει στο σπίτι του.

Παρά την απέχθειά μας, η πόλη έχει γεμίσει και φέτος κατσαρίδες και μάλιστα ιπτάμενες, αλλά «όχι περισσότερες από άλλες χρονιές», όπως είπε στην «Π»  ο επόπτης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Αντώνης Παπαδάκης.

«Είναι η εποχή τους τώρα και αν τις βλέπουμε στο σπίτι μας, μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτές κάνοντας απεντόμωση», είπε.

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι πολλές φορές δεν αρκεί η μία φορά, μπορεί να χρειαστεί δεύτερη και σπανιότερα τρίτη.Για να γράψουμε αυτό το κείμενο μελετήσαμε τα άπαντα της κατσαρίδας και μάθαμε πολλά και απίστευτα. Ας αρχίσουμε από τα απλά, καθημερινά.

Τι τις προσελκύει στο σπίτι

Τις κατσαρίδες προσελκύουν τα ζεστά και υγρά κλίματα, όπως επίσης και τα:

– Βρώμικα πιάτα στο νεροχύτη.

– Ψίχουλα στα πατώματα ή τους πάγκους.

– Σκουπίδια.

– Τροφές για κατοικίδια στο πάτωμα.

– Υπερβολική υγρασία.

– Υπολείμματα από φαγητό σε άδεια κουτιά ή δοχεία.

Πού κρύβονται

Οι κατσαρίδες τείνουν να προτιμούν σκοτεινά, υγρά μέρη για κρυψώνα και αναπαραγωγή και μπορούν να βρεθούν πίσω από ψυγεία, νεροχύτες και σόμπες, καθώς και κάτω από αποχετεύσεις δαπέδου και μέσα σε κινητήρες και μεγάλες συσκευές.

Πώς μπορώ να ξέρω ότι έχουν κάνει φωλιές

Τα περιττώματα της κατσαρίδας είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι υπάρχει εισβολή. Αυτά τα παράσιτα τρώνε σχεδόν οτιδήποτε και αφήνουν πίσω κάτι που μοιάζει με κόκκους καφέ ή πιπέρι. Αυτά τα περιττώματα είναι μικρότερα από 1 mm και μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν αν δεν ξέρετε τι ψάχνετε.

Πώς μπορώ να απαλλαγώ

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τον έλεγχο των κατσαρίδων:

•Καθαριότητα: Διατηρήστε το σπίτι σας καθαρό και χωρίς υπολείμματα τροφίμων, τα οποία προσελκύουν τις κατσαρίδες.

•Σφραγίστε τις τρύπες και τις ρωγμές: Κλείστε τυχόν τρύπες ή ρωγμές στους τοίχους, στα δάπεδα και στα ντουλάπια, από όπου μπορούν να εισβάλουν οι κατσαρίδες.

•Αποθηκεύστε τα τρόφιμα σε αεροστεγή δοχεία: Φυλάξτε τα τρόφιμα σε αεροστεγή δοχεία ή σακούλες, για να μην έχουν πρόσβαση οι κατσαρίδες.

•Χρησιμοποιήστε εντομοκτόνα: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εντομοκτόνα, δολώματα ή παγίδες για να σκοτώσετε και να ελέγξετε τον πληθυσμό των κατσαρίδων.

•Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια: Σε περίπτωση σοβαρής προσβολής από κατσαρίδες, ίσως χρειαστεί να απευθυνθείτε σε επαγγελματίες απεντομωτές.

Λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης και ελέγχου, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τους κινδύνους που σχετίζονται με τις κατσαρίδες και να προστατεύσετε την υγεία σας και την ποιότητα ζωής σας.

Εισβολέας μερικών εκατοστών, με έξι πόδια, κεραίες, σε καφέ ή μαύρο χρώμα, ακατάβλητος στις επιθέσεις εξουδετέρωσης, «ανίκητος» στον θάνατο.

Όχι ακριβώς, αλλά είναι αλήθεια ότι οι κατσαρίδες έχουν τρομερή ανθεκτικότητα και συμπεριφορές και χαρακτηριστικά που τις κάνουν απίστευτα ανθεκτικές.

Οι κατσαρίδες κάνουν τις πεθαμένες;

Ναι, οι κατσαρίδες μπορούν να κάνουν τις πεθαμένες, για να ξεφύγουν από μια απειλή.

Όταν μια κατσαρίδα νιώθει κίνδυνο, μπορεί να αναποδογυρίσει στο έδαφος, να τεντώσει τα πόδια της και να παραμείνει ακίνητη, σαν να είναι νεκρή.

Μπορεί επίσης να παραμείνει σε αυτή τη θέση για αρκετά λεπτά, μέχρι να νιώσει ασφαλής για να κινηθεί ξανά.

Η ικανότητα των κατσαρίδων να προσαρμόζονται και να επιβιώνουν σε διάφορες συνθήκες, σε συνδυασμό με τους αμυντικούς μηχανισμούς τους, τις καθιστά ένα από τα πιο επιτυχημένα έντομα στον πλανήτη.

Οι κατσαρίδες είναι γνωστές για την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητά τους

Μπορούν να επιβιώσουν χωρίς κεφάλι;

Ναι, αντέχουν από 10 έως 20 ημέρες, χωρίς το κεφάλι τους.
Το κεφάλι τους επίσης επιβιώνει (μόνο) για αρκετές ώρες, όταν βρίσκεται κάπου όπου λαμβάνει τροφή.

Οι κατσαρίδες έχουν γάγγλια διασκορπισμένα σε κάθε τμήμα του σώματός τους. Ως εκ τούτου, τα άκρα τους θα εξακολουθούν να ανταποκρίνονται, παρά το θρυμματισμένο κεφάλι.

Οι κατσαρίδες έχουν δύο εγκεφάλους: έναν στο κεφάλι και έναν στο πίσω μέρος του σώματος τους. Αυτός στο κεφάλι ασχολείται με την αναγέννηση των άκρων, τις αισθήσεις, τη μνήμη, την έκκριση ορμονών και την καταστολή της αναπαραγωγικής συμπεριφοράς. Ο άλλος ευθύνεται για τη σεξουαλική δραστηριότητα, τα μητρικά ένστικτα, την ενεργοποίηση φαινομενικής συμπεριφοράς θανάτου και τις αισθητηριακές πληροφορίες -που μετά στέλνουν στο κεφάλι.

Όταν καταστρέφεις το κεφάλι τους, αναλαμβάνει ο δεύτερος εγκέφαλος δράση.

Αν καταστρέψεις το πίσω μέρος τους, εξαφανίζεται η μνήμη και η ικανότητα εκμάθησης και διατήρησης των πληροφοριών. Άρα, θα πεθάνει από την πείνα.

Σε ποιες χώρες οι κατσαρίδες είναι λιχουδιά

Εμείς τις σιχαινόμαστε, όμως η κατανάλωση κατσαρίδων είναι μια διατροφική συνήθεια που απαντάται σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

•Κίνα: Στην Κίνα, οι κατσαρίδες τρώγονται ψητές ή τηγανιστές και θεωρούνται πηγή πρωτεΐνης και βιταμινών.

Ταϊλάνδη: Στην Ταϊλάνδη, οι κατσαρίδες, όπως οι κατσαρίδες της Αμερικής, πωλούνται ως σνακ στους δρόμους και θεωρούνται αφροδισιακές.

•Καμπότζη: Στην Καμπότζη, οι κατσαρίδες τρώγονται ψητές ή τηγανιστές και συχνά προστίθενται σε σούπες και σαλάτες.

•Γκάνα: Στην Γκάνα, οι κατσαρίδες θεωρούνται λιχουδιά και τρώγονται ψητές ή τηγανιστές.

•Αυστραλία: Ορισμένοι αυτόχθονες πληθυσμοί στην Αυστραλία τρώνε κατσαρίδες ως μέρος της παραδοσιακής τους διατροφής.

Εκτός από αυτές τις χώρες, η κατανάλωση κατσαρίδων παρατηρείται και σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως η Λατινική Αμερική και η Αφρική.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κατανάλωση κατσαρίδων μπορεί να ενέχει κινδύνους για την υγεία, καθώς μπορεί να φέρουν παράσιτα ή βακτήρια.

Εάν σκέφτεστε να φάτε κατσαρίδες, βεβαιωθείτε ότι προέρχονται από ασφαλή πηγή και έχουν προετοιμαστεί σωστά.

 

Δείτε επίσης

    Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
patris.gr  15 June, 2024 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα