ΟΧΙ… στο σχεδιαζόμενο Χωροταξικό Σχεδιασμό!!!
Ευρεία συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Μετόχι Αγίου Πνεύματος Τυμπακίου, με παρόντες όλους τους φορείς και συλλόγους από την ευρύτερη περιοχή του πρώην Καποδιστριακού Δήμου Τυμπακίου καθώς και από την Αγία Γαλήνη…
Το καυτό θέμα της συζήτησης δεν ήταν άλλο από τον υπό διαβούλευση Χωροταξικό Σχεδιασμό σε επίπεδο Κρήτης.
Τι είναι όμως αυτός ο περιβόητος σχεδιασμός που έχει προκαλέσει τόση αναστάτωση;
Σύμφωνα με τον τοπογράφο μηχανικό κ. Μανώλη Ανδρεάκη, “είναι ένα ευρύτερο πλάνο στο οποίο αξιολογούνται όλοι οι παράγοντες εκείνοι που επηρεάζουν την ανάπτυξη μιας περιοχής, αποτελεί δηλαδή ένα αναπτυξιακό εργαλείο για τις επόμενες δεκαετίες”.
Ο κ. Ανδρεάκης ανέλυσε διεξοδικά τι προβλέπει η μελέτη ‘’Κλουτσινιώτη” για την περιοχή και το πώς διαμορφώνουν το μέλλον της περιοχής, χωρίς να λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, τις ιδιαιτερότητές της και τις δυνατότητες ανάπτυξής της….
Επίσης, έγινε αναφορά για τις σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα επιφέρει στον κόλπο της Μεσαράς ο Χωροταξικός Σχεδιασμός, επιπτώσεις που θα πλήξουν άμεσα και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής…
”Σβήνουμε από τον χάρτη”, αυτή η φράση κυριάρχησε στην χθεσινή συνάντηση, μια φράση που φάνηκε να την ενστερνίζονται απόλυτα και οι “άνθρωποι” του τουρισμού, οι οποίοι εξέφρασαν τις μεγάλες ανησυχίες και επιφυλάξεις τους ως προς το μέλλον του τουρισμού…
Οι παρευρισκόμενοι μάλιστα εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το ποιο χέρι και με ποιά συμφέροντα δίνουν αυτές τις κατευθύνσεις.
Τον λόγο έλαβε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φαιστού κ. Νικολακάκης, ο οποίος έδωσε το παρόν μαζί με τον Αντιδήμαρχο κ. Νίκο Παπουτσάκη…
Ο κ. Νικολακάκης διαφώνησε πλήρως με την μελέτη αυτή, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά “αυτές είναι μελέτες κατά παραγγελία”!!!
To πιο ουσιώδες της χθεσινής βραδιάς όμως ήταν, η χάραξη των κατευθυντήριων γραμμών ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή…
“Εμείς θα χαράξουμε το μέλλον της περιοχής μας”…
Οι βασικοί αυτοί πυλώνες ανάπτυξης είναι η αξιοποίηση του αεροδρομίου στο Τυμπάκι, ως ένα αεροδρόμιο διεθνούς σημασίας για τη μεταφορά των παραγόμενων τοπικών εμπορευμάτων, με πολλαπλές χρήσεις παράλληλα και οι προσέλκυση εταιριών χαμηλού κόστους…
Η αξιοποίηση της λιμενικής πύλης του νότου ως ένα λιμάνι για επιβατική χρήση, χρήση κρουαζιέρας, μαρίνας και μεταφοράς προϊόντων...
Ειδικό βάρος δόθηκε επίσης και στην ήπια τουριστική και αγροτική ανάπτυξη με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον…