Η στέβια είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που χρησιμοποιείται ευρέως τα τελευταία χρόνια ως υποκατάστατο της ζάχαρης.
Δεδομένου ότι έχει πιο γλυκιά γεύση από τη ζάχαρη –και επομένως μια μικρή ποσότητα αρκεί για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα– αλλά το κυριότερο έχει μηδενικές θερμίδες, είναι ιδανική για τα άτομα που προσπαθούν να ελέγξουν το βάρος τους.
Η κλασική λευκή, επεξεργασμένη ζάχαρη συνδέεται αποδεδειγμένα με πληθώρα αρνητικών επιπτώσεων για την ανθρώπινη υγεία, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να το αντιμετωπίζουν οι διαβητικοί, αφού ο οργανισμός τους δεν τους επιτρέπει να την επεξεργαστούν σωστά και κατά συνέπεια τους προκαλεί σημαντική και ενδεχομένως επικίνδυνη αύξηση στα επίπεδα του σακχάρου.
Θα μπορούσε λοιπόν η στέβια να αποτελέσει καλή επιλογή για τα άτομα που πρέπει να αποφεύγουν τη ζάχαρη;
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι καταφατική και έρχεται από μια νέα επιστημονική μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Βέλγιο και τη Βρετανία.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Nature Communications, τα οποία βασίστηκαν σε πειράματα σε ποντίκια, χάρη στα δύο ενεργά συστατικά της (στεβιόλη και στεβιοσίδη) η στέβια ενεργοποιεί μια πολύτιμη πρωτεΐνη, την TRPM5, που συμβάλλει στη ρύθμιση της ινσουλίνης. Συγκεκριμένα, η TRPM5 εξασφαλίζει ότι το πάγκρεας θα απελευθερώσει επαρκή ποσότητα ινσουλίνης μετά από ένα γεύμα ώστε να διατηρηθεί το σάκχαρο σε υγιή επίπεδα.
Τα παραπάνω ευρήματα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η στέβια δεν περιέχει υδατάνθρακες και επομένως δεν ανεβάζει το σάκχαρο, καθιστούν το φυσικό γλυκαντικό όχι απλώς κατάλληλο αλλά ιδανικό για τα άτομα που πρέπει να αποφεύγουν τη συμβατική ζάχαρη για ιατρικούς λόγους.
Επίσης, οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η βαθύτερη κατανόηση των μηχανισμών δράσης της στέβια θα οδηγήσουν σε νέες θεραπευτικές λύσεις για τον διαβήτη.
Πηγή: onmed.gr
Δείτε επίσης
- Κατάθλιψη: Παγκόσμια μελέτη αποκαλύπτει τις τροφές, «ασπίδα»
- Υγεία: Αυτοι είναι οι επικρατέστεροι για τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ
- Καφές: Πώς επηρεάζει το εντερικό μικροβίωμα;
- Καρδιά: Η απλή αλλαγή που μπορεί να την “θωρακίσει”
- Κορονοϊός: Τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας
Σχετικά άρθρα
- Τέλος στα καθημερινά «τσιμπήματα» για τους διαβητικούς
- Ποιες τροφές μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη Τύπου Β
- Ο ξηρός καρπός που μειώνει το σάκχαρο και κάνει καλό στην καρδιά
- Ποια λιπαρά ΔΕΝ προσθέτουν κιλά και προστατεύουν από καρδιακά και διαβήτη
- Ο ξηρός καρπός που μειώνει το σάκχαρο και κάνει καλό στην καρδιά