Ο Νότος της Κρήτης έχει το δικό του Πέλαγος κι αυτό είναι το Νότιο Κρητικό Πέλαγος!
Τέλος Σεπτεμβρίου, απολαμβάνοντας την ηρεμία του Κόλπου της Μεσαράς σε έναν από τους πανέμορφους παραλιακούς οικισμούς του, το μάτι και το μυαλό ταξιδεύουν πέρα από τα «Παξιμάδια». Στην καταγάλανη θάλασσα της Νότιας Κρήτης….
Στο καταγάλανο Πέλαγος που από τα θρανία του Δημοτικού μαθαίναμε στους χάρτες στο σχολείο πως «ονομάζεται» Λιβυκό…
Κάνοντας μια διερεύνηση, υπάρχουν αναφορές για το Λιβυκό Πέλαγος από την αρχαιότητα σε συγγραφείς όπως ο Πολύβιος (3ος αι. π.Χ.), ο Στράβων (1ος αι. π.Χ.) και ο Πλούταρχος (1ος αι. μ.Χ.). Μιλάμε όμως για εκατοντάδες χρόνια πριν…
Και όμως, αν και υπάρχουν σήμερα αναφορές σε δημοσιεύματα για το Νότιο Κρητικό Πέλαγος, το Πέλαγος στη Νότια Κρήτη, συνεχίζει να αποκαλείται «Λιβυκό».
Γιατί έτσι μάθαμε... γιατί έτσι μαθαίνουν και τα παιδιά μας αφού στα σημερινά βιβλία της Γεωγραφίας το Νότιο Κρητικό Πέλαγος συνεχίζει να αναφέρεται ως «Λιβυκό» και δυστυχώς θα συνεχίσουν να μαθαίνουν και τα παιδιά των παιδιών μας αν δεν αλλάξει κάτι…
Και είναι κανείς να αναρωτιέται ανασκαλεύοντας στο μυαλό του τις ονομασίες από τα Ελληνικά Πελάγη. Μυρτώο, Θρακικό, Ικάριο, Καρπάθιο και βέβαια το Βόρειο Κρητικό Πέλαγος! Ονόματα Ελληνικότατα!!!!
Αλήθεια γιατί και το Πέλαγος που βρίσκεται Νότια του νησιού μας να μην ονομάζεται Νότιο Κρητικό Πέλαγος; Ως πότε η ονομασία του δεν θα παραπέμπει σε Κρήτη και Ελλάδα; Μήπως ήρθε η ώρα να υπάρξουν παρεμβάσεις πάνω σε αυτό το θέμα;
Στα πλαίσια αυτά γίνεται και το άρθρο – παρέμβαση από το mesaralive.gr
Σήμερα εν έτη 2015, και μετά από μαθήματα που έχουμε βιώσει σαν χώρα πληρώνοντας ακριβά ζητήματα όπως το Μακεδονικό, ίσως είναι η ώρα και το Πέλαγος Νότια της Κρήτης, να πάρει το όνομα Νότιο Κρητικό Πέλαγος!
Και μάλιστα δικαιωματικά αφού αναμφισβήτητα «μυρίζει» Ελλάδα και Κρήτη!
Διανύουμε εποχές περίεργες με την χώρας μας να βρίσκεται πολλές φορές στο «μάτι του κυκλώνα». Την ίδια ώρα δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς την ΑΟΖ και τους Υδρογονάνθρακες στη Νότια Κρήτη.
Στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος και όχι στο Λιβυκό…
Αξίζει να σημειωθεί ότι επισκεπτόμενοι ιστοσελίδα πρόγνωσης καιρού μεγάλης επισκεψιμότητας, «ανακαλύψαμε» ότι το Πέλαγος στα νότια της Κρήτης, χαρακτηρίζεται ως… Νότιο Κρητικό Πέλαγος.
Επίσης στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού αναζητήσαμε την ονομασία «Λιβυκό Πέλαγος» χωρίς η αναζήτηση να βγάλει αποτέλεσμα.
Σε αντίθεση με την ονομασία Νότιο Κρητικό Πέλαγος το οποίο βγάζει η αναζήτηση της ιστοσελίδας για την θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης!
Μήπως τελικά είναι ώρα όλοι εμείς να καταργήσουμε άμεσα - ως αρχική αντίδραση - άτυπα την ονομασία «Λιβυκό» και στη θέση του να χρησιμοποιούμε πλέον το Ελληνικότατο….Νότιο Κρητικό Πέλαγος;
Είναι μια πρόταση του mesaralive.gr για να αποκτήσει επιτέλους η θάλασσα της Κρήτης το όνομα που θα έπρεπε να έχει εδώ και πολλές εκατοντάδες χρόνια.
Και δε σταματάμε εκεί.
Καλούμε την Περιφέρεια Κρήτης και τους φορείς και συλλόγους του νησιού, αρχής γενομένης από εκείνους που δραστηριοποιούνται στη Νότια Κρήτη και στην περιοχή του Κόλπου της Μεσαράς, να ενισχύσουν την πρότασή μας με παρεμβάσεις και προτάσεις για την μετονομασία – και επισήμως- του Λιβυκού σε Νότιο Κρητικό Πέλαγος.
Παρεμβάσεις που επιβάλλεται από την Περιφέρεια Κρήτης να φτάσουν στο Υπουργείο Εσωτερικών καθώς και το Υπουργείο Παιδείας, ώστε επιτέλους η Κρήτη να έχει στο Νότο ένα Πέλαγος με το δικό της όνομα, όπως εξάλλου είναι το ορθό και βέβαια πάντα μέχρι τα θαλάσσια όρια που μας χωρίζουν από τη Λιβύη!
Είναι καιρός να γίνει αυτό, πριν ξεκινήσει η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που βρίσκονται μια ανάσα από το νησί! Δεν θέλουμε σε καμία των περιπτώσεων να γίνουμε μάντες κακών, ωστόσο επειδή πρέπει να διδασκόμαστε από την ιστορία ας το σκεφτούμε σοβαρά!
Εξάλλου ο Νότος της Κρήτης έχει το δικό του Πέλαγος κι αυτό είναι το Νότιο Κρητικό Πέλαγος!
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Σαν σήμερα η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα - ΒΙΝΤΕΟ
- Που έβρεξε περισσότερο σήμερα - Οι 8 περιοχές της Κρήτης με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής
- Τουρισμός: Κοντινούς προορισμούς εντός Κρήτης επιλέγουν οι Κρητικοί για τις διακοπές τους
- Το διάβημα της Λιβύης για τις έρευνες στην Κρήτη και οι σχέσεις Αθήνας – Τρίπολης
- Σε 24 δείγματα ελαιολάδου από όλη την Κρήτη βρέθηκε υπολειμματικότητα από φυτοφάρμακα