Ο Ιωσήφ Σηφάκης προβληματισμένος για την κατάσταση στην Ελλάδα

mesaralive.gr  26 June, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΡΟΣΩΠΑΑΡΘΡΑ
Ο Ιωσήφ Σηφάκης προβληματισμένος για την κατάσταση στην Ελλάδα

Ο Ιωσήφ Σηφάκης προβληματισμένος για την κατάσταση στην Ελλάδα

Ο Μεσαρίτης Νομπελίστας της Πληροφορικής Ιωσήφ Σηφάκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λωζάνης και αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας σε πρόσφατες δηλώσεις του και κατακεραύνωσε για μια ακόμη φορά το υπάρχον πολιτικό σύστημα, προβλέποντας πως το μέλλον της χώρας θα είναι ζοφερό...

Όπως είπε τον προβληματίζει βαθιά η κατάσταση στην Ελλάδα.  Όπως λέει δυστυχώς δε βλέπει καμία βελτίωση. «Νομίζω ότι πάμε πολύ άσχημα και δε βλέπω και καμιά προοπτική αλλαγής προς το καλύτερο, αν και από τη φύση μου είμαι αισιόδοξος. Ό,τι και να γίνει, νομίζω ότι είμαστε παγιδευμένοι ως κοινωνία αυτή τη στιγμή», λέει χαρακτηριστικά. Και συνεχίζει λέγοντας: «Νομίζω ότι η ηθική καταστροφή είναι ο προάγγελος της οικονομικής καταστροφής. Φτάσαμε στην οικονομική καταστροφή, επειδή ηθικά δεν μπορέσαμε να κρατηθούμε σε ένα επίπεδο. Αυτό πιστεύω ότι πρέπει να το αναλογιστούν όλοι οι Έλληνες. Ετσι είναι δυστυχώς...»

Όσο για το αν έχει συνειδητοποιήσει η ελληνική κοινωνία αυτό το πρόβλημα… ο κ. Σηφάκης σημειώνει:  «Φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, γιατί έγινε ένα μεγάλο οικονομικό φαγοπότι. Την ίδια ώρα άφησαν τον κόσμο να ξοδεύει αλόγιστα. Μας άφησαν βέβαια και οι πιστωτές μας να κάνουμε αυτό το πράγμα, με αποτέλεσμα να βρεθούμε στη δεινή κατάσταση στην οποία είμαστε σήμερα. Για αυτό φυσικά ευθυνόμαστε εμείς. Αν είχαμε το νου, θα είχαμε σταματήσει νωρίτερα και δε θα φτάναμε στον τοίχο, μπροστά από τον οποίο καταλήξαμε.Στους πιστωτές δε θα χρεώσω τίποτα. Οι πιστωτές κάνανε τη δουλειά τους και εμείς δεν κάναμε τη δική μας. Δε μάθαμε να αυτοκρινόμαστε και να μαζέψουμε τα μυαλά μας για να νοικοκυρέψουμε τη χώρα, όσο ήταν καιρός».

Ο κ. Σηφάκης απαντώντας σε εκείνους που μιλούν για έξοδο από το μνημόνιο σημειώνει πως όλα αυτά είναι αερολογίες. «Όπως έλεγαν ανοησίες οι προηγούμενοι, τα ίδια λένε και οι τωρινοί. Δε νομίζω ότι έχει αλλάξει τίποτα. Μιλούσαν χαρακτηριστικά στην αρχή για «καθαρή έξοδο», αλλά τώρα δεν το λέει κανείς τους. Το σταμάτησαν. Είναι προφανές ότι θα είμαστε πάντα υπό κηδεμονία, εποπτεία. Και αυτό θα διαρκέσει. Εξάλλου έχει προδιαγραφεί και δε νομίζω ότι θα αλλάξει τίποτα ως προς αυτό στο μέλλον».

 

«Αυτό γίνεται όταν λειτουργεί η Δημοκρατία, στην οποία πρέπει  να υπάρχει αξιοκρατία, ως βασική προϋπόθεση. Οι άριστοι πρέπει να έχουν το τιμόνι και να είναι εκείνοι που θα φτιάχνουν τα οράματα, θα είναι οι δημιουργοί. Τα οράματα δε βγαίνουν με δημοψηφίσματα. Υπάρχουν άνθρωποι «φωτισμένοι», που μπορούν και προβάλλουν τα οράματα και ο κόσμος διαλέγει.  Αυτό είναι το νόημα της Δημοκρατίας. Δεν είναι ότι όλοι καθόμαστε γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι. Η Δημοκρατία δεν είναι συνεταιρισμός ή καφενείο», λέει ο ίδιος μεταξύ άλλων.

 

 

Ποιος είναι ο Ιωσήφ Σηφάκης

O Ιωσήφ Σηφάκης (γνωστός διεθνώς και ως Joseph Sifakis/ Ζοζέφ Σιφακίς) είναι Ελληνογάλλος ερευνητής της πληροφορικής, ο οποίος τιμήθηκε με Βραβείο Τούρινγκ το 2007 από κοινού με τον Έντμουντ Κλαρκ και τον Έρνεστ Άλλεν Έμερσον, για τις εργασίες τους στον έλεγχο μοντέλων, μία μέθοδο τυπικής επαλήθευσης υλικού ή λογισμικού υπολογιστών.

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1946, σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και πληροφορική στο Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ με μία γαλλική υποτροφία,[1], περίοδο στην διάρκεια της οποίας και απέκτησε την γαλλική υπηκοότητα. Ζει στη Γαλλία και εργάζεται για το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών στο εργαστήριο VERIMAG κοντά στη Γκρενόμπλ, του οποίου είναι ιδρυτής.

Διετέλεσε επιστημονικός διευθυντής του δικτύου Artist2 (European Network of Excellence for research on Embedded Systems) και είναι μεταξύ άλλων και αντιπρόεδρος στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα.

 

mesaralive.gr  26 June, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΡΟΣΩΠΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα