Το «θαύμα» θα γίνει κι ένα από τα 7 θαύματα του κόσμου ενδέχεται να «ζωντανέψει» ξανά.
Η Αίγυπτος εξετάζει να ανάψει και πάλι τον περίφημο Φαρο της Αλεξάνδρειας, επανοικοδομώντας τον.
Η κυβέρνηση της Αιγύπτου εξετάζει μελέτες που έχουν κατατεθεί στο Ανώτατο Συμβουλίο Αρχαιοτήτων της χώρας για το πως το μεγάλο αυτό εγχείρημα θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή. Το αντίγραφο του Φάρου της Αλεξάνδρειας θα χτιστεί κοντά στο σημείο όπου βρισκόταν ο πρωτότυπος, ενώ το κόστος των εργασιών δεν έχει γίνει γνωστό.
Υπενθυμίζεται ότι το 1994, ερείπια από το Φάρο εντοπίστηκαν από Γάλλους αρχαιολόγους στο βυθό της θάλασσας. Στήλες όλων των μεγεθών, βάσεις στηλών, κιονόκρανα, σφίγγες, αγάλματα αλλά και τεράστιοι ογκόλιθοι από γρανίτη, σε συνδυασμό με το σημείο που βρέθηκαν ήταν τα στοιχεία που οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι τα ευρήματα ανήκουν στο ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου.
Η ιστορία πίσω από τον Φάρο της Αλεξάνδρειας
Κατασκευάστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. και παρέμεινε σε λειτουργία ώς την πλήρη καταστροφή του από δύο σεισμούς τον 14ο αιώνα μ.Χ.
Ήταν ένας πύργος συνολικού ύψους 140 μέτρων και ήταν για εκείνη την εποχή το πιο ψηλό ανθρώπινο οικοδόμημα του κόσμου μετά τις πυραμίδες του Χέοπα και του Χεφρήνου ή Χεφρένης.
Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας κατασκευάστηκε από κομμάτια άσπρης πέτρας και ήταν δομημένος σε τέσσερα επίπεδα.
Το χαμηλότερο ήταν η τετράγωνη βάση, το δεύτερο ήταν ένα τετράγωνο κτίσμα, το τρίτο οκτάγωνο κτίσμα και το τέταρτο το ψηλότερο ένα κυκλικό κτίσμα επί της κορυφής του οποίου το άγαλμα του Ποσειδώνα ή Απόλλωνα.
Στο τέταρτο επίπεδο υπήρχε ένας καθρέπτης που αντανακλούσε το φως του ήλιου κατά τη διάρκεια της μέρας ενώ το βράδυ έκαιγε μία φλόγα για να προειδοποιεί τα διερχόμενα πλοία για την ύπαρξη εμποδίων.
Ο φάρος κατασκευάστηκε επί της νησίδας Φάρος. Το νησί έδωσε το όνομα στο οικοδόμημα κι όχι το αντίθετο, όπως πιστεύεται.
Τα επτά θαύματα του κόσμου
Τα Επτά Θαύματα του Κόσμου (ή τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου) είναι σημαντικά μνημεία που καταγράφηκαν ως μεγαλουργήματα της εποχής ή αλλιώς «θαύματα» του αρχαίου κόσμου κατά την αρχαιότητα και την προ Χριστού περίοδο. Εμπνευστής του καταλόγου αυτού θεωρείται ο Αντίπατρος ο Σιδώνιος, ένας μεγάλος Έλληνας συγγραφέας και ποιητής του 2ου αιώνα π.Χ., ο οποίος επισκέφτηκε όλα τα μνημεία και συνέταξε τον κατάλογο.
Ο κατάλογος αποτελείται από επτά οικοδομήματα που βρίσκονται γύρω από το μεσογειακό πλαίσιο.
Αυτά ήταν:
Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας
Οι Κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας
Το Χρυσελεφάντινο άγαλμα του Ολυμπίου Διός
Ο Ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο
Το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού
Ο Κολοσσός της Ρόδου
Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας
Πηγή: tvxs.gr
Δείτε επίσης
- Γερμανία: Αυτοκίνητο έπεσε σε επισκέπτες χριστουγεννιάτικης αγοράς - Τουλάχιστον 11 νεκροί
- Politico: Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, στην Ουκρανία
- NBA Cup: Θρίαμβος για τους Bucks με triple-double του MVP Αντετοκούνμπο
- Οι χριστιανοί στη Συρία ζουν ξανά τον εφιάλτη
- Η τρύπα του όζοντος επουλώνεται με ταχύ ρυθμό