«Ο διάβολος ζει στα κινητά μας»: Ανερχόμενοι φόβοι στη Σίλικον Βάλεϊ για τη σχέση παιδιών και οθονών
Η Σίλικον Βάλεϊ σίγουρα δεν είναι ένα μέρος όπου θα περίμενε να ακούσει προβληματισμούς για την πρόοδο και εξάπλωση τεχνολογίας- ωστόσο, φαίνεται σε κάποιες περιπτώσεις αυτοί που βρίσκονται πιο κοντά σε κάτι είναι αυτοί που προβληματίζονται περισσότερο για αυτό.
New York Times, είναι πολλοί αυτοί στη Σίλικον Βάλεϊ οι οποίοι εργάζονται στον κλάδο, γνωρίζοντας ακριβώς πώς λειτουργούν τα τηλέφωνα, που δεν θέλουν τα παιδιά τους να έχουν και πολλή σχέση με αυτά. Ο προβληματισμός τους είναι πως υπάρχει υπερβολή όσον αφορά στα οφέλη των οθονών ως εκπαιδευτικού εργαλείου, τη στιγμή που ο κίνδυνος εξάρτησης και αρνητικής επίδρασης στην ανάπτυξη είναι υψηλότερος από ό,τι θα έπρεπε. Οπότε, το debate στη Σίλικον Βάλεϊ αυτή τη στιγμή είναι ως προς το μέχρι ποιο σημείο η έκθεση σε τηλέφωνα είναι ασφαλής.
«Το να μην περνούν καθόλου χρόνο στην οθόνη είναι σχεδόν ευκολότερο από το να μην περνούν καθόλου» είπε η Κριστίν Στέτσερ, πρώην ερευνήτρια social computing παντρεμένη με μηχανικό του Facebook. «Αν τα παιδιά μου έχουν λίγο, απλά θέλουν περισσότερο».
Η 37χρονη Στέτσερ και ο σύζυγός της, Ρούσαμπ Ντόσι, έκαναν έρευνα πάνω στο θέμα και κατέληξαν σε ένα απλό συμπέρασμα: Δεν το θέλουν στο σπίτι τους. Οι κόρες τους, ηλικιών 5 και 3 ετών, δεν έχουν «προϋπολογισμό» χρόνου στην οθόνη, ούτε ώρες που τους επιτρέπεται να είναι μπροστά τους. Ο μόνος χρόνος που χρησιμοποιείται οθόνη είναι κατά τη διάρκεια μεγάλων ταξιδιών με το αυτοκίνητο ή το αεροπλάνο.
Κάποιοι από αυτούς που δημιουργούν προγράμματα είναι πλέον τρομαγμένοι από το πόσα είναι τα μέρη όπου ένα παιδί μπορεί πλέον να παρακολουθήσει βίντεο. Ερωτηθείς για τον περιορισμό του χρόνου που περνούν τα παιδιά μπροστά στην οθόνη, ο Χάντερ Γουόκ, venture capitalist που επί σειρά ετών εργαζόταν στο YouTube, έστειλε μια φωτογραφία «γιογιό» με ένα iPad προσαρμοσμένο πάνω τηςκαι τη σημείωση «προϊόντα που δεν αγοράσαμε». Η Αθηνά Καβάρια, που είχε εργαστεί ως executive assistant στο Facebook και πλέον δουλεύει στον φιλανθρωπικό βραχίονα του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, το Chan Zuckerberg Initiative, είπε πως «είμαι πεπεισμένη ότι ο διάβολος ζει στα τηλέφωνά μας και καταστρέφει τα παιδιά μας». Η ίδια είπε πως δεν άφηνε τα παιδιά της να έχουν κινητά μέχρι το λύκειο, και ακόμα και τώρα απαγορεύει τη χρήση τους στο αυτοκίνητο και επιβάλλει περιορισμούς στο σπίτι. «Άλλοι γονείς ρωτούν, “δεν ανησυχείς που δεν ξέρεις πού είναι τα παιδιά σου, όταν δεν μπορείς να τα βρεις;”. Εγώ απαντώ “όχι, δεν χρειάζεται να ξέρω πού είναι κάθε δευτερόλεπτο της ημέρας».
Ο Κρις Άντερσον, που ήταν στο Wired και πλέον διευθύνων σύμβουλος εταιρείας ρομποτικής και drones και ιδρυτής του GeekDad.com, σοκαρίστηκε από το πόσο τα εργαλεία της δουλειάς του επηρέαζαν τα παιδιά του. «Σε μια κλίμακα μεταξύ γλυκών και κρακ κοκαΐνης, είναι πιο κοντά στο κρακ κοκαΐνης» λέει σχετικά για τις οθόνες. «Νομίζαμε πως μπορούσαμε να το ελέγξουμε. Είναι πέραν των δυνατοτήτων ελέγχου μας. Πηγαίνει απευθείας στα κέντρα ευχαρίστησης του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου. Είναι πέρα από τις δυνατότητές μας ως κανονικοί γονείς να τα κατανοήσουμε» λέει σχετικά. Ο ίδιος έχει πέντε παιδιά και 12 κανόνες, μεταξύ των οποίων όχι κινητά μέχρι το καλοκαίρι πριν το λύκειο, όχι οθόνες σε υπνοδωμάτια, όχι social media μέχρι τα 13, όχι iPads κ.α. Σε περίπτωση που παραβιαστεί κάποιος κανόνας, το παιδί αποκόπτεται από το δίκτυο για 24 ώρες.
«Δεν ξέραμε τι έκαναν στο μυαλό τους, μέχρι που άρχισα να βλέπω τα συμπτώματα και τις συνέπειες...βρεθήκαμε στο χείλος της εξάρτησης, και υπήρχαν κάποια χαμένα χρόνια, για τα οποία νιώθουμε άσχημα» σημειώνει, τονίζοντας πως τα παιδιά του πήγαν σε ιδιωτικό δημοτικό σχολείο, όπου είδε τη διεύθυνση να χρησιμοποιεί iPads και «έξυπνους» πίνακες, με μόνο αποτέλεσμα τη δημιουργία χάους.
Η ιδέα πως στη Σίλικον Βάλεϊ πολλοί ανησυχούν για το τι κάνει στα παιδιά η τεχνολογία δεν είναι καινούρια. Ο Τιμ Κουκ, διευθύνων σύμβουλος της Apple, είπε νωρίτερα μέσα στο έτος πως δεν θα άφηνε τον ανιψιό του να μπει στα κοινωνικά δίκτυα, ενώ ο Μπιλ Γκέιτς απαγόρευσε στα παιδιά του τα κινητά μέχρι να μπουν στην εφηβεία (η σύζυγός του, Μελίντα, είπε πως θα ήταν καλύτερα να είχαν περιμένει λίγο ακόμα). Ακόμη, ο Στιβ Τζομπς δεν άφηνε τα παιδιά του να πλησιάζουν τα iPads. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό οι αντιδράσεις στη Σίλικον Βάλεϊ εντείνονται, ακόμα και στα χαμηλότερα κλιμάκια των εργαζομένων.
Ο Τζον Λίλι, venture capitalist της Σίλικον Βάλεϊ και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Mozilla, λέει πως προσπαθεί να βοηθήσει τον 13χρονο γιο του να καταλάβει πως χειραγωγείται από αυτούς που ανέπτυξαν την τεχνολογία. «Προσπαθώ να του πω ότι κάποιος έγραψε κώδικα για να τον κάνει να νιώθει έτσι. Προσπαθώ να τον βοηθήσω να καταλάβει πώς γίνονται τα πράγματα, οι αξίες που δίνονται σε αυτά, και τι κάνουν οι άνθρωποι για να δημιουργήσουν αυτό το συναίσθημα. Και αυτός λέει απλά πως θέλει να ξοδέψει 20 δολάρια για να πάρει skins στο παιχνίδι Fortnite».
Huffpost Greece
Δείτε επίσης
- Δήμος Τυμπακίου Ξανά!!!
- Brain gain: Πώς βλέπουν την Ελλάδα όσοι επέστρεψαν
- Κομβος ΔΕΛΤΑ. Να είμαστε καλά να τον θυμόμαστε ?? !!
- Πρωτοβουλία για την επανασύσταση του ιστορικού Δήμου Τυμπακίου
- Το Τυμπάκι γίνεται παγκόσμιος κόμβος στις τηλεπικοινωνίες
Σχετικά άρθρα
- Έρχονται τα κινητά τηλέφωνα με όραση Σούπερμαν που θα μπορούν να βλέπουν τι υπάρχει πίσω από εμπόδια
- Τυμπάκι: Ωρες αγωνίας για δυο παιδιά-θύματα ατυχημάτων
- Ύψος: Η διατροφή που κόβει πόντους από το ανάστημα των παιδιών και αποδυναμώνει τα οστά
- Eρευνα: Και τα παιδιά μπορεί να έχουν υψηλό φορτίο μεταδοτικού ιού
- Κορονοϊός: Η μετάλλαξη Δέλτα και οι επιπτώσεις για τα παιδιά