O Αύγουστος έρχεται με...καύσωνα στη Μεσαρά

  31 July, 2020 ΑΡΘΡΑ
O Αύγουστος έρχεται με...καύσωνα στη Μεσαρά

Θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς η θερμοκρασία

“Αντίο” με... καύσωνα - όπως ακριβώς έκανε και πέρυσι - ετοιμάζεται να μας πει σήμερα ο Ιούλιος, δίνοντας τη σκυτάλη στον Αύγουστο, που και αυτός με τη σειρά του θα μας “φέρει” αύριο θερμοκρασίες από 39 μέχρι και 40 ή 41 βαθμούς Κελσίου, σε ορισμένες περιοχές της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας. Και επειδή η αφόρητη ζέστη θα συνδυάζεται και με δυνατούς ανέμους, καλό θα είναι να τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια τις συμβουλές των ειδικών, ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις από την πρόσκληση φωτιάς στις περιοχές που θα βρεθούμε.

 

Οι θερμοκρασίες άρχισαν να αυξάνονται παντού από προχθές Τετάρτη. Ωστόσο, σήμερα Παρασκευή θα γίνουν περισσότερο αισθητές με συνθήκες καύσωνα στην Κρήτη και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, ενώ αύριο Σάββατο θα έχουμε κορύφωση του φαινομένου, με τη θερμοκρασία να σπάει το φράγμα των 40 βαθμών Κελσίου.
Ενδεικτικά και σύμφωνα με το meteo, οι πιο θερμές περιοχές της Κρήτης, οι οποίες και αναμένεται να βρεθούν σε “κλοιό καύσωνα” μέχρι και μεθαύριο Κυριακή, οπότε και θα αρχίσει η θερμοκρασία να επιστρέφει σε πιο φυσιολογικά επίπεδα, θα είναι:

Το Τυμπάκι, όπου το θερμόμετρο αύριο Σάββατο θα φτάσει τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Οι Μοίρες, όπου αύριο Σάββατο θα είναι η θερμοκρασία στους 40 βαθμούς.

 

Οι οδηγίες προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει εκδώσει σειρά οδηγιών για τους πολίτες σχετικά με το τι πρέπει να προσέχουν για να προστατεύσουν την υγεία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «αποφεύγετε την ηλιοθεραπεία και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη, μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
Αποφεύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
Αποφεύγετε το βάδισμα για πολλή ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση, που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.
Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά. Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.
Κάνετε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετήστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στον λαιμό.
Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κ.λπ.). Συμβουλευτείτε τον θεράποντα γιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα.
Αποφεύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα».
Εξάλλου, οι γονείς με βρέφη ή μικρά παιδιά θα πρέπει να τα ντύνουν όσο γίνεται πιο ελαφρά.
«Φροντίστε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Φροντίσετε να μη μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο.
Εκτός από γάλα, συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.
Για τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίστε να πίνουν πολλά υγρά (νερό και χυμούς φρούτων) και να τρώνε περισσότερα λαχανικά και φρούτα και λιγότερα λίπη».
Όσο για τους ηλικιωμένους: «Οι ηλικιωμένοι πολίτες πρέπει, επίσης, να επιδείξουν μεγάλη προσοχή τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίας. Ειδικότερα, η Πολιτική Προστασία τους προτρέπει να:
- Μετακινούνται σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών.
- Ανοίγουν το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και κρατάτε το ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.
Οι συγγενείς των ηλικιωμένων καλούνται να μην τους αφήνουν μόνους για πολλές ημέρες και εάν κάτι τέτοιο καταστεί αναγκαίο, να αναλαμβάνει τη φροντίδα τους κάποιος τρίτος».

Ο καιρός στην Ελλάδα σήμερα

Συνολικά, προβλέπεται ηλιοφάνεια, με λίγες νεφώσεις στα ηπειρωτικά, ενώ συνεχίζονται οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο.

Αναλυτικά, η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 15 έως 37 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 18 έως 39, στην Ήπειρο από 19 έως 38 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 18 έως 41 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 20 έως 39 και τοπικά 40 με 41 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 37, και στα νησιά του Αιγαίου από 20 έως 35 βαθμούς, αλλά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οι μέγιστες θα φτάσουν τους 38 βαθμούς, και στη Ρόδο τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 μποφόρ τοπικά και στο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια και ζέστη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ τοπικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 38 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και ανατολικά οι μέγιστες θα διατηρηθούν 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα.

Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσουν καλές καιρικές συνθήκες με λίγες μόνο πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 25 έως 36 βαθμούς.

 

  31 July, 2020 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα