Νωρίτερα ξεκινά φέτος το ράβδισμα - Ανοίγουν και τα ελαιουργεία

ekriti.gr   02 October, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Νωρίτερα ξεκινά φέτος το ράβδισμα - Ανοίγουν και τα ελαιουργεία

Η χρονιά για την ελαιοκαλλιέργεια στην Κρήτη είναι υπερπρώιμη, με συνέπεια όλες οι διαδικασίες να μετατίθενται για περίπου ένα μήνα νωρίτερα από ότι συνήθως!

Συγκεκριμένα, με βάση την εικόνα που υπάρχει για τον ελαιόκαρπο ο οποίος έχει απομείνει στα λιόφυτα του νησιού, φαίνεται ότι είναι σε φάση ωρίμανσης.   Οι ελαιοπαραγωγοί δηλαδή διαπιστώνουν πως, ειδικά σε περιοχές όπου το κλίμα ευνοεί έτσι κι αλλιώς την πρωιμότητα, οι ελιές είναι ένα βήμα πριν το ράβδισμα.

Έτσι κατά συνέπεια και τα ελαιουργεία αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους και αυτά νωρίτερα, με πιθανή ημερομηνία την 1η Νοέμβρη. Για να αντιληφθεί κανείς την πρωιμότητα της χρονιάς, αρκεί να ειπωθεί ότι πέρυσι τα ελαιουργεία ξεκίνησαν να δέχονται ελιές στα τέλη Νοεμβρίου, όπως σημειώνει ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ και αντιπρόεδρος της Ομάδας Ελαιουργών – Αμπελουργών Μύρων Χιλετζάκης.

Ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Ελαιουργών – Αμπελουργών Πρίαμο Ιερωνυμάκη που έρχεται να επιβεβαιώσει το ρεπορτάζ, «υπάρχουν περιοχές στις οποίες σε 20 μέρες περίπου θα είναι έτοιμες οι ελιές για μάζεμα. Η χρονιά είναι υπερπρώιμη για όλα τα δέντρα και κατά συνέπεια και για τα ελαιόδεντρα».

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος των Ελαιουργών Βαγγέλης Πρωτογεράκηςαναφέρει ότι πρέπει να δοθεί προσοχή λόγω της πρωιμότητας με τους ψεκασμούς, ώστε να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα της τελευταίας στιγμής με το ράβδισμα των ελιών.

Βέβαια, όπως έχει επισημάνει το ekriti.gr μέσα από αναλυτικά ρεπορτάζ του, η χρονιά που έρχεται θα είναι πολύ χειρότερη από αυτήν που ολοκληρώνεται στις αρχές του Οκτώβρη περίπου.

Και αυτό γιατί η παραγωγή αναμένεται να είναι περίπου 50% μειωμένη, σε σχέση με πέρυσι, καθώς η επέλαση του δάκου σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν ως σήμερα,  οδήγησαν στην καταστροφή μεγάλου μέρους του ελαιοκάρπου

 

ekriti.gr   02 October, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ