Ο Σταύρος Γαβαλάς υποστηρίζει ότι η Ένωση έπαιρνε μόλις 6.000 ευρώ για το "Κνωσός"
Καμία τιμή δεν θα ανακοινώσει για το λάδι η Ένωση Ηρακλείου και δεν θα αγοράσει καμία ποσότητα από παραγωγό, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Σταύρος Γαβαλάς, που άφησε αιχμές για τη συμφωνία της προηγούμενης διοίκησης με ιδιώτες το 2015, η οποία όπως τόνισε δεν έφερε στην Ένωση κανένα έσοδο, παρά μόνο 6.000 περίπου ευρώ ετησίως, από την εκμετάλλευση του σήματος «Κνωσός».
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «δυστυχώς κάποιες συμφωνίες προηγούμενης διοίκησης δεν μας επιτρέπουν αυτή τη στιγμή να παίζουμε το ρόλο που πρέπει να παίξουμε στα προϊόντα μας. Θα θέλαμε πάρα πολύ φέτος να βγούμε σαν νέα διοίκηση να ανακοινώσουμε τιμή και να στηρίξουμε το προϊόν, το «χρυσό» ελαιόλαδο που έχει ο νομός και η Κρήτη. Γενικότερα όμως είμαστε δεσμευμένοι σε κάποιες συμφωνίες. Για να βγει η Ένωση Ηρακλείου να ανακοινώσει τιμές θα πρέπει να έχει στα χέρια της αυτό το υπερσύγχρονο τυποποιητήριο ελαιολάδου που έχει στη ΒΙΠΕ και κόστισε αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Θα πρέπει να έχει στα σήματά της τα οποία δεν τα έχει, το «Κνωσός» και άλλα σήματα δικά μας. Και δυστυχώς είμαστε στη δυσάρεστη θέση να μην μπορούμε να βγούμε και να ανακοινώσουμε τιμές γιατί δεν έχουμε τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές να αγοράσουμε το ελαιόλαδο. Δεσμευόμαστε όμως να κάνουμε όλες τις ενέργειες αυτές που μπορούμε και να επιτρέπει να κάνουμε, αυτές τις συμφωνίες αν μπορούμε να τις αλλάξουμε».
Α. Στρατάκης: Θυμίζω ότι η Ένωση είχε καταρρεύσει οικονομικά
Απαντώντας στις βολές του Προέδρου της Ένωσης ο πρώην πρόεδρος Ανδρέας Στρατάκης αναφέρθηκε στην κατάσταση που είχε παραλάβει αλλά και την συμφωνία που αποτελούσε όπως τόνισε μονόδρομο για να μπορέσει να λειτουργήσει το τυποποιητήριο.
Όπως τόνισε ο κ.Στρατάκης «μένω έκπληκτος για τον εξής λόγο: Θα πρέπει να μάθουμε ότι η Ένωση Ηρακλείου για να διοικηθεί θέλει μεγάλες ικανότητες, ικανότητες διοίκησης και φαίνεται ότι αυτές οι ικανότητες διοίκησης δεν υπάρχουν. Και δεν υπάρχουν για αρκετούς λόγους. Θυμίζω ότι το εμφιαλωτήριο της Ένωσης σταμάτησε τη λειτουργία του το 2009. Θυμίζω ότι το 2009-10 η Ένωση κατέρρευσε οικονομικά.Θυμίζω ότι το 2012 ο ομιλών παρέλαβε 100.600.000 ευρώ χρέη και θυμίζω σε όσους δεν το θυμούνται ή όσους δεν ξέρουν, να ψάξουν να βρουν ότι 2012-13 δεν μπορούσαμε να λειτουργήσουμε το εμφιαλωτήριο και τις εγκαταστάσεις ελαιολάδου και θυμίζω ότι το 2015 η Ένωση δέχτηκε μια πρόταση στην οποία εγώ τότε είχα θετική εισήγηση και από τη νομική υπηρεσία, από τον τότε γενικό διευθυντή και από τον τότε διευθυντή πρωτογενούς τομέα ότι θα πρέπει να το κάνουμε αυτό. Το ξέραμε από την αρχή ότι δεν ήταν το καλύτερο για την Ένωση, όμως έδινε τη δυνατότητα να παραμείνουν στις θέσεις τους εργαζόμενοι οι οποίοι απολύονταν και τη δυνατότητα να ξαναβγεί το σήμα του «Κνωσός» στην αγορά».
Διαδικασίες ακύρωσης της συμφωνίας
Όπως εξήγησε ο κ. Γαβαλάς η συμφωνία προέβλεπε έσοδα για την Ένωση μόνο από τα κέρδη της εταιρείας, που όμως δεν εμφάνισε ποτέ όλα αυτά τα χρόνια, γεγονός που όπως τόνισε δεν αφήνει περιθώρια, αφού η ένωση δεν έχει καμία εμπλοκή, για οποιαδήποτε κίνηση ανακοίνωσης τιμής, εξηγώντας ότι βρίσκονται σε διαδικασίες ακύρωσης της συμφωνίας, αναφέροντας ότι τα παλαιότερα χρόνια η Ένωση διαχειριζόταν χιλιάδες τόνους λαδιού και έκανε ένα τζίρο γύρω στα 15 εκατομμύρια ευρώ, μόνο από το ελαιόλαδο.
Δείτε επίσης
- Ελαιόλαδο: Καλή η χρονιά, δυσοίωνο το μέλλον
- Eυλογιά προβάτων: Επιβεβαιωμενο κρούσμα στο νομό Ηρακλείου-Εκτακτα μέτρα
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο επίκεντρο η Κρήτη με την κατανομή των Οικολογικών Σχημάτων
- Ολοκληρώνεται η συγκομιδή λαδιού με υψηλή ποιότητα αλλά χαμηλή ποσότητα
- Σε θέση μάχης οι αγρότες μετά το μεγαλειώδες Παγκρήτιο συλλαλητήριο