Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο με τη μέγιστη να φτάνει τους 18 βαθμούς κελσίου.
Για αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση κάνει λόγο ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας.
Την ώρα που η Ευρώπη δοκιμάζεται από ένα ιδιαίτερο ψυχρό κύμα, το οποίο έχει προκαλέσει σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, στην Κρήτη παραμένουν τόσο οι σχετικά ήπιες - για την εποχή - θερμοκρασίες, όσο και οι πολυπόθητες βροχοπτώσεις.
Τα εν λόγω μετεωρολογικά δεδομένα οφείλονται, όπως επισημαίνει ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, στην αναδημιουργία βαρομετρικών χαμηλών στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου, τα οποία επηρεάζουν το καιρικό σκηνικό - και - στην Κρήτη. Έτσι, για σήμερα και αύριο προβλέπονται στο νησί μας ήπιες θερμοκρασίες, ενώ θα υπάρξουν και βροχοπτώσεις.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, σήμερα Τρίτη «αναμένεται να επικρατήσει γενικά καλός καιρός με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες». Επίσης, υπάρχει μικρή πιθανότητα για ασθενή παροδική βροχή κατά τόπους, κυρίως τις μεσημβρινές ώρες. Εξάλλου, οι πιθανότητες για ασθενείς παροδικές βροχοπτώσεις, κατά τόπους, είναι μεγαλύτερες στα νότια τμήματα της Κρήτης.
Σήμερα Τρίτη, οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις στα 4 έως 5 μποφόρ, ενώ από το βράδυ αναμένεται να στραφούν από νότιες διευθύνσεις, με την έντασή τους να φτάνει στα 4 έως 5 και στα πελάγη έως και τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, με τη μέγιστη τιμή της να φτάνει έως και τους 18 βαθμούς Κελσίου.
Για αύριο Τετάρτη, ο κ. Λέκκας κάνει λόγο για νέο βαρομετρικό χαμηλό κινούμενο από τα νοτιοδυτικά της Κρήτης προς το βορειοανατολικό Αιγαίο, το οποίο θα επηρεάσει και πάλι τον καιρό, προκαλώντας βροχές και τοπικές καταιγίδες. Ωστόσο, τα εν λόγω καιρικά φαινόμενα αναμένεται να υποχωρήσουν από αύριο το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις στα δυτικά του νησιού και από νοτιοδυτικές διευθύνσεις στις ανατολικές περιοχές της Κρήτης. Η έντασή τους αναμένεται να φτάσει τα 4 έως 5 μποφόρ, τοπικά έως και 6 μποφόρ. Εξάλλου, η θερμοκρασία αύριο Τετάρτη θα κυμανθεί μεταξύ 10 και 16 βαθμών Κελσίου.
Σύμφωνα με τον κ. Μανόλη Λέκκα, από μεθαύριο Πέμπτη αναμένεται βελτίωση των καιρικών συνθηκών, ωστόσο είναι πιθανόν από το απόγευμα της Παρασκευής ο καιρός να χαλάσει ξανά, λόγω ενός βαρομετρικού χαμηλού που θα κινηθεί από τα δυτικά προς τη χώρα μας.
«Αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση»
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας που παρατηρείται από χθες στην ανατολική, την κεντρική έως και τη δυτική Ευρώπη, καθώς και στις Βαλκανικές χώρες, φτάνοντας μέχρι και τα βόρεια σύνορα της χώρας μας. Όπως μας εξηγεί ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, «η πτώση αυτή αιτιολογείται από την εισβολή πολύ ψυχρών αέριων μαζών από τα ανατολικά, συγκεκριμένα από τη Σιβηρία, προς τα δυτικά, δηλαδή προς την Ευρώπη. Η πολύ ψυχρή αυτή εισβολή οφείλεται σε ένα μετεωρολογικό φαινόμενο που λαμβάνει χώρα στην ανώτερη ατμόσφαιρα και ορίζεται ως “αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση”».
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, «το φαινόμενο αυτό αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1952, μετά από συστηματικές παρατηρήσεις κατακόρυφων καταγραφών της θερμοκρασίας και της κυκλοφορίας των ανέμων. Δε θεωρείται ως σπάνιο φαινόμενο, μιας και παρατηρείται μία έως και δύο φορές το χρόνο, ενώ υπάρχουν και χρονιές όπου δεν παρατηρείται καθόλου. Τις περισσότερες φορές έχει μικρές έως μέτριες εντάσεις, με αποτέλεσμα οι ψυχρές εισβολές που σημειώνονται και επηρεάζουν περιοχές της Βόρειας Αμερικής, της Ασίας και ενίοτε της Βόρειας Ευρώπης να έχουν ήπιο χαρακτήρα. Σπανιότερα η “αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση” είναι πολύ έντονη, προκαλώντας πολικό ψύχος στις περιοχές εμφάνισης των ψυχρών εισβολών».
«Αν και η επιστημονική αξία αυτού του φαινομένου περιορίζεται στο γεγονός της επαλήθευσης και της καταγραφής των άκρως ελάχιστων θερμοκρασιών, από την άλλη πλευρά όμως η εμπορική αξία αυτού του φαινομένου είναι πολύ μεγάλη, μιας και αναμένεται να κορυφωθεί η ενεργειακή ζήτηση σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης. Τα μετεωρολογικά φαινόμενα, συνήθη ή όχι, διαδραματίζουν ένα σπουδαίο ρόλο στο χρηματιστήριο της ενέργειας, και όχι μόνο, και ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι τιμές του φυσικού αερίου, αλλά και της ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξεύτηκαν στις υψηλότερες τιμές της τελευταίας δεκαετίας», επισήμανε, κλείνοντας, ο κ. Λέκκας.
Αγγελίνος Νίκος
neakriti.gr
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις